Category Archives: Battagram

[10 Photos] Terasa Takut Nak Masuk Thakot, Jambatan Baru Thakot Bridge @ Friendship Bridge & Selamat Datang ke Indus Kohistan ! | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 10

Selepas melewati Battagram kami akan melalui pula kawasan kecil yang di namakan Thakot. Mendengarkan namanya akan berasa gerun dan takut. Kita akan memasuki ke kawasan yang dikenali juga sebagai Indus Kohistan atau Kohistan District. Kawasan ini memang merbahaya. Ada banyak check point polis tempatan di sini. Di sinilah juga bermulanya pelbagai kerenah di sepanjang perjalanan menuju ke Khunjerab Pass.

[ 1 ] Dari Battagram Ke Thakot Bridget di Indus Kohistan | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | iPhoneography Adventure TRail | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Anda akan melalui dua jambatan sewaktu nak masuk ke Indus Kohistan ini. Satu jambatan lama dan satu lagi baru. Kedua-duanya diberi nama sebagai Friendship Bridge. Dibina oleh Kerajaan Tanah Besar China untuk Pakistan. Memang besar jambatannya. Anda dilarang keras untuk mengambil gambar di sekitar jambatan ini. Jambatan ini dikawal ketat oleh askar Pakistan. Dalam beberapa minit dari jamnbatan ini akan tertera check point yang pertama. Jika tak silap saya, terdapat lebih kurang 6-7 check point sehinggalah kita sampai ke Lembah Hunza nanti. Setiap kali tiba di check point, kami dikehendaki untuk mengisi butir-butir diri masing-masing di dalam buku besar untuk rekod.

[19 Photos] Platform Bridge Yang Menggerunkan, Budak Sekolah di Battagram & Warga Pashtun di Alai Valley | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 8

Battagram. Mendengarkan namanya sahaja telah membuat saya teruja untuk singgah ke pekannya. Saya sepatutnya telah singgah dan menginap di Battagram pada Travelog Utara Pakistan pada 2010. Namun, segalanya tidak menjadi. Kami hanya melalui Battagram. Ya. Hanya lalu sahaja. Tidak singgah langsung. Mustahil tiada apa-apa yang boleh dipelajari di pekan kecil yang pelik namanya ini. Tetapi pada tahun 2013, saya telah berazam untuk memasukkan Battagram di dalam ititenari perjalanan Travelog Hunza Attabad Khunjerab Babusar 2013.

[ 1 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

Battagram adalah bandar di dalam Wilayah Khyber Pakhtoonkhwa. Ini adalah bandar besar terakhir yang kita akan lalui di dalam wilayah ini. Selepas Battagram kita akan memasuki Wilayah Indus Kohistan. Terdapat satu jambatan yang dinamakan sebagai “Friendship Bridge” yang memisahkan kedua-dua wilayah ini. Entah kenapa saya rasa teruja apabila memikirkan yang kami akan singgah di Battagram. Walaupun saya tidak tahu apa sebenarnya akan saya lalui di sini. Selepas makan pagi di Abbottabad, kami memecut laju merentasi Lebuhraya Karakoram kembali.

[26 Photos] Local QinCqi or Rickshaw, Bandar Kecil Battagram & Uniform Murid Sekolah Berwarna Oren Terang | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 7

Kami tiba di Battagram agak awal juga. setelah menempuh pelbagai halangan dan rintangan saya berjaya juga sampai ke Battagram. Inilah kali pertama sepanjang kira-kira 4 tahun saya menjejakkan kaki ke Battagram. Battagram masih lagi berada di dalam Wilayah Khyber Pakhtoonkhwa. Selepas Battagram kita akan memasuki suatu Wilayah yang lebih asing dan “darker” dikenali sebagai Wilayah Indus Kohistan.

