How To Put An Egg In A Bottle, Mcm Tak Percaya Je ! Haha :)

hehe cuba korang tengok kat bawah neh

boleh percaya ke eh ?

apakah teori fizik yang digunakan ?

ada sapa2 pernah coba ?

hehe mcm cool la plaks. ahaks 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 responses to “How To Put An Egg In A Bottle, Mcm Tak Percaya Je ! Haha :)

  1. heheheh…
    aku pernah cube… tapi botol tuh
    jangan le pakai botol kicap. agak agak skit kecik
    sikit muncung die dari telur tuh boleh la buat experiment ni

    kalau dah muncung botol kicap hang pakai… sampai
    lebur muncung botol tuh hang bakaq pon tak bleh masuk
    bro.. hahaha~

    Reply

    KNizam Reply:

    kreuger : haha nanti aku cuba la. takut itu teloq pecah je masa masuk dalam botol. hehe 🙂

    Reply

  2. Owh.. benda ni.. Ini science ni.. Ada kaitan ngan pressure udara dan haba.. dah lupa lar.. 😛

    Reply

    KNizam Reply:

    saffa : tu dia pakar fizik kita. hehe 🙂

    Reply

  3. cuba la kat umah bro… haha

    Reply

    KNizam Reply:

    zariel : hehe nantilah ok. hehe 🙂

    Reply

  4. fuh..menarik gak trick ni..tp bak kata saffa..ada kaitan ngan haba ni..mungkin oksigen lebih padu dari karbon monoksida kot? tekanan berubah…lepas tuh tolak telur masuk..tapi dia guna telur rebus jer..kalau telur dengan kulit2 skali baru la pro !

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : hehe adakah unsur2 jirim dan jisim perlu diambil kira. hehe dah lama dah aku tinggalkan topik2 fizik neh rupanya. hehe 🙂

    Reply

  5. waitt waitttt…..

    its an EGG … dia x cakap pon TELUR APA?
    telur ayam kaler cream/brownish… telur itik kaler putih2…
    telur burung kasawari besar nyoq… teloq pun keraih2 …

    yg digunakan ni pastinya teloq penyu ni …
    kan kan kan kan?

    /ps .. sensitip sket pasai teloq2 keraih nih.. isk isk

    Reply

    Amir F Reply:

    haha. baru nak ckp. itulah, nampak gayanya dari pemerhatian mcm telur penyu. untuk lebih spesifik, telur penyu yang beku.

    telur penyu tu jadi lembik la bila dia bakar mancis!

    Reply

    KNizam Reply:

    amir : telur ayam biasa je. cuma dah rebus dah. hehe 🙂

    Reply

    KNizam Reply:

    moxs : hehe telur ayam biasa neh. cumanya dah rebus je. hehe 🙂

    Reply

  6. dia guna telur rebus yg dah dikupas kulitnya ni…kalo telur yg ada kulit tak dapat nak masuk ni walaupun bakar satu kotak mancis =)

    Reply

    KNizam Reply:

    firdee : yep telur rebus. kalau telur biasa maunyer nak flexible mcm tuh kan. hhe 🙂

    Reply

  7. fuhhh… smart.. tapi aku rasa ni dah kopek dah ni telur ni..

    Reply

    KNizam Reply:

    richie : yep mmg dah kopek pun telur tuh. kalau x kopek lagi surelah pecah kan. hehe 🙂

    Reply

  8. tue r dia. jiwa aku mengatakan itu telur rebus da dikupas kulitnya. sebab mcm lembut jer tym dia melantun dekat dasar botol tue.

    Reply

    KNizam Reply:

    maja : ya betul !

    Reply

  9. owh betul lah. fikir2 balik aku rase dia dah kopek.

    dan penerangan untuk kenapa ada efek menyedut tu ialah pasal pembakaran mancis tu menghasilkan ruang tekanan rendah dalam botol tu. (oxygen digunakan)

    Reply

    KNizam Reply:

    amir : oksigen menyerap telur tuh la kan. hehe 🙂

    Reply

  10. Aku rasa tu bukan telur la, eksperimen ni memang lojik. Benda tu berlaku sebab tekanan udara di luar lebih tinggi daripada tekanan dalam botol tu…

    Mane de telur berkilat macam tu? 😆 Aku rasa tu plastik la…

    Reply

    KNizam Reply:

    goge : telur lah. percayaaalaahhhhhh hehe 🙂

    Reply

  11. heheh… aku baru perasan la, yup! telur rebus tu. 😉 dah kopek kulitnya, pakai botol kicap Tamin pun boleh la kalau macam tu…

    Reply

    KNizam Reply:

    goge : hehe botol kenalah besar sket kot. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge