Category Archives: Kaghan Valley

[20 Photos] Breakfast at Usmaniah Abbottabad, The Gujjars of Kaghan Valley & Doothpati Chai at Kiwai | Shogran Meadows | Autumn 2013 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtoonkhwa Province, Pakistan | Day 1/2 – Part 1

Shogran. Suatu nama yang tidak asing lagi pada saya. Saya pernah singgah di sini bersama Faizal dan Nazim pada 2010. Dah lama rasanya tak singgah ke Shogran. Memang cantik. Tinggi tempatnya. Dataran tinggi yang hijau. Mengadap Makra Mountain Peak. Kali ini saya singgah ke sini untuk Weekend Getaway. Semalam sahaja. Menginap di Pine Park Hotel Shogran. Sejuk beku duduk hotel ni. Salji yang pertama turun di Shogran pada 2013.

[ 1 ] Gembala Kambing Dengan Kambing-Kambing Mereka Yang Setia di Jalanraya Sebelum Balakot | Weekend Getaway to Shogran Meadows | Siri & Payee Meadows | Autumn 2013 | 1st Snowfall at Payee Meadows | iPhoneography via iPhone5| Kaghan Valley | Khyber Pakhtoonkhwa Province, Pakistan | 26-27 10 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Macam biasa kalau dah singgah ke Kaghan Valley, pasti akan sarapan pagi di Restauran Usmaniah di Abbottabad. Bertolak awal pagi dari Islamabad. Pastikan sampai Abbottabad jam 9 pagi. Terus makan pharata dan omelette dengan doothpati chai sekali. Perut kenyang barulah senang hati nak teruskan perjalanan jauh. Dari Abbotabad kita akan melalui bandar Mansehra dan seterusnya Balakot. Selepas Balakot kita akan memasuki ke Kaghan Valley. Valley atau lembah yang hijau di Khyber Pakhtoonkhwa Province. Banyak padang rumput. Banyak kambing-kambing bebiri dan gembala berkeliaran di atas jalan. Nampak baik je kambing-kambing ni, mengikut kehendak tuan gembala mereka.

[12 Photos] Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”.

Sudah lama sebenarnya saya ingin mengumpul, edit dan paparkan gambar-gambar destinasi percutian yang sungguh menarik dan amat berbaloi untuk dilawati di Pakistan. Sila abaikan apa yang anda tonton di televisyen anda. Gambar-gambar ini anda tidak akan dapat lihat di media massa utama di dunia seperti CNN atau BBC. Saya telah sampai kesemua destinasi di bawah. Penat dan puas mengambil gambar untuk dijadikan kenangan di kemudian hari. Sesuai untuk dijadikan kalendar pada tahun 2014.

Saksikanlah keindahan alam ciptaan Ilahi ini !

[ 1 ] JANUARY – Lower Kachura Lake, Shangrila Skardu Resort | Pagoda Chinese-Tibetan Style Restaurant | Skardu Valley | Summer 2012 | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 22 08 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM).

Gambar yang pertama adalah tasik di resort yang terkenal di Wilayah Baltistan. Diberi nama sebagai Kachura Lake. Ianya menempatkan resort yang diberi nama Shangrila. Ini bukanlah rangkaian Shangrila hotel yang biasa kita ketemu di Kuala Lumpur. Tetapi ianya diambil daripada perkataan dalam Bahasa China. Shangrila bermaksud Heaven on Earth. Memang terasa seperti di syurga bila dapat ke sini. Kali pertama saya singgah di sini ialah pada June 2010. Saya begitu terpesona dengan keindahan dan kecantikan tasik ini dan kawasan sekelilingnya. Bilik-bilik di Shangrila Resort Skardu ini agak run-down dan sesuai untuk back-packers. Sila reserve bilik VVIP jika anda datang dengan family ya. Hot water hanya ada sekitar 2 jam pada waktu pagi dan 2 jam pada waktu petang/malam. Sila plan masa mandi/urusan bilik air anda sewajarnya.

