Category Archives: Bhurban

[14 Photos] Ada Ke Musim Bunga Di Pakistan ? | Cherry Blossom, Apricot Flowers & Green Pear Sakuras | Perkampungan Bhurban, Pakistan

Rasanya ada tak musim bunga di Pakistan?

Ramai tak tahu yang Pakistan adalah negara empat musim. Semuanya ada di sini.

Musim bunga juga tidak kurang meriah di sini. Namun suasana di Islamabad agak biasa-biasa sahaja.

Tidaklah sehebat di Jepun dan Korea Selatan. Tiada hanami di sini.

Musim bunga di Pakistan berbeza-beza mengikut kawasan. Kalau di Utara Pakistan mungkin awal sedikit. Rasanya di penghujung Februari telah muncul bunga-bunga Sakura di Lembah Hunza dan kawasan-kawasan di Utara Pakistan. Di kawasan pergunungan Murree dan Bhurban mungkin lambat sedikit di sekitar penghujung Mac setiap tahun. Di sini tiada ramalan musim bunga seperti di Jepun. Saya pun kadang-kadang akan terlepas pandang dan seringkali terlupa akan tibanya musim bunga.

[ 1 ] Beautiful Sakura-Look-a-Like Peach Flowers, Spring Is In The Air | Bhurban Village, Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 31 03 2012 [PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM]

Percaya atau tidak, selama kira-kira empat tahun saya berkelana di Pakistan, hanya pada tahun ketiga yang saya sempat merakamkan suasana musim bunga sebegini. Saya pun tak tau di mana saya berada ketika musim bunga sampai kemuncaknya di Pakistan. Balik Malaysia agaknya ketika itu.

Musim bunga di sini memang pendek. Tempohnya tak sampai dua bulan.

[32 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 1/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Musim Luruh adalah musim yang paling saya gemari.

Masakan tidak, pada ketika ini, cuaca adalah agak sejuk, tidaklah sepanas semasa Musim Panas membahang pada bulan Jun setiap tahun.

Musim Luruh menyaksikan dedaunan pokok-pokok bertukar warna kemerahan, kekuningan dan sungguh menyaksikan.

Saya selalu mengabadikan koleksi gambar-gambar Musim Luruh di Islamabad melalui instagram saya.

Best juga kalau dapat letakkan kesemuanya dalam satu blog post macam di bawah kan?

[ 1 ] These Grape Leaves Are Changing Colours | Autumn Season Is Here Fellas! | Islamabad, Pakistan

[ 2 ] United Colours of Autumn Season | Governor House, Nathia Gali | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

[ 3 ] The Gujjars of Kaghan Valley, Heading South To Runaway from The Cold Winter | Mahandri, Kaghan Valley | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan

[ 4 ] United Colours of Autumn | Rose & Jasmin Garden | Islamabad, Pakistan

[ 5 ] Autumn Leaves | Isloo PAK

[ 6 ] Pre-Autumn Leaves @ Chinese Tallow Trees | Isloo PAK

[ 7 ] Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 8 ] Maple Leaves or Chinar Leaves Are Falling, Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 9 ] Chinese Tallow Tree Autumn Leaves | Attaturk Avenue, Isloo PAK

[11 Photos] Musim Sejuk Penghujung December 2012 & Malaysians Trip to Murree | Winter 2012 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk tiba lagi di bumi Pakistan.

Seawal pertengahan bulan Disember, bumi Islamabad telah dihujani dengan musim hujan, petanda bermulanya musim sejuk yang mencengkam.

Musim hujan di Islamabad adalah petanda akan turunnya salji di Pergunungan Murree.

Musim sejuk kali ini dijangka yang paling sejuk di dalam sejarah 50 tahun negara ini.

Turunnya salji yang memutih bakal membawa rahmat sekali lagi.

Setidak-tidaknya kepada mereka yang berminat untuk bermain salji!

Jika anda tanya kepada warga tempatan, rata-ratanya menggemari musim sejuk, bukan sebab ada salji, tetapi sebab suhunya yang sejuk dan tiada atau jarang ada loadshedding.

Bekalan elektrik di Pakistan masih lagi tidak mencukupi.

Ketiadaan bekalan elektrik dengan suhu panas sehingga 48’c adalah malapetaka pada musim panas.

