Category Archives: Punjab Province

[10 Gambar] Makan Malam di Restoran Butt Karahi Tikka @ Lakshmi Chowk | Lahore | Wilayah Punjab | Pakistan

Saya suka akan Lahore. Suatu kota yang indah. Kota lama yang penuh dengan sejarah.

Kalau tak melawat Lahore memang tak sah kunjungan kita ke Pakistan.

Bangunan-bangunan di sini juga penuh dengan seni. Semacam bangunan-bangunan di Agra, India.

Lahore terletak di dalam Wilayah Punjab, bersempadan dengan India.

Wilayah yang sama diperintah oleh Sultan Shah Jahan (sebelum dipisahkan selepas zaman British).

[ 1 ] Aziz Rana Asyik Memandang Ayam-Ayam Togel Bergantungan | Makan Malam Bersama Aziz Rana di Restoran Ayam Karahi Terbaik di Lahore | Restoran Butt Karahi Tikka | Musim Sejuk 2013 | Lakshmi Chowk | Lahore, Pakistan | 23 01 2014 (GAMBAR – KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Kalau dah ramai penduduk di Lahore ini, mestilah ada kedai-kedai makan yang sedap-sedap kan.

Lahore sememangnya “melting pot” Pakistan. Bila ramai penduduk, maka banyaklah kedai makan.

Jujur saya katakan yang saya belum sempat menjelajah Lahore sepenuhnya.

4 tahun masa saya di Pakistan tidak cukup sebenarnya. Terlampau banyak tempat untuk dilawati.

Take it slow. Tak perlu terburu-buru. Travel dengan masa yang ada dan nikmati keindahannya.

Boleh dikatakan hampir setiap bulan saya singgah ke Lahore.

Namun inilah kali pertama saya singgah untuk makan di Karahi Butt, di Kota Lama Lahore.

[24 Photos] Chicken Tawa & Dinner at Coocos Den Cafe | Food Street at Fort Rd, Near Badshahi Masjid | Lahore, Punjab Province, Pakistan

Kalau anda singgah ke Lahore, jangan lepaskan peluang untuk makan-makan di Coocos Den Cafe. Coocos Den Cafe adalah di antara cafe yang paling terkenal di Lahore. Terletak di Jalan Fort. Kini ianya telah dikenali sebagai Food Street di Lahore. Bangunannya agak sukar untuk dicari. Sila tanya dengan penduduk tempatan arah ke sini. Tak tanya nanti rugi.

[ 1 ] Dinner Chicken Tawa at The Famous Cucoos Den Cafe | Food Street at Fort Rd, Near Badshahi Masjid | Spring 2013 | Old Lahore | Punjab Province, Pakistan | 20 04 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Kebiasaannya saya akan singgah ke sini pada waktu malam. Menikmati makan malam. Parking kereta di bawah. Bersedialah untuk memanjat beberapa anak tangga yang sempit. Kedai makan terletak di tingkat 4 rasanya. Beberapa tingkat di bawah adalah ruang untuk pameran karya seni pemilik kedai dan beberapa artis tersohor di Lahore, Pakistan. Tercungap juga bila melangkah kaki ke kedai makan ini.

Saya selalu order chicken tawa. Ayam yang dibakar dengan rempah asli dan diletakkan sedikit lemon. Memang sedap di makan begitu sahaja. Namun saya juga ada order roti naan dan juga brain masala. Otak lembu yang dimasak ala-ala kari dengan rempah masala. Memang sedap. Makan pada waktu malam yang agak dingin.

[9 Photos] Chicken Corn Soup | Street Food | Autumn 2011 | Mall Road, Murree | Pakistan

Sup Ayam Jagung atau “Chicken Corn Soup”. Sedap dimakan atau dihirup di Mall Road, Murree.

Kunjungan saya ke Mall Road pasti tidak akan sah jika tidak singgah ke kedai “Chicken Corn Soup” yang satu ini.

Kedainya agak “simple” sahaja.

Tiada dapur panas yang kompleks.