[ 1 ] Cantik dan Bersih Rikshaw En Abdul Azeez Ni. Sambil duduk-Duduk Menantikan Pelanggan. Perasan Tak Bendera Pakistan & Bendera China Di Situ ? | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | iPhoneography via iPhone 5 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Saya akan kisahkan kenapa ianya agak menakutkan di dalam entry seterusnya nanti. Seumpama melangkah ke alam Mordor rasanya. Sebelum ini saya pernah melalui Karakoram Highway, namun inilah pertama kali kami singgah dan mengambil gambar di Bandar Battagram (Battgram). Mendengarkan namanya sahaja sudah mengujakan kan ? Belum lagi tiba dan menjejakkan kaki sendiri di bandarnya. 🙂

[44 Photos] Sesampainya di Qalandarabad, Pemandangan Saujana Mata Memandang di Mansehra & Rumah Ayam Ternak Macam Apartment | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 6

Qalandarabad adalah satu pekan kecil di sepanjang Karakoram Highway. Selepas Qalandarabad kita akan sampai ke Mansehra pula. Tiada apa yang menarik untuk kami berhenti di tengah-tengah pekan kecil yang dipenuhi dengan manusia yang agak sesak. Terdapat beberapa bazaar dan pasar di sini. Gerai-gerai di tepi jalan juga banyak di Qalandarabad ini. Traffic jam seketika sewaktu kami melewati pekan ini. Menarik juga suasana pekan yang kecil tapi penuh sesak dengan watak-watak manusia yang bingit dan sibuk dengan urusan jual-beli seharian. Kemalangan kecil pun boleh jadi kecoh dek kerana ramainya manusia yang ingin melihat dan masuk campur. Kelakar pula bila diingatkan semula.

[ 1 ] Kelibat Seorang Tua Di Gerainya Di Kaki Lima Kedai di Qalandarabad | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | iPhoneography via iPhone5 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Selepas Qalandarabad, kami melewati junction point restaurant di Mansehra. Di sini anda akan dapat lihat pemandangan menarik keseluruhan bandar Mansehra yang besar. Kami tidak berhenti lama di sini kerana kami perlu meneruskan perjalanan seterusnya menelusuri Karakoram Highway yang berliku. Lambat lagi ni nak sampai ke Chilas untuk makan tengah hari. Terasa macam masa berlalu sebegitu pantas. Saya target untuk berhenti di Battagram. Apa ada di Battagram ? Nantikan posting special berkenaan Battagram nanti ya.

[8 Photos] Pemandangan Sawah Padi Beras Basmathi & Kereta Kabel Yang Menggerunkan | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 9

Pakistan memang terkenal dengan beras basmathi. Hampir susah untuk kita tidak terbeli beras basmathi di sini. Di mana-mana ada sahaja dijual beras basmathi. Hatta nasi goreng pun kebiasaannya akan dihidang atau dimasak dengan menggunakan beras basmathi. Berasnya agak panjang dah biasanya akan berupa seketul-ketul. beras basmathinya memang yang jenis gred A dan yang paling berkualiti. Berasnya dieksport ke serata dunia dan boleh didapati di mana-mana sahaja di dunia ini.

[ 1 ] Kelihatan Sawah Padi Basmathi Di Hujung Sana. Sungai Mengalir Deras. Platform Bridge! Selamat datang ke Battagram | Karakoram Highway | Summer 2013 | Battagram | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 19 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Di atas adalah pemandangan di kawasan Battagram. Battagram memang terkenal dengan sawah padi beras basmathinya. Sawah padi di sebelah sungai yang mengalir di celahan belukar dan pokok-pokok yang menghijau. Musim menanam padi adalah ketika hampir kepada musim monsoon di antara bulan Julai dan September setiap tahun. Ingat nak singgah turun ke bawah nak tangkap gambar close-up padi-padi tersebut. Namun apakan daya, masa amat mencemburui kita. Hanya mampu tengok dari jauh sahaja.

Islamabad – Rawalpindi – Taxila – Hassan Abdal – Haripur – Havelian – Abbottabad – Mansehra – Battagram – Thakot Bridge – Besham – Pattan – Komila/Dasu – Shatial – Chilas – Raikot Bridge – Jaglot – Thalichi – Gilgit – Naltar Valley – Danyore Valley – Minapin – Karimabad – Hunza Valley

ini adalah project jalan2 terbaru. bakal menjelma dalam sedikit masa lagi

bukannya dekat tuh dowh ! dalam 1,200 km jugak la. dengan glaciers/tanah runtuh segala bagai

siapa la nak drive jauh2 tuh kan. semua flight ticket dah habis ditempah sampai ke puasa

so nak tak nak, kena la jugak drive nak sampai ke area gilgit / hunza neh kan. hehe 🙂