Filem Bukit Kepong (1981) – Sejarah Balai Polis Bukit Kepong Diserang Komunis @ 23 Februari 1950 !

terlayan movie bukit kepong la plak tadi kan. hehe

neh kat bawah neh full version kat youtube

ada 11 movie bersambung2. sesuai untuk dload sekali. hehe ๐Ÿ™‚

Filem ini diterbitkan pada tahun 1981 dan diarahkan oleh Datuk Jins Shamsuddin. Filem ini dibintangi oleh Jins Shamsudin,A. Rahim,Hussein Abu Hassan,Yusof Haslam,Dali Abdullah,Samsudin Baslah

memang best la movie neh. tengok banyakย  kali pun x bosan

jalan cerita sebenar yang cukop menyedihkan tentang terkorbannya wira2 negara di balai polis bukit kepong di muar

aku x sure samada kawasan tapai balai polis tuh dijadikan kawasan sejarah atau pun tidak

bagus untuk dilawati dan dihayati sejarah negara kan

– – – – –

Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.

source wikipedia

peristiwa bukit kepong in english here

– – – —

gambar2 sebenar di kawasan kejadian oleg jurufoto blogger ambig

– – – – –

poster sebenar filem ini pada tahun 1981

patutnya kita banyakkan filem2 sejarah seperti ini kan

– – – – – –

blog entry pasal bukti kepong lagi

click kat gambar di bawah untuk baca seterusnya ya

– – – –

neh ada tribute plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

33 responses to “Filem Bukit Kepong (1981) – Sejarah Balai Polis Bukit Kepong Diserang Komunis @ 23 Februari 1950 !

  1. aku 1st tengok cerita bukit kepong ni kat tv2 tadi. hm.. memang mendalam pengajaran yang tersirat di sebalik kisah ni.

    Reply

    KNizam Reply:

    alone : hehe best giler kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  2. hehe.. bangga betul malaysia still ada movie2 macam ni.. tak lapok dek hujan dan panas..

    tapi aku lagi berbangga sbb masa graduate hari tu, jins samsudin yang kasi award.. salam ngan dia.. dan sempat cakap…

    “I’m fan of yours!!”..

    dan terkejut bila dia cakap balik..

    “well, i’m also fan of you, khai.. i love justkhai.com.. muah muah”..

    hahha.. dia cakap thanks je sebenarnya.. pandai je aku tambah cerita.. hahahah!!

    Reply

    KNizam Reply:

    khai : hehe mcm2 la ko ni. haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  3. aku pon pernah dapat awards dari die time hari anugerah mase akujadik pelajar cemerlang PMR..die yang sampaikan,..tapi aku tak cakap plak aku fans die..haha

    dan aku jugak tengok cerita tadik.Satu family tengok.Memang syahdu.Mesej memang sampai.Cerita macam ni perlu diangkat dan selalu ditayangkan

    Reply

    KNizam Reply:

    loq : patut ada remake kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  4. bagus2,semarakkn balik semangat org2 melayu.
    Chin peng durjana lahanat!

    Reply

    KNizam Reply:

    blowie : hehe tuh la kan. seronok cerita2 satria mcm neh. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  5. Selepas filem Sarjan Hassan, cerita Bukit Kepong is one of my fav film about sejarah Malaya, sedih juga tengok pengorbanan mereka.

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : tuh la kan. filem mcm ni la best kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  6. Molek sangat mati mempertahankan british.. elok jins shamsudin wat sekali cerita tok bahaman menyerang dan menawan balai polis lubuk terua..

    Reply

    KNizam Reply:

    zul : aisey sabar2 ya ๐Ÿ™‚

    Reply

  7. Citer memang best dan bagus untuk rakyat malaysia mengenang perajurit yang mempertahankan negara….mmg berkobar2x tengok citer nie…

    Reply

    KNizam Reply:

    hazman : tuh la kan. bagi semangat sket rakyat kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  8. mati mempertahankan british?….

    sarjan hassan dan bukit kepong menceritakan pejuang/askar melayu yang mati mempertahankan tanahair,bangsa dan agama…walau dimasa itu belum wujud nama malaysia.

    Reply

    KNizam Reply:

    26 : hehe tuh la kan. semangat aku kejap. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  9. Filem yang berkualiti tapi seringkali disalah guna oleh pihak BN untuk meraih simpati. kalau u all perasan tiapkali pilihanraya filem ini wajib ditayangkan di TV untuk memancing rasa geram kaum melayu terhadap orang cina.

    Kita dibesarkan dengan propaganda kezaliman pihak komunis. Dah sampai masanya kita mendengar apa kata pihak sebelah sana, mengapa mereka berjuang di dalam hutan menentang askar dan polis Malaya. Banyak buku karangan tokoh komunis yang boleh kita baca dan buat penilaian..ingat setiap cerita mesti ada dua versi, sebelah sini dan sebelah sana, dan kedua-duanya wajib didengar supaya kita tidak tertipu .

    Saya terfikir bagaimana agaknya kalau Chin Peng pula dibenar membuat filem dari perspektif beliau sendiri…

    Reply

    KNizam Reply:

    zane : takkan dibuatnyer filem tuh. haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  10. diaorang patut buat remake filem ni.

    Reply

  11. azwan : tuh la kan. bagi la lagi cool mcm braveheart ke kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  12. setuju sangat

    Reply

    KNizam Reply:

    loq : hehe tuh la kan. ๐Ÿ™‚

    Reply

  13. Mohamad Amirul bin Ibrahim

    SAYA SEBAGAI PENCINTA FILEM MALAYSIA AMAT TERHARU MENONTON FILEM INI YANG MELAMBANGKAN BETAPA KUATNYA SEMANGAT PERJUANGAN DALAM DIRI MEREKA. KENANGLAH FILEM-FILEM YANG BERUNSUR SEJARAH DAN JANGAN TERLALU MENGAGUNGKAN FILEM DARI BARAT DAN INDONESIA. KITA MALAYSIA TETAP MALAYSIA.

    Reply

    KNizam Reply:

    amirul : hehe setuju woooooooo ๐Ÿ™‚

    Reply

  14. Mohamad Amirul bin Ibrahim

    KITA SEBAGAI ANAK MALAYSIA PATUT MENYOKONG PERJUANGAN ORANG DULU2..
    SANGGUPKAH KITA MEMBELA ORANG YANG TELAH MELAKUKAN KEZALIMAN TERHADAP BANGSA DAN TANAH AIR KITA?
    WALAU APA PUN ALASAN, KOMUNIS TIDAK BOLEH MERAMPAS TANAH MELAYU…

    Reply

    KNizam Reply:

    amirul : wahhhhh bagus2 hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  15. Ada dengar2 org kata sebenarnya polis2 ni mabuk masa kena serang. ada sesapa leh sahkan ?

    Reply

    KNizam Reply:

    liz : ishhhhh x kan la kot. ko biar betul

    Reply

  16. Mcm braveheart??… memang terkenang-kenang kalo diaorang buat

    Reply

    KNizam Reply:

    sam : tuh la kan. best apa cerita klasik malaya dulu2 kan hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  17. sebagai org muo…. aku mmg sedih dan bangga atas pengorbanan pahlawan2 negara dalam mempertahankan negara..!!! hapusakan komunis… hapuskan bersih !!!!!!

    Reply

  18. pembangkang ape tau.. tau main bontot anwar jer… huaphuaphuap…

    Reply

  19. kita bukan cerita tentang parti.. kita cerita tentang integriti polis zaman 1950.. macamna depa berjuang.. bapak mangkuk hayun mat sabu bukan polis pun.. tu sebab die cakap macam tuh..sial..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge