Category Archives: Punjab Province

[13 Photos] Hari Ini Adalah Hari Pertama Salji Turun di Pergunungan Murree | Winter 2011 | The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim Sejuk di Pakistan ?

Semasa saya belum tiba di bumi Islamabad dahulu, saya juga seperti anda semua.

Tidak menyangka yang bumi Pakistan ini adalah sebenarnya mempunyai cuaca dan suasana empat musim.

Di sini ada musim panas, sejuk, bunga dan luruh, tidak lupa juga akan musim hujan seperti di Malaysia.

Musim-musim ini akan silih berganti tanpa jemu.

Hanya manusia yang perlu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa dan beroleh manfaat daripada kedatangan setiap musim di sini.

[ 1 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 3 ] Road Guide Yang Diedarkan Oleh Polis Tempatan di Murree | Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Sejuk Sehingga Ke Tulang Sum-Sum

Sampaikan ada ketika saya hanya berbekalkan jaket pejabat sahaja lantas menaiki pesawat TG ke Islamabad pada Oktober 2009.

[4 Photos] Hujan Sudah Mula Turun Di Bumi Islamabad & Dedaunan Pokok Maple Sudah Mula Kekuningan Luruh Ke Bumi, Petanda Pertukaran Daripada Musim Panas ke Musim Luruh | Autumn 2011 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Hujan Turun Di Islamabad

Malam tadi hujan turun dengan lebatnya di bumi ajnabi Islamabad ini.

Sudah dua hari berturut-turut hujan turun.

Ada kalanya lebat dan ada kalanya gerimis sahaja.

Hujan pembawa rahmat.

Saya suka dengan suasana ketika hujan, juga selepas hujan.

Udara segar yang disedut selepas hujan sedikit sebanyak akan membuatkan kita terleka dan terhibur dengan keindahan ciptaan Ilahi.

[ 1 ] Dedaunan musim luruh sudah mula bertukar warna keemasan. Saya memang suka dengan suasana di musim luruh sebegini.

Kaitan Hujan Dan Peralihan Musim Di Islamabad

Hujan petanda musim luruh bakal tiba.

Di bumi Pakistan ini, hujan adalah petanda pertukaran musim.

Musim panas yang membahang bakal kita tinggalkan.

Selamat datang kepada musim luruh.

Musim luruh membuatkan hati saya kembali berbunga-bunga.

Mungkin ini yang dikatakan autumn in my heart agaknya.

Dedaunan Pokok Mapel Berguguran Ke Bumi

Daun-daun pokok maple juga telah bertukar warna daripada hijau ke kekuningan, tidak lama lagi kemerahan dan keguguran jatuh ke bumi.

Indah sungguh suasana alam tatkala kita dapat menikmati suasana dedaunan maple jatuh ditiup angin.

Saya ada berhasrat untuk merakamkan keindahan musim luruh di Pakistan sedikit masa lagi.

[1 Photo] Biji-Biji Bajra Yang Semakin Banyak Di Musim Panas 2011 | Summer 2011 | Bandar Muridke, Daerah Narowal | Wilayah Punjab, Pakistan

Semasa dalam perjalanan ke Narowal tempoh hari saya perhatikan banyak betul pokok-pokok biji bajra di kiri dan kanan jalan. Memang tengah kemuncak musim menuai bajra kali ini agaknya. Pokok-pokok bajra ni sekali imbas, seakan-akan pokok jagung juga. Berwarna kehijauan dan biji-bijinya yang telah masak kekuningan. Rupa pokok memang seperti pokok jagung. Namun tiada buah jagung di batang pokoknya. Rupa daunnya juga memang mirip kepada pokok jagung. Jangan tersilap ya!

Nantilah kalau ada masa saya akan meletakkan di sini gambar biji-biji bajra secara dekat (makro) pula. Kini saya tidak berkesempatan untuk memuat naik gambar-gambar lain berkenaan biji-biji bajra ke akaun flickR penulis. Namun anda kini telah ketahui akan rupa biji-biji bajra yang sedang masak ranum seperti di atas kan?

Biji-biji bajra ini digunakan dalam pemakanan, saya diberitahu oleh penduduk sekitar Muridke yang biji-biji ini jika dilumatkan dan dicampur dengan tepung atta (tepung gandum yang amat popular untuk membuat pharata, naan dan sebagainya) dan dibuat roti memang sedap sekali rasanya. Hasil carian penulis ketemu dengan resipi roti bajra, ianya begitu terkenal di India dan Pakistan rupanya. Saya tidak berkesempatan lagi  untuk menjamah roti pharata hasil campuran biji-biji bajra dan tepung atta tersebut. Mungkin lain kali agaknya.

