cerita yang mencemaskan :(

dapat melalui email baru2 ini :

 

Luahan dari Seorang Lelaki…

 

teringat pasal satu story…seorang lelaki balik rumah…dia jadi hairan
giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak
berambil,anak-anak
tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan
tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi,;;; masuk ke pintu
rumah, lagi lelaki tu terkejut…ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki
itu melaung nama isterinya… .sepi tiada jawapan masuk ke dapur..sinki
penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh,periuk tidak bercuci.
mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk
ke
bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam .lelaki itu
cemas
mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat isterinya
terbaring di atas katil sedang membaca buku..”awak sakit ke?”..tanya
lelaki
itu.. “tak lah”, jawab isterinya ringkas “kenapa teruk sangat rumah kita
hari ni”, tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi
isterinya,
kot-kot isterinya demam… balas isterinya “wahai suamiku, semalam
semasa
kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri
rumah,
duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg
sering
menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya
merungut kepenatan kadang-kadang. ….NAH, HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN
KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI…….

“Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek
atau
mengilai seperti pontianak . Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan
terus
melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan…

Best baca sampai abis!!!. It’s true. To share..Dari Ilham seorang
lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik
porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i’m off duty, sure at
times
boleh membuat kepala berserabut. Kalau madam takde kat rumah, alangkah
tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh belengkar
kat
depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal. Pendek
kata,FreeeDoMmmmmlah!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s
Gone”,aku
pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once
shouting
from the kitchen for help, no one to komen this and that, no one to
criticise. Everything will be smooth… Tapi, masuk hari ketiga, I felt
something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau
‘assshheemmmm’ , tak tahu mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah
abis,tak tahu kat mana dia stock up. Air suam dah abis, malas nak
boil…Masuk hari ke-4, rindu mula terasa. Eventhough kat office, ramai
yang cun melecun,wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu
juga
yang mengetuk pintu hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but
the
smile yang ikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti.
Apabila
rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun
jadik tak best.

Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik
rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah
makin
bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai.

Toilet dah mula licin berdaki…lantai dah berbelak, tak
dimop…Everynite,very the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly… bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata
sebulan atau setahun….belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah
terasa separuh pengsan.

Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar
betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri…begitulah isteri kita
rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..

So guys out there… jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia buat
kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat
dorang
ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren
kita,sweetheart kita… Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa
nikah
dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok
bini
kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja rumah
lagi…penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang
wanita…tak
rela!!!

So to all mums and wives out there… life will be meaningless without
you
.

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak
sekarang,tetapi
when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak
kena!Usahkan
seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak
bermakna.Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she’s around, for sure
24hours tak habis-habis berleter…. pottttt peeettt pooott
peettttt,boleh
pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh bergegar isi perut. Silap
gaya ,
tingkap pun boleh tercabut…
And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmmmmm! !! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah
kawan,boleh
chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon
ngan “dear” sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!

But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah
jadik
sesepi-sepinya cam “haunted village”. Pada ketika itulah baru kita sedar
bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.Tanpa
leteran itu, semunya seperti MATI… Without mum, hidup ni tak ada
cabaran,
not challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang nak
membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very the
monotenous,then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat
telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah
mak
membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga. Tanpanya, hidup
tidak berseri dan tak bererti.
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our
life!!
Sekian terima kasih.
P/s: Aku paham camna rasanya tanpa seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA
in
our life!! memang tak best langsung!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One response to “cerita yang mencemaskan :(

  1. so touching ..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge