Filem Bukit Kepong (1981) – Sejarah Balai Polis Bukit Kepong Diserang Komunis @ 23 Februari 1950 !

terlayan movie bukit kepong la plak tadi kan. hehe

neh kat bawah neh full version kat youtube

ada 11 movie bersambung2. sesuai untuk dload sekali. hehe 🙂

Filem ini diterbitkan pada tahun 1981 dan diarahkan oleh Datuk Jins Shamsuddin. Filem ini dibintangi oleh Jins Shamsudin,A. Rahim,Hussein Abu Hassan,Yusof Haslam,Dali Abdullah,Samsudin Baslah

memang best la movie neh. tengok banyak  kali pun x bosan

jalan cerita sebenar yang cukop menyedihkan tentang terkorbannya wira2 negara di balai polis bukit kepong di muar

aku x sure samada kawasan tapai balai polis tuh dijadikan kawasan sejarah atau pun tidak

bagus untuk dilawati dan dihayati sejarah negara kan

– – – – –

Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.

source wikipedia

peristiwa bukit kepong in english here

– – – —

gambar2 sebenar di kawasan kejadian oleg jurufoto blogger ambig

– – – – –

poster sebenar filem ini pada tahun 1981

patutnya kita banyakkan filem2 sejarah seperti ini kan

– – – – – –

blog entry pasal bukti kepong lagi

click kat gambar di bawah untuk baca seterusnya ya

– – – –

neh ada tribute plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

33 responses to “Filem Bukit Kepong (1981) – Sejarah Balai Polis Bukit Kepong Diserang Komunis @ 23 Februari 1950 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.