[11 Photos] Pemandangan di Sekitar Tasik Saiful Mulook | Summer 2012 | Naran, Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Perjalanan dari Islamabad ke Bandar Naran mengambil masa lebih kurang 7-8 jam. Di waktu puncak ketima Musim Panas, perjalanan akan lebih lama disebabkan oleh banyaknya kenderaan yang ingin memasuki Bandar Naran. Bandarnya kecil sahaja. Namun cantik dek kerana berada di altitud yang tnggi. Suasananya amat nyaman. Bandar ini akan dilitupi salji sepenuhnya pada Musim Sejuk setiap tahun. Jalan-jalan akan terus ditutup. Dari Bandar Naran anda perlu menaiki jeep usang (tapi bertenaga) naik ke Tasik Saiful Mulook. Perjalanan dengan jeep ini mengambil masa lebih kurang 1 jam sahaja. Bukan masa yang difikirkan tapi perjalanan umpama menaiki kerusi Ogawa ++ yang dikisahkan.

[ 1 ] Airnya Sungguh Sejuk, Air Glacier Yang Mencair | Jheel (Lake) Saiful Mulook Facing Malika Parbat Mountain | 3,224m | Summer 2012 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 24 06 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[4 Photos] Don’t Hate Me Coz I’m Beautiful | Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Ini patutnya entry untuk #WordlessWednesday or dalam bahasa melayu #TerkeduRabu. Tapi takpe, gua postkan juga entry bergambar ni ya. ramai reader yang suka tengok gambar kan? Ni kambing gurun ni. masa nak winter depa akan travel ke southern part of pakistan. Masa summer depa balik kg! kambing gurun yang bulu cantik ni pun kadang2 tak tahan sejuk wooo. Tapi memang lawa la kambing-kambing gurun ni siap dengan warna-warni lagi kan.

[ 1 ] Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 |Kaghan Valley, Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | Naran Babusar Gilgit Hunza 2011 | 02-07 09 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Diperhatikan kambing-kambing yang diternak di kawasan ini memang sihat-sihat belaka. Mana tak sihatnya, kambing-kambing ini minum air glacier gunung, memang air mineral asli. Makan pula rumput-rumput segar pada musim bunga. Ala-ala penternakan kambing dan lembu fernleaf di New Zealand! Penternak dan gembala kambing biasanya akan mewarnakan kambing-kambing mereka dengan bermacam-macam warna untuk memudahkan mereka mengenali kambing-kambing mereka. Saya diberitau mereka ini akan merantau dengan kambing-kambing mereka ke Islamabad dan Abbottabad dari kawasan sejauh di Gittidas di Lembah Kaghan. Memang jauh!

[8 Photos] Aircond Takde Hati Panas Membara, Stuffy Dalam Flight PIA PK451 Islamabad-Skardu & Pemandangan Indah Lagi Menakjubkan Nanga Parbat di Kaghan Valley | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | Day 1/4 Part 2

Macam dalam entri sebelumnya yang saya dah bagi tahu kan, penerbangan flight PIA PK451 ni dari Islamabad ke Skardu ni akan mengambil masa tak sampai pun 1 jam. Sila pastikan anda memakai talipinggang masing2 kerana kita akan berlepas sebentar lagi. Minta maaf di atas kesulitan tiadanya aircond tadi. Loadshedding meh! Hampeh je kan. Haha

[ 1 ] That Is Nanga Parbat or The Killer Mountain, No 9 Highest Mountain In The World | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Spectacular View of the Mountains at Kaghan Valley | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Macam yang saya bagitau tadi, masa mula-mula lagi bila saya beli ticket, dalam buku Lonely Planet Guide Book to Pakistan dia ada bagitau kalau nak beli ticket Islamabad ke Skardu, make sure beli ticket duduk kat seat belah kanan. sebab nanti akan ada pemandangan yang sungguh amazing, jaws dropping, tersengih dan sebagainya. Sekali memang betul daaaaaaa. Memang puas hati jugak la naik flight kali ni sebab saya tak pernah naik flight dengan pemandangan ke arah rooftop of the world tuh.

Trip to Siri Paye Meadows, Shogran Plateau, Kaghan Valley, Khyber Pakhtunkwa Province, Pakistan – Gua Kasi Lu Tengok Teaser Pic Dulu Ya !

ni trip aku ke siri paye meadows, shogran pakistan

kasi up satu-dua gambar tu la ok. ala2 teaser trailer gitu

nanti lah kalau aku ada masa aku buat special blog post pasal trip ni ok

kalau nak gambar lagi besar,

nak buat wallpaper ke apa, click sini