10 Tips Untuk Dapat Gambar Travel Yang Mengasyikkan & Puas Hati Dengan Kualiti Gambar Travel

ramai orang suka pergi jalan-jalan

tak kiralah jalan-jalan cari makan ke, jalan-jalan melancong

ramai orang ingat jalan-jalan ni memerlukan banyak wang ringgit

sebab itu tak ramai yang nak jalan-jalan aka travel

ramai orang suka ambil gambar

tapi tak ramai yang suka dengan gambar sendiri (setelah pulang dari jalan-jalan)

ramai orang suka tengok gambar jalan-jalan orang lain

tapi tak ramai orang yang berusaha lebih sedikit untuk mengambil gambar (macam orang lain di atas)

justeru. meh sini aku bagi 10 tips nak ambil gambar travel

tidak. aku travel tak pakai dSLR. aku hanya ada iPhone4 dan digicam Sony sahaja

kadang-kadang ianya bukan sebab kamera, tapi sebab tangan yang memegang kamera ya. hehe 🙂

1. ambil gambar dari angle semut merah – korang pernah tengok semut? kecil je kan. kalau biasanya kita snap pic dengan tangan ke atas, cuba kali ni amik digicam. turunkan sket, nak meniarap pun ok. pastu snap gambar dari level semut. level rumput pun ok. gambar bangunan akan jadi lebih besar. gambar yang tinggi lutut je akan jadi seperti gergasi. memang bukan level mata kasar. gambar korang pasti akan dabomb!

Islamabad Telah Mula Hujan, Pergunungan Murree Telah Mula Bersalji | Murree & Islamabad | Punjab Province, Pakistan

perghhhh aku mmg sentiasa la letak weather widget kat desktop ni kan

aku perasan now dah mula hujan di islamabad, dan hujan rahmat ni

winter di islamabad mmg winter yang menyesakkan sebab dusty winter

xde salji tapi penuh berabuk, pokok2 pun berabuk wooooo

so bila dah hujan, lega la sket kan. hujan juga petanda yang salji dah mula turun di murree

murree ni 1 jam perjalanan dari islamabad, dekat je. mmg aku singgah last year nak main snow

so tahun ni pun mungkin akan singgah lagi, nak tidur kat pc bhurban la plak kan hehe 🙂

Menanti Salji Turun Di Murree, Nathiagali – Terasa Seperti Mahu Menari Ala2 Boney M Dengan Tarian Kapak Metal Versi Lagu Daddy Cool !

perghhhh kejap je dah masuk bulan november dah kan. dah nak habis bulan november pun sebenarnya

lagi dua bulan nak nikah, banyak giler benda x buat lagi ni. haru biru ni. hehe

tapi xpe sementara nak balik malaysia kita layan dulu lagu boney M daddy cool ni

kat bawah ni daddy cool versi atas salji, pakai baju tebal giler buat stylo sambil mengapak member sebelah

memang cool giler sebab ni version ala2 metal gitew. mmg sungguh cool dengan tarian ala2 rock kapak

bukan mcm rock kapak mendayu, tapi style menari sebenar menggunakan kapak ke kanan dan kiri

jangan segan untuk mencubanya di rumah ya. tiada siapa nak larang, hehe 🙂

kat bawah ni daddy cool version metal siot. mmg ala2 metallica pun ada gak ni hehe

tak lama lagi akan tiba musim salji di pakistan. dekat je kalau nak main salji kat sini

drive dlm 1.5 jam dah sampai ke murree dan nathiagali. tahun ni mcm winter lambat la sket turunnya

snowfall aku rasa akan berlaku dalam end of december nanti kot. so seswai la nak pergi ke murree

Bom Blasts di Lahore & Karachi Sebelum Iftar, Kehidupan di Bumi Asing Islamabad Ini Memang Menuntut Kita Untuk Menurut Gerak Hati, Jangan Berada Di Tempat & Masa Yang Salah, Selebihnya Hanyalah Tawakkal & Doa Sahaja

kehidupan di pakistan semakin hari semakin menarik. menarik bukan sebab apa. sebab kehidupan di sini penuh dengan warna-warni. banyak yang buruk daripada yang balik sebenarnya. namun saya kadang-kadang cuba juga untuk bersangka baik. acapkali saya berpesan kepada diri ini, takkan tiada perkara baik atau sesuatu yang saya minta di bumi asing pakistan ini?

semalam sesuatu yang penting berlaku pada diri saya. anda pasti tidak percaya jika saya katakan yang kehidupan di islamabad sebenarnya banyak diatur dengan gerak hati dan selebihnya adalah tawakkal dan doa sahaja. nanti saya ceritakan kenapa

malam tadi sebelum iftar bumi karachi bergolak lagi. beberapa tembakan kedengaran di empress market di karachi. terdapat beberapa siri letupan di sana. macam biasa media di sini akan cepat melabelkan ini sebagai low intensity explosion. sehinggalah terdapat kematian barulah media akan membalas dengan berita sebenar.

selang sejam daripada kejadian di karachi, timbul pula episod pengebom berani mati di lahore. pengikut syiah yang sedang berarak untuk upacara yaoum-e-ali di sana telah dikejutkan dengan 3 siri letupan pengebom berani mati. peristiwa sedih sebelum berbuka puasa ini berlaku di karbala gamay shah & bhati chowk lahore. saya belum pernah mendengar tempat ini lagi sebelumnya. lebih 20 orang telah mati malam tadi. suasana agak hingar bingat di kawasan perarakan tersebut. saya yakin akan ramai lagi mangsa cedera yang akan meninggal dunia. 3 siri letupan melibat IED iaitu improvised explosive device. kepala dua pengebom berani mati telah ditemui di tempat kejadian.

