Category Archives: Murree

[9 Photos] Chicken Corn Soup | Street Food | Autumn 2011 | Mall Road, Murree | Pakistan

Sup Ayam Jagung atau “Chicken Corn Soup”. Sedap dimakan atau dihirup di Mall Road, Murree.

Kunjungan saya ke Mall Road pasti tidak akan sah jika tidak singgah ke kedai “Chicken Corn Soup” yang satu ini.

Kedainya agak “simple” sahaja.

Tiada dapur panas yang kompleks.

Sumpah! Memang sedap “Chicken Corn Soup” di sini.

Ditambah dengan cili hijau potong yang pedas. Letak kicap sedikit.

Tiada kata-kata yang dapat diungkapkan ketika Musim Luruh 2011 ini.

[ 1 ] Chicken Corn Soup | Street Food Pakistan | Night Life at Mall Road | Autumn Season 2011 | Murree Hills, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 01 10 2011 (PHOTO BY KNIZAM/KNIZAM.COM)

Gerai makan “Chicken Corn Soup” ini dipunyai oleh seorang lelaki Pakistan yang berasal dari Baltistan.

Beliau memang selalu berniaga di sini. Saya terlupa nak ambil namanya.

Mungkin dek kerana terlalu lapar.

Terlahap dan terlupa bertanyakan namanya. Mungkin pemandu saya boleh ingat namanya.

Kemudianlah saya tanya akan bekas pemandu saya nanti.

Biasanya semasa Musim Luruh atau Musim Sejuk, saya dan rakan-rakan di Islamabad akan singgah ke Mall Road untuk bermain salji.

Selalu jugalah kami singgah ke gerai makan ini.

[37 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 2/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Ini adalah sambungan daripada blog posting koleksi gambar-gambar ketika Musim Luruh di Islamabad.

Terdapat juga koleksi di tempat lain yang agak jauh seperti di Skardu di Wilayah Baltistan.

Musim Luruh di Islamabad agak singkat.

Percaya atau tidak jika saya katakan yang saya tak perasan langsung akan suasana ceria Musim Luruh semasa saya mula-mula sampai di Islamabad pada bulan Oktober 2009.

Tiada koleksi gambar dedaunan kemerahan pada tahun itu!

Apa-apa pun kita layan dulu gambar-gambar Musim Luruh yang sempat saya rakamkan melalui instagram di bawah ya.

[ 1 ] Head #Marala | River #Chenab | Gujrat Village | Wetland Park | iPhoneography | #Winter 2013 | Road Less Travelled | Near #Sialkot | #Punjab Province, #Pakistan

[ 2] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 3 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 4 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | Makkan Charbi | Vilayiti Shistum | Sapium Sebiferum | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[32 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 1/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Musim Luruh adalah musim yang paling saya gemari.

Masakan tidak, pada ketika ini, cuaca adalah agak sejuk, tidaklah sepanas semasa Musim Panas membahang pada bulan Jun setiap tahun.

Musim Luruh menyaksikan dedaunan pokok-pokok bertukar warna kemerahan, kekuningan dan sungguh menyaksikan.

Saya selalu mengabadikan koleksi gambar-gambar Musim Luruh di Islamabad melalui instagram saya.

Best juga kalau dapat letakkan kesemuanya dalam satu blog post macam di bawah kan?

[ 1 ] These Grape Leaves Are Changing Colours | Autumn Season Is Here Fellas! | Islamabad, Pakistan

[ 2 ] United Colours of Autumn Season | Governor House, Nathia Gali | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

[ 3 ] The Gujjars of Kaghan Valley, Heading South To Runaway from The Cold Winter | Mahandri, Kaghan Valley | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan

[ 4 ] United Colours of Autumn | Rose & Jasmin Garden | Islamabad, Pakistan

[ 5 ] Autumn Leaves | Isloo PAK

[ 6 ] Pre-Autumn Leaves @ Chinese Tallow Trees | Isloo PAK

[ 7 ] Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 8 ] Maple Leaves or Chinar Leaves Are Falling, Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 9 ] Chinese Tallow Tree Autumn Leaves | Attaturk Avenue, Isloo PAK

[12 Photos] Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”.

Sudah lama sebenarnya saya ingin mengumpul, edit dan paparkan gambar-gambar destinasi percutian yang sungguh menarik dan amat berbaloi untuk dilawati di Pakistan. Sila abaikan apa yang anda tonton di televisyen anda. Gambar-gambar ini anda tidak akan dapat lihat di media massa utama di dunia seperti CNN atau BBC. Saya telah sampai kesemua destinasi di bawah. Penat dan puas mengambil gambar untuk dijadikan kenangan di kemudian hari. Sesuai untuk dijadikan kalendar pada tahun 2014.

Saksikanlah keindahan alam ciptaan Ilahi ini !