Sumpah! Memang sedap “Chicken Corn Soup” di sini.

Ditambah dengan cili hijau potong yang pedas. Letak kicap sedikit.

Tiada kata-kata yang dapat diungkapkan ketika Musim Luruh 2011 ini.

[ 1 ] Chicken Corn Soup | Street Food Pakistan | Night Life at Mall Road | Autumn Season 2011 | Murree Hills, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 01 10 2011 (PHOTO BY KNIZAM/KNIZAM.COM)

Gerai makan “Chicken Corn Soup” ini dipunyai oleh seorang lelaki Pakistan yang berasal dari Baltistan.

Beliau memang selalu berniaga di sini. Saya terlupa nak ambil namanya.

Mungkin dek kerana terlalu lapar.

Terlahap dan terlupa bertanyakan namanya. Mungkin pemandu saya boleh ingat namanya.

Kemudianlah saya tanya akan bekas pemandu saya nanti.

Biasanya semasa Musim Luruh atau Musim Sejuk, saya dan rakan-rakan di Islamabad akan singgah ke Mall Road untuk bermain salji.

Selalu jugalah kami singgah ke gerai makan ini.

[12 Photos] Poskad Dari Pakistan, Gambar #6 Adalah Tinggalan Sejarah Yang Dibina Oleh Raja Demetrius Graeco-Bactrian Pada 180 BC

Susulan daripada sambutan hangat akan posting Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”, saya bawakan sambungan daripada posting tersebut dengan 12 lagi gambar-gambar menarik di Pakistan di sepanjang empat tahun kembara saya di sana.

[ 1 ] Rohtas Fort | Winter 2013 | Jhelum | Punjab Province | Pakistan | 09 02 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Di atas adalah Rohtas Fort atau Kubu Rohtas. Dibina oleh Sultan Sher Shah Suri pada Abad ke-16. Nak pergi ke Rohtas Fort ini anda perlu memandu selama kira-kira 2 jam dari Islamabad ke Bandar Dina di Daerah Jhelum. Setiap tahun memang saya akan singgah di sini untuk lepak-lepak sambil mengasah skil fotografi. Kubu-Kubu sebesar sebegini eloknya dilawati ketika musim luruh atau musim sejuk. Takdelah berpeluh-peluh masa memanjat tangga-tangga yang banyak di sini nanti.

Besar juga kubu tinggalan sejarah Sultan Shah Suri ini. Memang banyak tempat untuk diabadikan di dalam gambar. Di sini ada dalam 12 pintu gate utama. Setiap satunya memang besar dan boleh dilalui dengan gajah, yelah kan, gajah kan pengangkutan yang utama suatu masa dahulu. Jika anda ada tentera bergajah, memang sesuatu yang menggerunkan musuh-musuh anda.

[37 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 2/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Ini adalah sambungan daripada blog posting koleksi gambar-gambar ketika Musim Luruh di Islamabad.

Terdapat juga koleksi di tempat lain yang agak jauh seperti di Skardu di Wilayah Baltistan.

Musim Luruh di Islamabad agak singkat.

Percaya atau tidak jika saya katakan yang saya tak perasan langsung akan suasana ceria Musim Luruh semasa saya mula-mula sampai di Islamabad pada bulan Oktober 2009.

Tiada koleksi gambar dedaunan kemerahan pada tahun itu!

Apa-apa pun kita layan dulu gambar-gambar Musim Luruh yang sempat saya rakamkan melalui instagram di bawah ya.

[ 1 ] Head #Marala | River #Chenab | Gujrat Village | Wetland Park | iPhoneography | #Winter 2013 | Road Less Travelled | Near #Sialkot | #Punjab Province, #Pakistan

[ 2] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 3 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 4 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | Makkan Charbi | Vilayiti Shistum | Sapium Sebiferum | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[32 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 1/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Musim Luruh adalah musim yang paling saya gemari.

Masakan tidak, pada ketika ini, cuaca adalah agak sejuk, tidaklah sepanas semasa Musim Panas membahang pada bulan Jun setiap tahun.