[7 Photos] Jeritan “Pakistan Zindabad!”, Kawad Kaki Naik Ke Kepala 90′ & Pengalaman Unik/Menarik Mengiringi Upacara Menurunkan Bendera Di Sempadan Wagah di Lahore (Pakistan) & Amritsar (India) oleh Rangers Army (Pakistan) & Border Security Force (India) | Spring 2010 | Waghah, Near Lahore | Punjab Province, Pakistan

Debaran setelah mengalami sendiri (dengar & rasa) letupan bom di Jinnah Super Rabu lepas masih lagi terasa. Namun seperti yang saya ungkapkan sebelum ini, hidup perlu diteruskan. Jika kita fikirkan sangat akan suasana genting di pakistan, kita tidak akan mampu berani ke mana-mana. Takkan nak duduk di rumah sahaja kan. bosan bakal melanda.gundah gulana tidak terkata. Minggu ini saya ke Lahore lagi. Urusan bisnes seperti biasa. Melawat WAPDA House bersebelahan Hotel Avari.

[ 1 ] Lowering of Flag Ceremony at Wagah Border, Pakistan (Wagah) & India (Amritsar) | Spring 2010 | Waghah Border, Near Lahore | Punjab Province, Pakistan | 10 04 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Tapi kali ini setelah selesai urusan di WAPDA House, saya bersama dengan seorang lagi Expat Malaysia singgah ke Sempadan Wagah atau Wagah Border di dalam bahasa penjajah kita. Perjalanan ke sempadan Wagah hanya mengambil masa dalam setengah jam sahaja dari Bandar Lahore. Kita akan melalui bandar lama Lahore atau dikenali sebagai Old Lahore. Sepanjang perjalanan dari Hotel Avari ke sana akan dijamu mata dengan pemandangan terusan Lahore (Lahore canal). Menarik sungguh terusan Lahore ini kerasa saya sempat menyaksikan warga Pakistan mandi-manda di sana. Lagi menarik apabila diketemukan juga dengan kerbau2 yang turut mandi-manda bersama manusia di terusan yang sama! Perjalanan ke sempadan Wagah diteruskan dan kami diketemukan dengan suasana jalan yang sungguh berdebu sebelum tiba ke jalan besar dua lorong ke arah sempadan Wagah.

Top 40 Pictures of Pakistan Travels – My Own Travelog Series (Part IV of IV)

ni adalah sambungan entry pasal pakistan travelogue series

hehe enjoy!

– – – – – – – – —

No 31/40 –Bunga Putih Pokok Epal Hijau & Awan Yang Membiru Di Bumi Islamabad

ini adalah pengalaman pertama menyaksikan bunga2 epal berkembang mekar di bumi islamabad. memang cantik ok. memang cukop menarik. kau memang da bomb la bunga! haha. lepas ni aku plan nak shoot gambar bunga pokok plum, walnut, apricot plak la. tapi kena singgah ke northern pakistan la dulu kan. hehe 🙂 anyway lepas ni plak mmg x sabar2 la nak menunggu bunga2 neh jadi epal hijau plak kan. surelah akan manis buahnya.

– – – – – – – – —

No 32/40 –Pakora Sayur, Telur Rebus & Samosa di Murree Hills

pemandangan biasa di mana2 di pakistan. samosa dan pakora adalah hidangan wajib di sini. memang menarik dan garing. tambah2 plak kalau baru digoreng. tak perlu tanya digoreng dengan minyak apa ya. hehe. janji selepas makan tidak sakit perut sudah. tapi serius memang sedap la pakora sayur tuh. kena plak dengan telur rebus tuh kan. memang terkentut2 la lepas tuh. haha

Top 40 Pictures of Pakistan Travels – My Own Travelog Series (Part III of IV)

ni adalah sambungan entry pasal pakistan travelogue series

hehe enjoy!

– – – – – – – – —

No 21/40 – Masjid Khanpur (lama) Yang Ditenggelamkan Di dalam Empangan Khanpur

masa aku sampai ke khanpur dam, masjid ni lah yang aku singgah dulu. masa ni tengah winter so air surut, bolehlah pergi ke masjid ni. kalau summer nanti masa air tengah banyak, masjid ni akan tenggelam setengah di tengah2 empangan ni. masjid ni mmg dibiarkan begitu sahaja sebagai tinggalan sejarah. masjid yang baru telah di bina di new town khanpur

– – – – – – – – – –

No 22/40 –Daun Pokok Maple Mula Bertunas di F9 Park, Islamabad

ini adalah park untuk beriadah yang terbesar di islamabad. seluruh sector f9 dibina untuk dihijaukan sahaja. ada pelbagai species pokok di sini. aku x sempat lagi nak explore. tunggu la bila pokok2 semua dah ada daun, aku datang lagi. kat sini ada kawasan permainan kanak2 yang baru. memang besar dowh taman kat f9 park ni ok. siap dengan trek jogging bagai la. kalau ada tasik mesti lagi cun kan. hehe 🙂