Category Archives: Naran

[11 Photos] Pemandangan di Sekitar Tasik Saiful Mulook | Summer 2012 | Naran, Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Perjalanan dari Islamabad ke Bandar Naran mengambil masa lebih kurang 7-8 jam. Di waktu puncak ketima Musim Panas, perjalanan akan lebih lama disebabkan oleh banyaknya kenderaan yang ingin memasuki Bandar Naran. Bandarnya kecil sahaja. Namun cantik dek kerana berada di altitud yang tnggi. Suasananya amat nyaman. Bandar ini akan dilitupi salji sepenuhnya pada Musim Sejuk setiap tahun. Jalan-jalan akan terus ditutup. Dari Bandar Naran anda perlu menaiki jeep usang (tapi bertenaga) naik ke Tasik Saiful Mulook. Perjalanan dengan jeep ini mengambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Bukan masa yang difikirkan tapi perjalanan umpama menaiki kerusi Ogawa ++ yang dikisahkan.

[ 1 ] Airnya Sungguh Sejuk, Air Glacier Yang Mencair | Jheel (Lake) Saiful Mulook Facing Malika Parbat Mountain | 3,224m | Summer 2012 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 24 06 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Islamabad – Taxila – Havelian – Abbottabad Town – Mansehra – Balakot – Kaghan Valley – Naran – Lake Saif-ul Muluk

terasa mcm nak pergi trip lagi la nanti. hehe kali neh nak menjelajah ke tasik saif-ul muluk

dengar cerita ada ramai pari2 turun kat tasik tuh malam2. entah betul entah idak

kalau tengok gambar2 kat google pasal tasik saif-ul muluk ni mmg lah cun kan

tapi mmg dengar cerita tasik tuh cantik giler ah

x sabar dowh gua nak pergi. mungkin akan bermalam kat naran la kot

mungkin juga kena menapak dalam 2-3 jam sebelum sampai ke tasik tuh

tuh pun sebab kedudukan tasik tuh mmg atas gunung la. hehe 🙂

kalau ada peluang nak white water rafting sekali la

sure best kan. melintasi sungai yang airnya sejuk giler macam air batu dowh hehe

harap2 dapatlah sekali view nanga parbat from sana kan. ke tempat lain eh?

View Directions to saiful muluk in a larger map