Musim Luruh menyaksikan dedaunan pokok-pokok bertukar warna kemerahan, kekuningan dan sungguh menyaksikan.

Saya selalu mengabadikan koleksi gambar-gambar Musim Luruh di Islamabad melalui instagram saya.

Best juga kalau dapat letakkan kesemuanya dalam satu blog post macam di bawah kan?

[ 1 ] These Grape Leaves Are Changing Colours | Autumn Season Is Here Fellas! | Islamabad, Pakistan

[ 2 ] United Colours of Autumn Season | Governor House, Nathia Gali | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

[ 3 ] The Gujjars of Kaghan Valley, Heading South To Runaway from The Cold Winter | Mahandri, Kaghan Valley | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan

[ 4 ] United Colours of Autumn | Rose & Jasmin Garden | Islamabad, Pakistan

[ 5 ] Autumn Leaves | Isloo PAK

[ 6 ] Pre-Autumn Leaves @ Chinese Tallow Trees | Isloo PAK

[ 7 ] Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 8 ] Maple Leaves or Chinar Leaves Are Falling, Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 9 ] Chinese Tallow Tree Autumn Leaves | Attaturk Avenue, Isloo PAK

[12 Photos] Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”.

Sudah lama sebenarnya saya ingin mengumpul, edit dan paparkan gambar-gambar destinasi percutian yang sungguh menarik dan amat berbaloi untuk dilawati di Pakistan. Sila abaikan apa yang anda tonton di televisyen anda. Gambar-gambar ini anda tidak akan dapat lihat di media massa utama di dunia seperti CNN atau BBC. Saya telah sampai kesemua destinasi di bawah. Penat dan puas mengambil gambar untuk dijadikan kenangan di kemudian hari. Sesuai untuk dijadikan kalendar pada tahun 2014.

Saksikanlah keindahan alam ciptaan Ilahi ini !

[ 1 ] JANUARY – Lower Kachura Lake, Shangrila Skardu Resort | Pagoda Chinese-Tibetan Style Restaurant | Skardu Valley | Summer 2012 | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 22 08 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM).

Gambar yang pertama adalah tasik di resort yang terkenal di Wilayah Baltistan. Diberi nama sebagai Kachura Lake. Ianya menempatkan resort yang diberi nama Shangrila. Ini bukanlah rangkaian Shangrila hotel yang biasa kita ketemu di Kuala Lumpur. Tetapi ianya diambil daripada perkataan dalam Bahasa China. Shangrila bermaksud Heaven on Earth. Memang terasa seperti di syurga bila dapat ke sini. Kali pertama saya singgah di sini ialah pada June 2010. Saya begitu terpesona dengan keindahan dan kecantikan tasik ini dan kawasan sekelilingnya. Bilik-bilik di Shangrila Resort Skardu ini agak run-down dan sesuai untuk back-packers. Sila reserve bilik VVIP jika anda datang dengan family ya. Hot water hanya ada sekitar 2 jam pada waktu pagi dan 2 jam pada waktu petang/malam. Sila plan masa mandi/urusan bilik air anda sewajarnya.

[11 Photos] Musim Sejuk Penghujung December 2012 & Malaysians Trip to Murree | Winter 2012 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk tiba lagi di bumi Pakistan.

Seawal pertengahan bulan Disember, bumi Islamabad telah dihujani dengan musim hujan, petanda bermulanya musim sejuk yang mencengkam.

Musim hujan di Islamabad adalah petanda akan turunnya salji di Pergunungan Murree.

Musim sejuk kali ini dijangka yang paling sejuk di dalam sejarah 50 tahun negara ini.

Turunnya salji yang memutih bakal membawa rahmat sekali lagi.

Setidak-tidaknya kepada mereka yang berminat untuk bermain salji!

Jika anda tanya kepada warga tempatan, rata-ratanya menggemari musim sejuk, bukan sebab ada salji, tetapi sebab suhunya yang sejuk dan tiada atau jarang ada loadshedding.

