ejawi.net – online jawi converter

semasa saya menghadiri nac 2007 pada hari kedua, saya telah dikejutkan dengan komen berbentuk jawi oleh dr ubie di dalam entry saya pada hari tersebut.

saya sungguh terkejut.

bukan kerana tidak memahami jawi okey.

tapi kerana kehalusan tulisan jawi tersebut.

tergezut juga dengan kebolehan dr ubie menukilkan tulisan jawi di dalam kekotak comment saya. mati2 saya ingatkan beliau (dr ubie) ada keyboard yang mempunyai huruf2 jawi.

terpinga2 saya kejap (jaws dropped!) memikirkan camnelah dr ubie nak menaip dalam jawi tersebut.

surelah susah kan. nak menaip dengan huruf roman pun susah, inikan pula dengan keyboard jawi.

pastilah tunggang terbalik kepala hotak nak menaip kan.

sekali bila nurnana memberi comment, baru saya perasan yang dalam alam maya neh terdapat satu website yang boleh convert tulisan kita yang biasa kepada tulisan jawi. huhuhuhuhu jahil juga saya bab2 jawi neh kan. terima kasih kepada nur+nana nyer blog okey. hehehehhehe

hahahahaah jangan gelak!

silent hour!

hikhikhikhikhik – gelak tahap 2.3 adjer okey

terima kasih kepada nurnana kerna menemukan saya dengan laman jawi.net itu.

memang amatlah bermanfaat. kalau anda nak cuba juga bolehlah click di bawah atau di sini ya.

apa lagi tunggu!

pergilah hasilkan comment2 menarik dalam tulisan jawi di mana2 (comment sekali kat blog dr ubie supaya dia akan impres jugga!) hatta di blog yang tidak memahami jawi sekalipun. pasti tuan tanah, opssss tuan punya blog akan impres dengan kebolehan anda berjawi di dalam blog mereka.

huhuuhuhuhuhu

mak azhad pasti kagum dengan kebolehan saya kali ini kan! hehehehhehe 🙂

dan untuk sekian kalinya, saya convertkan entry pada kali neh dalam jawi 🙂

سماس ساي مڠحاضيري ناچ ٢٠٠٧ ڤد هاري كدوا، ساي تله دكجوتكن دڠن كومين بربنتوق جاوي اوليه در اوبياي د دالم انتري ساي ڤد هاري ترسبوت. ساي سوڠڬوه تركجوت. بوكن كران تيدق ممهمي جاوي اوكي. تاڤي كران كهلوسن توليسن جاوي ترسبوت. ترڬذوت جوڬ دڠن كبوليهن در اوبياي مينوكيلكن توليسن جاوي د دالم ككوتق چوممنت ساي. ماتي٢ ساي ايڠتكن بلياو (در اوبياي) اد كيبورد يڠ ممڤوڽاءي حروف٢ جاوي. ترڤيڠا٢ ساي كجاڤ (جاوس دروڤڤد!) مميكيركن چمنيله در اوبياي نق مناءيڤ دالم جاوي ترسبوت. سوريله سوسه كن. نق مناءيڤ دڠن حروف رومن ڤون سوسه، اينكن ڤولا دڠن كيبورد جاوي. ڤستيله توڠڬڠ ترباليق كڤالا هوتق نق مناءيڤ كن.

سكالي بيلا نورنان ممبري چوممنت، بارو ساي ڤراسن يڠ دالم عالم ماي نيه ترداڤت ساتو ويبسايت يڠ بوليه چونۏرت توليسن كيت يڠ بياسا كڤد توليسن جاوي. هوهوهوهوهو جاهيل جوڬ ساي باب٢ جاوي نيه كن.

هاههاهه جاڠن ڬلق!

سيلينت هواور!

حكحكحكحكحك (ڬلق تاهڤ ٢.٣ ادجير اوكي)

تريما كاسيه كڤد نورنان كرنا منموكن ساي دڠن لامن جاوي.نيت ايت. ميمڠ امتله برمنفعة. كالاو اندا نق چوبا جوڬ بوليهله چليچق د باوه اتاو د سيني يا. اڤ لاڬي توڠڬو! ڤرڬيله حاصيلكن چوممنت٢ مناريق دالم توليسن جاوي د مان٢ (چوممنت سكالي كت بلوڬ در اوبياي سوڤاي دي اكن ايمڤريس جوڬڬ!) هتتا د بلوڬ يڠ تيدق ممهمي جاوي سكاليڤون. ڤستي توان تانه، اوڤسسسس توان ڤوڽا بلوڬ اكن ايمڤريس دڠن كبوليهن اندا برجاوي د دالم بلوڬ مريك. هوهواوهوهوهوهو

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 responses to “ejawi.net – online jawi converter

  1. nurnana : weeheeeeeee tq2 🙂

    Reply

  2. tulisannya halus bebenor… is this a sign that i need glasses…

    oh no!

    Reply

  3. kawaii : dah pegi ke england optical yg terdekat. hahahhha 🙂

    Reply

  4. hahaha.. kagumnye aku!
    buleh tlg convertkan sekali tak surat atok aku pos dari kampung.. dia tulis jawi daa…

    Reply

  5. yana : kagum je ker….hahahahhaahah. surat atok ko tuh scan je lah. hehehehh 🙂

    Reply

  6. Ahahahahah, memudahkan kerja saya sungguh… Tak perlu prektis-prektis. Kopi n pes…. Hahhaha, ada can nak buat blog jawi balek pas nehhh

    Reply

  7. dr ubie : hehehehe mudah kan..

    Reply

  8. nk gune jawi converter wat assignment..nk gune keyboard letih…
    sok nk anta daaaaaa..uwaaa ttiba ari ni xle gune under construction..huhuhuuhuu

    Reply

  9. adah : la buat last minute ke tuh ek. hehe ❗

    Reply

  10. nak tanya kenapa bila saya paste huruf2 tersebut tertukar keadaan..maksudny huruf depan akan berada di belakang dan huruf belakang jadi depan..

    Reply

    KNizam Reply:

    illoni : mmg mcm tu sebab jawi baca from kanan kita ya 🙂

    Reply

  11. jika kita eja.. sim alif ya…bagi saya.. ia akan jadi ya alif sim…kalut tu..

    Reply

    KNizam Reply:

    iloni : la sampai mcm tu ek hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge