Category Archives: Saiful Mulook Lake

[12 Photos] Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”.

Sudah lama sebenarnya saya ingin mengumpul, edit dan paparkan gambar-gambar destinasi percutian yang sungguh menarik dan amat berbaloi untuk dilawati di Pakistan. Sila abaikan apa yang anda tonton di televisyen anda. Gambar-gambar ini anda tidak akan dapat lihat di media massa utama di dunia seperti CNN atau BBC. Saya telah sampai kesemua destinasi di bawah. Penat dan puas mengambil gambar untuk dijadikan kenangan di kemudian hari. Sesuai untuk dijadikan kalendar pada tahun 2014.

Saksikanlah keindahan alam ciptaan Ilahi ini !

[ 1 ] JANUARY – Lower Kachura Lake, Shangrila Skardu Resort | Pagoda Chinese-Tibetan Style Restaurant | Skardu Valley | Summer 2012 | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 22 08 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM).

Gambar yang pertama adalah tasik di resort yang terkenal di Wilayah Baltistan. Diberi nama sebagai Kachura Lake. Ianya menempatkan resort yang diberi nama Shangrila. Ini bukanlah rangkaian Shangrila hotel yang biasa kita ketemu di Kuala Lumpur. Tetapi ianya diambil daripada perkataan dalam Bahasa China. Shangrila bermaksud Heaven on Earth. Memang terasa seperti di syurga bila dapat ke sini. Kali pertama saya singgah di sini ialah pada June 2010. Saya begitu terpesona dengan keindahan dan kecantikan tasik ini dan kawasan sekelilingnya. Bilik-bilik di Shangrila Resort Skardu ini agak run-down dan sesuai untuk back-packers. Sila reserve bilik VVIP jika anda datang dengan family ya. Hot water hanya ada sekitar 2 jam pada waktu pagi dan 2 jam pada waktu petang/malam. Sila plan masa mandi/urusan bilik air anda sewajarnya.

[11 Photos] Pemandangan di Sekitar Tasik Saiful Mulook | Summer 2012 | Naran, Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Perjalanan dari Islamabad ke Bandar Naran mengambil masa lebih kurang 7-8 jam. Di waktu puncak ketima Musim Panas, perjalanan akan lebih lama disebabkan oleh banyaknya kenderaan yang ingin memasuki Bandar Naran. Bandarnya kecil sahaja. Namun cantik dek kerana berada di altitud yang tnggi. Suasananya amat nyaman. Bandar ini akan dilitupi salji sepenuhnya pada Musim Sejuk setiap tahun. Jalan-jalan akan terus ditutup. Dari Bandar Naran anda perlu menaiki jeep usang (tapi bertenaga) naik ke Tasik Saiful Mulook. Perjalanan dengan jeep ini mengambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Bukan masa yang difikirkan tapi perjalanan umpama menaiki kerusi Ogawa ++ yang dikisahkan.

[ 1 ] Airnya Sungguh Sejuk, Air Glacier Yang Mencair | Jheel (Lake) Saiful Mulook Facing Malika Parbat Mountain | 3,224m | Summer 2012 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 24 06 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[8 Photos] Aircond Takde Hati Panas Membara, Stuffy Dalam Flight PIA PK451 Islamabad-Skardu & Pemandangan Indah Lagi Menakjubkan Nanga Parbat di Kaghan Valley | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | Day 1/4 Part 2

Macam dalam entri sebelumnya yang saya dah bagi tahu kan, penerbangan flight PIA PK451 ni dari Islamabad ke Skardu ni akan mengambil masa tak sampai pun 1 jam. Sila pastikan anda memakai talipinggang masing2 kerana kita akan berlepas sebentar lagi. Minta maaf di atas kesulitan tiadanya aircond tadi. Loadshedding meh! Hampeh je kan. Haha

[ 1 ] That Is Nanga Parbat or The Killer Mountain, No 9 Highest Mountain In The World | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Spectacular View of the Mountains at Kaghan Valley | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Macam yang saya bagitau tadi, masa mula-mula lagi bila saya beli ticket, dalam buku Lonely Planet Guide Book to Pakistan dia ada bagitau kalau nak beli ticket Islamabad ke Skardu, make sure beli ticket duduk kat seat belah kanan. sebab nanti akan ada pemandangan yang sungguh amazing, jaws dropping, tersengih dan sebagainya. Sekali memang betul daaaaaaa. Memang puas hati jugak la naik flight kali ni sebab saya tak pernah naik flight dengan pemandangan ke arah rooftop of the world tuh.

Islamabad – Taxila – Havelian – Abbottabad Town – Mansehra – Balakot – Kaghan Valley – Naran – Lake Saif-ul Muluk

terasa mcm nak pergi trip lagi la nanti. hehe kali neh nak menjelajah ke tasik saif-ul muluk

dengar cerita ada ramai pari2 turun kat tasik tuh malam2. entah betul entah idak

kalau tengok gambar2 kat google pasal tasik saif-ul muluk ni mmg lah cun kan

tapi mmg dengar cerita tasik tuh cantik giler ah

x sabar dowh gua nak pergi. mungkin akan bermalam kat naran la kot

mungkin juga kena menapak dalam 2-3 jam sebelum sampai ke tasik tuh

tuh pun sebab kedudukan tasik tuh mmg atas gunung la. hehe 🙂

kalau ada peluang nak white water rafting sekali la

sure best kan. melintasi sungai yang airnya sejuk giler macam air batu dowh hehe

harap2 dapatlah sekali view nanga parbat from sana kan. ke tempat lain eh?

View Directions to saiful muluk in a larger map