Category Archives: Punjab Province

Top 40 Pictures of Pakistan Travels – My Own Travelog Series (Part II of IV)

ni adalah sambungan entry pasal pakistan travelogue series

hehe enjoy!

– – – – –

No 11/40 – Oren Khanpur Yang Betul2 Warna Oren, Terbaek Dari Ladang

macam yang aku ceritakan, pemergian aku ke ladang oren mmg sebenarnya tidak dirancang. aku main belasah je sebenarnya. nak pergi ke empangan khanpur sekali nampak banyak giler oren kat tepi jalan. aku tanya la mana ladangnya, terus ke ladang. sekali peladang bagitau boleh bayar sket pastu boleh petik sendiri oren. perghhhh best wooooo

– – – – – – – – – –

No 12/40 –Jambatan Khanpur, Sungai Khanpur Yang Kering Kontang Semasa Musim Sejuk

jambatan ni kalau korang perasan mmg panjang siot. sungai kat bawah dia tuh nama dia sungai khanpur. takde air langsung sebab winter. memang kering kontang giler ah. ada aktiviti mengambil pasir sungai adjer kat situ. pemandangan menaiki van or trak mcm tuh mmg biasa kat sini. depa kata naik vana berjemaah lagi afdhal hehe 🙂

– – – – – – – – – –

No 13/40 –Pancuran Air di Waktu Malam Di PC Bhurban Hotel

Top 40 Pictures of Pakistan Travels – My Own Travelog Series (Part I of IV)

hehe aku dah empat bulan berada di bumi pakistan ni

aku rasa dah sampai masa aku buat compilation gambar2 menarik (bagi aku la) pasal pakistan ni

there’re so many other things about pakistan yang anda semua tidak tahu di malaysia

banyak lagi perkara2 berkenaan negara ini yang sengaja tidak dihebahkan di media

kita tinggalkan seketika situasi cemas di pakistan, kita layan dulu gambar2 yang aku amik kat pakistan

aku akan buat blog posting dalam 4 series. 1 series ada dalam 10 gambar

aku akan ceritakan sedikit cerita di sebalik gambar2 tersebut.

semoga bermanfaat ya !

– – – – – – – – – –

No 1/40 – Saujana Mata Memandang Pergunungan Kashmir di Hotel PC Bhurban

gambar ni aku amik masa bercuti ke bhurban. dok kat pc bhurban. sampai je mmg aku terpegun la dengan pemandangan saujana mata memandang ke arah pergunungan azad kashmir. memang superb wa cakap lu. tengah snow cap mountains dia yang cantik. semua ni boleh nampak daripada balkoni or bilik kat hotel ni. memang berbaloi2 la stay kat sini walaupun agak mahal rate hotel dia kan. aku akan singgah lagi ke sini masa summer nanti. hehe 🙂

Saujana Mata Memandang, Pemandangan Jauh Ke Arah Pergunungan Azad Kashmir (Himalaya) Yang Dilitupi Salji

siapalah yang tak teruja dapat menikmati pemandangan indah sebegini kan

memang saujana mata memandang. suasana yang sungguh mendamaikan

tak pernah aku dapat view mcm ni sebelum ni. hehe 🙂

direct from your hotel room. mmg superb la kan. bangun pagi terus nampak view mcm ni

click sini kalau nak view yang lebih besar. seluas pandangan mata

yang pasti aku mmg akan kembali la ke resort neh nak tengok view ni lagi

jalan ke resort agak bahaya juga dengan tanah runtuh, salji yang belum mencair walau seminggu berlalu

tuh belum hujan lebat lagi. surelah akan lagi banyak tanha runtuh kan. hehe 🙂

kalau salji tebal sangat pun x leh nak pergi ke resort ni tau

Weather Forecast for Murree Hills, Pakistan – Winter 2010 !

perghhhhh nampaknya musim hujan datang lagi la kan

so tempat2 tinggi mcm murree hills, nathiagali, jhikagali, bhurban or even abbottabad mesti bersalji ni

kalau nak tahu ada snow fall ke idak senang adjer

tunggu musim hujan, lepas hujan biasanya salji akan turun

kali neh aku dengar mmg lebat la salji kat murree ngan nathiagali

sampaikan jalan2 kena tutup. perghhhh bahaya tuh kan. hehe 🙂

sumber di sini ya

Kadang-Kadang Bila Keadaan Sudah Terdesak, Dan Kita Tiada Pilihan Lain, Kita Akan Berserah Kepada Yang Maha Esa Seadanya

*ini adalah catatan perjalanan sepenuhnya di dalam bahasa melayu,

tanpa dirojakkan dengan bahasa penjajah, yang kononya dikatakan sebagai bahasa seantero alam.

– – – – –

selepas melewati kota rohtas yang tersergam indah, hasil binaan sultan sher shah suri,

aku memberitahu pemanduku, seorang warga pakistan untuk segera beredar kerna kami sudah kesuntukan masa.

solat jumaat akan dilangsungkan pada pukul dua petang. ya di sini jika mahu solat di mana-mana masjid,

anda perlu tahu waktu sebenar masuknya waktu solat.

lain masjid lain waktu solatnya. jangan tanya aku kenapa kerana itu sudah lumrah di sini. terimalah seadanya.

kami menaiki kenderaan melewati kubu rohtas yang berdebu menuju ke jalan utama

perjalanan yang hanya 10km dirasaka begitu lama. manakan tidak, kerana hanya kereta kami sahaja yang ada di jalan ketika itu

di mana semua kereta menghilang?” getusku di dalam hati.

tak berani rasanya nak bertanya kepada pemanduku yang dilihat sedang memandu dengan berhati mengelak batu-batu di atas jalan.

dalam kepalaku sudah terbayang akan banyak perkara-perkara tidak diingini.

apa akan terjadi sekiranya kereta kami dihalang oleh konco-konco kampung di sini?

di mana kami akan bersembunyi dan meminta pertolongan, sedangkan signal telefon bimbitku umpama mati segan hidup tak mahu.

Googlemaps Islamabad ke Khewra Salt Mine

aku plan nak pergi ke khewra salt mine plak nanti

jarak dalam 3 jam perjalanan dari islamabad

googlemaps mcm kat bawah ni. hehe 🙂


View Directions to khewra salt mine in a larger map

Coretan Perjalanan Cuti-Cuti Pakistan (Live Melalui Facebook) – Dari Islamabad ke Rohtas Fort

hehe aku baru je kembali daripada cuti-cuti pakistan

menjengah ke kota bersejarah, kota rohtas yang dibina oleh sultan sher shah suri

aku letakkan dulu kesemua posting2 yang aku buat melalui facebook

malas la nak update blog secara live sebab masa tak mengizinkan

banyak sangat nak ditulisnya sampai x terupdate la blog nanti kan. hehe

kesemua catatan di bawah di post secara live di facebook dan diulang siar di sini untuk kenangan terindah

kita buat posting ala2 che det (bernombor) pula ya.

gambar nanti la aku upload ok. hehe 🙂

  1. rohtas fort mcm menarik utk dilawati. Hehe
  2. Rohtas Fort (Urdu: سPQ ہ روہ VWX Qila Rohtas) is a garrison fort built by the great Afghan king Sher Shah Suri. This fort is about 4 km in circumference and the first example of the successful amalgamation of Pukhtun and Hindu architecture in the Indian Subcontinent.
  3. islamabad mendung je pagi ni. Nampak mcm nak hujan. Harap2 hujan la kan. Hehe
  4. iklan zong ada di mana2 di area bandar rawat ni
  5. banyak plak tanaman sayuran seakan sawi di kiri jalan, rasa mcm nak bergambar plak ngan pemandangan yg menghijau ni

[1 Gambar & 1 Video] Salji Sudah Mula Turun Di Pergunungan Murree & Nathia Gali | Pakistan

Semalam saya tengok berita dah turun snow la kat area murree

Kat samaa news pun ada juga.

Sudah berkira-kira untuk singgah ke Murree hujung minggu ini.

Day trip rasanya kot. Malas nak duduk lama-lama dan membeku di Murree.

Depa bagitau kalau nak stay hotel, better choose hotel pc bhurban

Saya dah check website memang sungguh gah hotel ni, service tak tahu lagi la kan. hehe 🙂

Click kat gambar atas nak tengok banyak lagi ok.

Tapi tak pasti mahu singgah atau tidak ke Murree kali ini.

Rasa macam malas pun ada sebenarnya. Malas dek kerana suhu sejuk beku di sana.

Sekarang, mana pula perginya sarung tangan musim saya ya ?