Patutlah mereka menyukai musim sejuk berbanding musim panas.

[ 1 ] Murree yang dilitupi salji tebal malam tadi. Sekejap lagi kami semua akan berada di kawasan atas tuh | Winter 2012 | Murree Hill, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 29-30 12 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Setiap tahun saya dan rakan-rakan senegara dari Malaysia akan berkunjung ke Murree dan Bhurban semata-mata untuk merasai keseronokan bermain salji yang memutih.

[8 Photos] Bunga-Bunga Peach & Pear Hijau Berkembang Mekar Bak Sakura di Musim Bunga Jepun | Spring 2012 | Perkampungan Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Pakistan adalah negara empat musim. Suhu di musim sejuk boleh mencecah sehingga ke -20’c terutamanya apabila berada di Bahagian Utara Pakistan. Bila ada empat musim, pastilah akan ada Musim Bunga. Musim Bunga di sini agak pendek tapi cantik sekali. Sepanjang empat tahun saya berada di Pakistan, inilah kali pertama saya berjaya merakamkan gambar-gambar keindahan Musim Bunga di Pakistan. Bak sakura cantiknya. Berikut adalah bunga-bunga pokok peach yang berwarna merah jambu dan bunga-bunga pokok pear hijau yang berwarna putih. Saya hanya perlu memandu selama dua jam sahaja untuk menikmati pemandangan sebegini. Pokok-pokok sebegini memang banyak di perkampungan Bhurban di Wilayah Khyber Pakhtoonkhwa, Pakistan.

[ 1 ] Beautiful Sakura-Look-a-Like Peach Flowers, Spring Is In The Air | Bhurban Village, Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 31 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Bunga-bunga indah ini memang agak singkat mekarnya. Kalau terlepas merakamkannya, alamatnya kenalah tunggu pada tahun hadapan pula. Di Pakistan yang mempunyai 4 musim, memang agak mudah untuk kita ketemu dengan suasana musim bunga yang indah terutamanya di sebelah Utara Pakistan. Saya memang bercita-cita untuk bercuti ke Utara Pakistan pada musim bunga di sekitar Mac-April setiap tahun. Namun masih lagi tidak berkesampaian nampaknya. Kadang-kadang masa yang mencemburui saya, kadang-kadang keadaan politik dan situasi semasa yang menggagalkannya.

Peach Flowers In Full Bloom | Bhurban Village, Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Perghhhhhh tak pernah rasanya dapat tengok bunga yang ala-ala Sakura ni kan. Ni bukan di Jepun, bukan juga di Korea. Tapi di Pakistan! Inilah dia pokok buah peach yang tengah rancak berbunga warna merah jambu. Memang seperti sakura lagaknya kan. Kat Utara Pakistan lagilah berlambak pokok bunga macam ni. Sekarang tengah kemuncak musim bunga. Bunga pokok apricot pun dah gugur ke bumi. Sekarang giliran bunga peach dan ceri. Lagi 2 minggu giliran pokok epal pula untuk berbunga!

Sakura Blossom @ Apricot Flowers | Spring Is In The Air | Bhurban, Khyber Pakhtoonkhwa Province, Pakistan

Tetiba terasa macam mahu ke PC Hotel Bhurban untuk menikmati keindahan bunga-bunga pokok aprikot yang sedang berkembang mekar berwarna putih. Setelah dua tahun penulis di sini, barulah penulis ketahui akan kewujudan pokok aprikot, ceri dan epal di hotel di Bhurban ini. Memang berlambak-lambak pokok epal di perkarangan tempat letak kereta di PC Bhurban.

Pokok ceri memang betul-betul di tengah-tengah perkarangan tempat letak kereta mereka. Tidak perlu ke Lembah Hunza, Skardu mahupun di Utara Pakistan kerana hanya kurang dua jam perjalanan, anda boleh menikmati keindahan bunga-bunga bak “sakura” di Bhurban. 🙂

[4 Photos] Percutian Singkat Ke Mall Rd (New Murree) di Kala Musim Dingin Yang Mencengkam | Winter 2012 | View From Hotel in Mall Rd, New Murree | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk adalah musim yang dinanti-nantikan di sini.

Setiap tahun kami rakyat Malaysia di sini akan singgah ke Murree dan Bhurban untuk menikmati suasana musim sejuk yang mencengkam.