Bekalan elektrik di Pakistan masih lagi tidak mencukupi.

Ketiadaan bekalan elektrik dengan suhu panas sehingga 48’c adalah malapetaka pada musim panas.

Patutlah mereka menyukai musim sejuk berbanding musim panas.

[ 1 ] Murree yang dilitupi salji tebal malam tadi. Sekejap lagi kami semua akan berada di kawasan atas tuh | Winter 2012 | Murree Hill, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 29-30 12 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Setiap tahun saya dan rakan-rakan senegara dari Malaysia akan berkunjung ke Murree dan Bhurban semata-mata untuk merasai keseronokan bermain salji yang memutih.

[9 Video] Puncak Bukit Margalla Diselaputi Salji Setelah Enam Tahun! – Pir Sohawa Bermandi Salji Putih di Pagi Sabtu 7 Januari 2012

Siapa sangka siapa menduga, setelah enam tahun berlalu akhirnya salji turun juga di bumi Islamabad.

Sungguhpun tidak turun di atas jalan-jalan raya di Islamabad, namun sekurang-kurangnya salji meliputi Pir Sohawa, puncak Bukit Margalla.

Bukit Margalla yang diselaputi salji berdiri betul-betul di hadapan saya pada pagi 7 Januari 2012 lepas.

Pada pagi itu, saya dan beberapa rakan dari Malaysia sedang bersiap-siap untuk bermain salji di Pergunungan Murree, Galiyat.

Hujan yang tidak henti-henti di bumi Islamabad pada hari Khamis dan Jumaat memungkinkan untuk suhu turun dengan mendadak.

Salji sungguh tebal kali ini di Pergunungan Murree.

Jika Islamabad hujan, itulah tandanya Murree akan bersalji.

Suatu petua yang boleh digunapakai sehingga kini.

Murree telah bersalji seawal pada hari rabu lagi.

Justeru ketika hujan turun tanpa henti pada Jumaat, bolehlah dianggarkan yang salji akan turun dengan lebat di Murree pada hari Sabtu.

Namun saya tidak menyangka yang salji akan begitu lebat dan menjangkau ke Bukit Margalla pula.

Diberitakan yang salji telah lama tidak turun di puncak Bukit Margalla.

Kali terakhir hanya hujan batu yang turun mencurah-curah di bumi Islamabad pada 2006.

Hujan batu dan salji jauh bezanya ya.

[4 Photos] Percutian Singkat Ke Mall Rd (New Murree) di Kala Musim Dingin Yang Mencengkam | Winter 2012 | View From Hotel in Mall Rd, New Murree | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk adalah musim yang dinanti-nantikan di sini.

Setiap tahun kami rakyat Malaysia di sini akan singgah ke Murree dan Bhurban untuk menikmati suasana musim sejuk yang mencengkam.

Biasanya Winter Trip agak ramai yang sertai.

Kali ini akan disertai oleh 30 rakyat Malaysia di sini.

Nantilah saya akan buat special blog post untuk winter trip kali ini.

Banyak betul gambar-gambar yang saya ambil kali ini.

Beratus-ratus gambar sebenarnya. Kita layan gambar-gambar dahulu ya.

[ 1 ] Rakyat Malaysia di Islamabad. Bergambar Di Hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia Islamabad. Winter Trip ke Murree dan Bhurban | Winter 2012 | Murree & Bhurban | Punjab Province & Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 7-9 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Biasanya kalau dah nama Malaysian, pergi jalan-jalan ke mana-mana pun tetap nak makan masakan Malaysia kan.

Justeru biasanya saya akan memasak masakan Malaysia terutamanya jika dapat berkumpul beramai-ramai sebegini.

Memang riuh-rendah jawabnya suasana apabila kami dapat berkumpul pergi bercuti beramai-ramai sebegini.

Makan pula nasi lemak dan mee goreng.

Owh sungguh heaven rasanya dapat menikmati nasi lemak di bumi asing Islamabad ini.