Category Archives: ugama + islam

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1433H Untuk Semua Ummat Islam Di Dunia

Saya dengan ini ingin mengucapkan Selamat Menyambut Puasa atau Salam Ramadhan Al-Mubarak 1433h kepada semua rakyat Malaysia, tidak kira di mana jua anda berada. Semoga Ramadhan kali ini akan dapat dihayati dan dinikmati dan mampu membersihkan jiwa kita. Salam Ramadhan Al-Mubarak!

Di mana anda semua solat terawih kali ini? Tetiba saya terasa teringin nak menunaikan solat terawih di dua masjid yang paling indah di dunia yakni Masjid Faisal di Islamabad dan Masjid Badshahi di Lahore, Pakistan. Insya-Allah.

Anak Aset Ke Syurga atau Neraka – Ceramah Ustaz Don Daniyal – Cukup Mengingsafkan!

dengar sampai habis ceramah ustaz don daniyal ni.

ianya mampu menginsafkan kita.

renung-renungkanlah.

Tahukan Anda Youtube Kini Akan Membawakan Kepada Anda Live! Suasana di Mekah Semasa Musim Haji 2011 ?

menggunakan teknologi semaksimum yang mungkin

kini youtube pula akan membawakan kepada anda secara langsung suasana haji di mekah

bagus la idea ni. kenapa la tak pernah terfikir selama ni kan. biasa tengok tv je kan

so kali ni, dengan kemajuan dan kecanggihan teknologi, kita boleh saksikan haji di mekah melalui youtube!

 

Sami Yusuf – 99 Names of Allah Ta’ala – Sedap Suara Sami Yusuf Ni Kan

Dah lama rasanya tak letak video clip kat dalam blog ni kan.

So kali ni aku nak kongsi lagi Sami Yusuf yang mendayu-dayu ni.

Memang sedap la suara dia ni.

Aku pertama kali dengar lagu dia dalam filem pasal layang-layang kat kat Iran/Afghan tu, lupa la pula apa nama tajuk filem tu 🙂

Apa-apa pun kita layan dulu lagu memuji Nama Allah ni ya

Konvoi Amal Aman Palestin @ 15 Mei 2011 @ Kota Damansara @ 20KM

siapa2 nak join this good cause, 15 mei 2011,

download borang boleh click di bawah

** Registration Form – Konvoi Amal Aman Palestin 15 Mei 2011 **

marilah sertainya beramai2.

lepas dah download borang, boleh send ke email – konvoi.aman.palestin@gmail.com

sebarang pertanyaan juga boleh diajukan ke email di atas. teekhay!

 

Documentary at TV1 Pagi Tadi Sempena Aidiladha – The Seven Wonders of The Muslim World

pagi tadi documentary ni keluar kat tv1 eh. mmg best wooo documentary ni

aku pernah tengok dulu2. pasal badshahi mosque pun ada dalam ni

mmg best la layan documentary sempena raya haji ni kan. hehe

check out all the youtube videos kat bawah ni ok

A series of intimate, 10-minute portraits, explores the lives and beliefs of six young people whose usual places of worship are beautiful and historic mosques across the Muslim world. The films accompany them as they leave their homes and families, follow them as they travel to Saudi Arabia, and share their responses to the culmination of their journey of a lifetime — the pilgrimage to Mecca, where the prophet Muhammed was born.

Within decades of the death of Muhammed, Islam spread fast and its history can be traced through the flowering of exquisite Muslim architecture. Over the next few hundred years, fabulous mosques from Spain to Iran, and from Turkey to Mali formed a focus of Muslim life, as they continue to do today. The Seven Wonders of the Muslim World starts its journey at six of these locations and completes it at the mosque towards which all practising Muslims turn when they pray.
The seven wonders

Salam Aidiladha @ Eid-ul Azha @ Eid Mubarak ! Daripada Bumi Islamabad, Pakistan

saya dengan ini ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha

kepada semua ummat islam di dunia dan rakyat malaysia khasnya.

eid mubarak!

kami di islamabad akan merayakan pada 17 november 2010

insyaAllah 2 ekor lembu akan dikorban di perkarangan malaysian embassy islamabad

Berpuasa Mengikut Lokasi, Adakah Kita Boleh Berpuasa Selama 31 Hari?

sebelum ni mmg aku x pernah la ambil pot pasal perkara ni kan

sekali terkena kat batang hidung sendiri. amik ko! ko ado? hehe

aku mula berpuasa di malaysia dan sekembalinya aku ke pakistan, aku dapati pakistan puasa sehari lambat

berpuasa mengikut lokasi & boleh ke puasa 31 hari ?

click sini nak tengok image besar

– – – – –  – – – –

bila time nak raya, sekali pakistan sekali lagi lambat 1 hari berbanding malaysia?

justeru perlu ke aku berpuasa pada hari ke-31 eh?

ke perlu berbuka mcm biasa dan makan2 sedangkan pakistan belum beraya lagi? hehe

jawapannya ada di bawah, siap copy paste bagai lagi

sumber di sini

Puasa mengikut lokasi

Rujukan: Abu Bakar Jabi al Jazairy (minhaj al muslim)

Soalan: Ada sedikit kemusykilan: Kita maklum bahawa Arab Saudi memulakan puasa sehari lebih awal dari negara kita. Bagi sesiapa yang mengerjakan umrah ketika itu bermakna telah memulakan puasa sehari lebih awal. Jika mereka kembali ke tanahair, dan menyambut Syawal (berdasarkan hisab) mengikut ketetapan negara kita, bermakna mereka telah berpuasa 31 hari sedangkan tidak pernah rasulullah berpuasa selama itu dan dalam kalender Islam pun sebulan hanya antara 29 dan 30 hari. Persoalannya perlukah mereka berpuasa 31 hari kerana mengikut pemerintah disesuatu tempat itu atau berhari raya mengikut Arab Saudi supaya berpuasa selam 30 hari sahaja.

Salam Ramadhan 1431, Pakistan Mula Berpuasa Esok (Khamis), Malaysia Dah Mula Puasa Hari Ini (Rabu), Ramadhan Kareem ! Ramzan Kareem !

alhamdulillah dah selesai kita berpuasa hari pertama di malaysia hari ini (rabu)

pakistan akan mula berpuasa esok (khamis), kalau aku ditakdirkan beraya di pakistan, apakah aku akan berpuasa 31 hari?

tengok lah nanti. ada yang kata x boleh berpuasa 31 hari. aku kena makan hari ke-31 tu dan tunggu pakistan beraya esoknya

ada yang kata kena ikut locality or govt kat satu2 negara.

apa2 pun selamat berpuasa buat semua rakyat malaysia di seluruh dunia, tidak kita di mana jua anda berada

ramzan kareem ! aku akan berpuasa di islamabad bermula selasa depan. balik islamabad isnin ini, berbuka di BKK

selamat berpuasa kepada semua rakyat malaysia di pakistan terutamanya di islamabad, karachi, lahore, narowal & mirpur mathello

We Will Not Go Down – Michael Heart (Gaza Song) English

dengar lagu ini. pasti anda akan sedih.

sedih dengan keadaan yg menimpa saudara kita di sana.

kembara aku di bumi asing ini juga penuh kesedihan.

ketika anda merantau di luar bandaraya islamabad, kemiskinan ada di mana2

namun di gaza, bukan sahaja kemiskinan, malah tiada keamanan

demikianlah dua perkara yg menjadi masalah ummat di dunia ketika ini.

semoga kita akan insaf, dan mampu memberi sumbangan apa yg terdaya. amin.