[ 1 ] JANUARY – Lower Kachura Lake, Shangrila Skardu Resort | Pagoda Chinese-Tibetan Style Restaurant | Skardu Valley | Summer 2012 | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 22 08 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM).

Gambar yang pertama adalah tasik di resort yang terkenal di Wilayah Baltistan. Diberi nama sebagai Kachura Lake. Ianya menempatkan resort yang diberi nama Shangrila. Ini bukanlah rangkaian Shangrila hotel yang biasa kita ketemu di Kuala Lumpur. Tetapi ianya diambil daripada perkataan dalam Bahasa China. Shangrila bermaksud Heaven on Earth. Memang terasa seperti di syurga bila dapat ke sini. Kali pertama saya singgah di sini ialah pada June 2010. Saya begitu terpesona dengan keindahan dan kecantikan tasik ini dan kawasan sekelilingnya. Bilik-bilik di Shangrila Resort Skardu ini agak run-down dan sesuai untuk back-packers. Sila reserve bilik VVIP jika anda datang dengan family ya. Hot water hanya ada sekitar 2 jam pada waktu pagi dan 2 jam pada waktu petang/malam. Sila plan masa mandi/urusan bilik air anda sewajarnya.

[11 Photos] Musim Sejuk Penghujung December 2012 & Malaysians Trip to Murree | Winter 2012 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk tiba lagi di bumi Pakistan.

Seawal pertengahan bulan Disember, bumi Islamabad telah dihujani dengan musim hujan, petanda bermulanya musim sejuk yang mencengkam.

Musim hujan di Islamabad adalah petanda akan turunnya salji di Pergunungan Murree.

Musim sejuk kali ini dijangka yang paling sejuk di dalam sejarah 50 tahun negara ini.

Turunnya salji yang memutih bakal membawa rahmat sekali lagi.

Setidak-tidaknya kepada mereka yang berminat untuk bermain salji!

Jika anda tanya kepada warga tempatan, rata-ratanya menggemari musim sejuk, bukan sebab ada salji, tetapi sebab suhunya yang sejuk dan tiada atau jarang ada loadshedding.

Bekalan elektrik di Pakistan masih lagi tidak mencukupi.

Ketiadaan bekalan elektrik dengan suhu panas sehingga 48’c adalah malapetaka pada musim panas.

Patutlah mereka menyukai musim sejuk berbanding musim panas.

[ 1 ] Murree yang dilitupi salji tebal malam tadi. Sekejap lagi kami semua akan berada di kawasan atas tuh | Winter 2012 | Murree Hill, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 29-30 12 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Setiap tahun saya dan rakan-rakan senegara dari Malaysia akan berkunjung ke Murree dan Bhurban semata-mata untuk merasai keseronokan bermain salji yang memutih.

[9 Video] Puncak Bukit Margalla Diselaputi Salji Setelah Enam Tahun! – Pir Sohawa Bermandi Salji Putih di Pagi Sabtu 7 Januari 2012

Siapa sangka siapa menduga, setelah enam tahun berlalu akhirnya salji turun juga di bumi Islamabad.

Sungguhpun tidak turun di atas jalan-jalan raya di Islamabad, namun sekurang-kurangnya salji meliputi Pir Sohawa, puncak Bukit Margalla.

Bukit Margalla yang diselaputi salji berdiri betul-betul di hadapan saya pada pagi 7 Januari 2012 lepas.

Pada pagi itu, saya dan beberapa rakan dari Malaysia sedang bersiap-siap untuk bermain salji di Pergunungan Murree, Galiyat.

Hujan yang tidak henti-henti di bumi Islamabad pada hari Khamis dan Jumaat memungkinkan untuk suhu turun dengan mendadak.

Salji sungguh tebal kali ini di Pergunungan Murree.

Jika Islamabad hujan, itulah tandanya Murree akan bersalji.

Suatu petua yang boleh digunapakai sehingga kini.

Murree telah bersalji seawal pada hari rabu lagi.

Justeru ketika hujan turun tanpa henti pada Jumaat, bolehlah dianggarkan yang salji akan turun dengan lebat di Murree pada hari Sabtu.

Namun saya tidak menyangka yang salji akan begitu lebat dan menjangkau ke Bukit Margalla pula.

Diberitakan yang salji telah lama tidak turun di puncak Bukit Margalla.

Kali terakhir hanya hujan batu yang turun mencurah-curah di bumi Islamabad pada 2006.

Hujan batu dan salji jauh bezanya ya.

[4 Photos] Percutian Singkat Ke Mall Rd (New Murree) di Kala Musim Dingin Yang Mencengkam | Winter 2012 | View From Hotel in Mall Rd, New Murree | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk adalah musim yang dinanti-nantikan di sini.

Setiap tahun kami rakyat Malaysia di sini akan singgah ke Murree dan Bhurban untuk menikmati suasana musim sejuk yang mencengkam.