Biasanya Winter Trip agak ramai yang sertai.

Kali ini akan disertai oleh 30 rakyat Malaysia di sini.

Nantilah saya akan buat special blog post untuk winter trip kali ini.

Banyak betul gambar-gambar yang saya ambil kali ini.

Beratus-ratus gambar sebenarnya. Kita layan gambar-gambar dahulu ya.

[ 1 ] Rakyat Malaysia di Islamabad. Bergambar Di Hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia Islamabad. Winter Trip ke Murree dan Bhurban | Winter 2012 | Murree & Bhurban | Punjab Province & Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 7-9 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Biasanya kalau dah nama Malaysian, pergi jalan-jalan ke mana-mana pun tetap nak makan masakan Malaysia kan.

Justeru biasanya saya akan memasak masakan Malaysia terutamanya jika dapat berkumpul beramai-ramai sebegini.

Memang riuh-rendah jawabnya suasana apabila kami dapat berkumpul pergi bercuti beramai-ramai sebegini.

Makan pula nasi lemak dan mee goreng.

Owh sungguh heaven rasanya dapat menikmati nasi lemak di bumi asing Islamabad ini.

Daun-Daun Pokok Maple Yang Bertukar Kemerahan, “Back-Lighting” Style Yang Penuh Keterujaan !

Entah kenapa penulis begitu teruja untuk merakamkan suasana musim luruh kali ini

Bukanlah pertama kali penulis menikmati musim luruh. Namun keterujaannya lain kali ini

Mungkin sebab dedaunan pokok maple yang indah di Burbhan cukup menarik perhatian

Musim luruh datang sekali dalam setahun. Dalam sebulan dua sahaja. Jangan dilepaskan !

Gambar di atas dirakamkan ketika matahari sedang meninggi di hotel PC Burbhan

Sinaran mentari memancar di belakang dedaunan pokok maple yang kemerahan. Cantik bukan?

Mungkin penulis akan meletakkan koleksi gambar-gambar Musim Luruh 2011 di sini nanti

Banyak juga gambar-gambar musim luruh yang dirakamkan kali ini. Yeay!

Islamabad Telah Mula Hujan, Pergunungan Murree Telah Mula Bersalji | Murree & Islamabad | Punjab Province, Pakistan

perghhhh aku mmg sentiasa la letak weather widget kat desktop ni kan

aku perasan now dah mula hujan di islamabad, dan hujan rahmat ni

winter di islamabad mmg winter yang menyesakkan sebab dusty winter

xde salji tapi penuh berabuk, pokok2 pun berabuk wooooo

so bila dah hujan, lega la sket kan. hujan juga petanda yang salji dah mula turun di murree

murree ni 1 jam perjalanan dari islamabad, dekat je. mmg aku singgah last year nak main snow

so tahun ni pun mungkin akan singgah lagi, nak tidur kat pc bhurban la plak kan hehe 🙂

Menanti Salji Turun Di Murree, Nathiagali – Terasa Seperti Mahu Menari Ala2 Boney M Dengan Tarian Kapak Metal Versi Lagu Daddy Cool !

perghhhh kejap je dah masuk bulan november dah kan. dah nak habis bulan november pun sebenarnya

lagi dua bulan nak nikah, banyak giler benda x buat lagi ni. haru biru ni. hehe

tapi xpe sementara nak balik malaysia kita layan dulu lagu boney M daddy cool ni

kat bawah ni daddy cool versi atas salji, pakai baju tebal giler buat stylo sambil mengapak member sebelah

memang cool giler sebab ni version ala2 metal gitew. mmg sungguh cool dengan tarian ala2 rock kapak

bukan mcm rock kapak mendayu, tapi style menari sebenar menggunakan kapak ke kanan dan kiri

jangan segan untuk mencubanya di rumah ya. tiada siapa nak larang, hehe 🙂

kat bawah ni daddy cool version metal siot. mmg ala2 metallica pun ada gak ni hehe

tak lama lagi akan tiba musim salji di pakistan. dekat je kalau nak main salji kat sini

drive dlm 1.5 jam dah sampai ke murree dan nathiagali. tahun ni mcm winter lambat la sket turunnya

snowfall aku rasa akan berlaku dalam end of december nanti kot. so seswai la nak pergi ke murree