History of Google Logo & Google Doodle !

korang sure selalu nampak logo google kan

google neh mmg cool. google start around 1998

kat bawah neh history pasal google logo. source here

In 1998 Sergey Brin created a computerized version of the Google letters using the free graphics program GIMP after teaching himself how to use it. The exclamation mark was added, mimicking the Yahoo! logo.[2]

masa tuh aku kat univ lagi.

kat bangi dowh

korang jangan hengat google nyer logo cun mcm sekarang

dulu bagi aku logo dia mmg agak la huduh kan

tak percaya ?

tengok je lah kat bawah neh ok

dah mcm ala2 lego design plak kan. haha

aku rasa kalau design retro neh keluar sekarang surelah kena kutuk kan. ahaks ❗

masa 1998 mana la ada orang yang particular pasal design kan. hehe

kat bawah neh plak sejarah di sebalik google doodle yang fames tuh ! source here

The first Google Doodle was a reference to the Burning Man Festival of 1998. The doodle was designed by Larry Page and Sergey Brin to notify users of their absence in case the servers crashed. Subsequent Google Doodles were designed by an outside contractor, until Larry and Sergey asked then-intern Dennis Hwang to design a logo for Bastille Day in 2000. Hwang has been designing the Google Doodles ever since. [3]

Clicking on a Google Doodle links to a string of Google search results about the topic, which can drive a lot of traffic to unsuspecting sites.[4]

selain normal google logo, kadang2 google ada keluarkan google doodle

ala yang macam entry yang aku selalu buat tuh

korang kenal ke mamat yang design google doodle selama ni ?

ni lah dia – dennis hwang

kalau korang nak tengok banyak giler google doodle yang google keluarkan, click je kat sini ya !

contoh2 google doodle 2008 yang cool ada kat bawah neh.

memang teruja la aku ngan logo2 diaorang neh. haha

google doodle kat bawah neh sempena penaklukan mt everest dulu2. hehe

memang best la ngan google doodle neh

google doodle pun ada buat contest jugak ok

Doodle 4 Google is a competition where we invite K-12 students to reinvent Google’s homepage logo. This year we asked U.S. kids to doodle around the theme “What if…?”

Our winning doodle, selected from over 16,000 entries, was created by Grace Moon, a 6th grader at Canyon Middle School from Castro Valley, California. Grace’s lovely doodle, “Up in the Clouds,” will grace our homepage, Google.com, on May 22nd, 2008. source here

kat bawah neh pemenang dia tahun 2008 !

cun giler ah google doodle neh kan

design by : Grace Moon
Canyon Middle School
Castro Valley, California

aku rasa kalau buat t-shirt sure best !

kalau nak tengok regional winners ada kat sini. mmg cool !

antara pemenang regional winners ada kat bawah neh ok

If the Whole World Rocked

I think that people can express themselves in a creative and energetic way with music. I think that the whole world would be happier if they rocked out to the music they love.

State: New Jersey

School: Ashbrook Elementary School

Name: Spencer Norton

even ada google doodle special untuk katun dilbert ok !

aku rasa cam nak design je google doodle pasal raya and then submit ke google.com.my

aku hengat lagi last year masa kita celebrate 50 tahun merdeka.

google ada buat special google doodle.

ada lambang wau beb !

p/s – kan ke best kalau ada google doodle special untuk malaysia

yelah kan. kita akan banyak perayaan & holidays ! .

sure lagi happening bila korang bukak google tetiba ada doodle pasal hari raya, tahun baru cina, hari keamatan, krismas, deepavali…. etc etc

sure cool kan ! haha

more of google logo & google doodle

here, here, here, here, here & even here !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “History of Google Logo & Google Doodle !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.