Biasanya Winter Trip agak ramai yang sertai.

Kali ini akan disertai oleh 30 rakyat Malaysia di sini.

Nantilah saya akan buat special blog post untuk winter trip kali ini.

Banyak betul gambar-gambar yang saya ambil kali ini.

Beratus-ratus gambar sebenarnya. Kita layan gambar-gambar dahulu ya.

[ 1 ] Rakyat Malaysia di Islamabad. Bergambar Di Hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia Islamabad. Winter Trip ke Murree dan Bhurban | Winter 2012 | Murree & Bhurban | Punjab Province & Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 7-9 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Biasanya kalau dah nama Malaysian, pergi jalan-jalan ke mana-mana pun tetap nak makan masakan Malaysia kan.

Justeru biasanya saya akan memasak masakan Malaysia terutamanya jika dapat berkumpul beramai-ramai sebegini.

Memang riuh-rendah jawabnya suasana apabila kami dapat berkumpul pergi bercuti beramai-ramai sebegini.

Makan pula nasi lemak dan mee goreng.

Owh sungguh heaven rasanya dapat menikmati nasi lemak di bumi asing Islamabad ini.

[13 Photos] Hari Ini Adalah Hari Pertama Salji Turun di Pergunungan Murree | Winter 2011 | The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim Sejuk di Pakistan ?

Semasa saya belum tiba di bumi Islamabad dahulu, saya juga seperti anda semua.

Tidak menyangka yang bumi Pakistan ini adalah sebenarnya mempunyai cuaca dan suasana empat musim.

Di sini ada musim panas, sejuk, bunga dan luruh, tidak lupa juga akan musim hujan seperti di Malaysia.

Musim-musim ini akan silih berganti tanpa jemu.

Hanya manusia yang perlu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa dan beroleh manfaat daripada kedatangan setiap musim di sini.

[ 1 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 3 ] Road Guide Yang Diedarkan Oleh Polis Tempatan di Murree | Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Sejuk Sehingga Ke Tulang Sum-Sum

Sampaikan ada ketika saya hanya berbekalkan jaket pejabat sahaja lantas menaiki pesawat TG ke Islamabad pada Oktober 2009.

[4 Photos] Hujan Sudah Mula Turun Di Bumi Islamabad & Dedaunan Pokok Maple Sudah Mula Kekuningan Luruh Ke Bumi, Petanda Pertukaran Daripada Musim Panas ke Musim Luruh | Autumn 2011 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Hujan Turun Di Islamabad

Malam tadi hujan turun dengan lebatnya di bumi ajnabi Islamabad ini.

Sudah dua hari berturut-turut hujan turun.

Ada kalanya lebat dan ada kalanya gerimis sahaja.

Hujan pembawa rahmat.

Saya suka dengan suasana ketika hujan, juga selepas hujan.

Udara segar yang disedut selepas hujan sedikit sebanyak akan membuatkan kita terleka dan terhibur dengan keindahan ciptaan Ilahi.

[ 1 ] Dedaunan musim luruh sudah mula bertukar warna keemasan. Saya memang suka dengan suasana di musim luruh sebegini.

Kaitan Hujan Dan Peralihan Musim Di Islamabad

Hujan petanda musim luruh bakal tiba.

Di bumi Pakistan ini, hujan adalah petanda pertukaran musim.

Musim panas yang membahang bakal kita tinggalkan.

Selamat datang kepada musim luruh.

Musim luruh membuatkan hati saya kembali berbunga-bunga.

Mungkin ini yang dikatakan autumn in my heart agaknya.

Dedaunan Pokok Mapel Berguguran Ke Bumi

Daun-daun pokok maple juga telah bertukar warna daripada hijau ke kekuningan, tidak lama lagi kemerahan dan keguguran jatuh ke bumi.

Indah sungguh suasana alam tatkala kita dapat menikmati suasana dedaunan maple jatuh ditiup angin.

Saya ada berhasrat untuk merakamkan keindahan musim luruh di Pakistan sedikit masa lagi.

Islamabad Telah Mula Hujan, Pergunungan Murree Telah Mula Bersalji | Murree & Islamabad | Punjab Province, Pakistan

perghhhh aku mmg sentiasa la letak weather widget kat desktop ni kan

aku perasan now dah mula hujan di islamabad, dan hujan rahmat ni

winter di islamabad mmg winter yang menyesakkan sebab dusty winter

xde salji tapi penuh berabuk, pokok2 pun berabuk wooooo

so bila dah hujan, lega la sket kan. hujan juga petanda yang salji dah mula turun di murree

murree ni 1 jam perjalanan dari islamabad, dekat je. mmg aku singgah last year nak main snow

so tahun ni pun mungkin akan singgah lagi, nak tidur kat pc bhurban la plak kan hehe 🙂