Category Archives: Sector F-7

[4 Photos] Mereka Memang Gila Kriket Di Sini, Boom Boom Afridi & Pakistan Zindabad ! | Spring 2011 | Marvi Rd & Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Tatkala saya menaip coretan di malam hari ini, pasukan kriket Sri Lanka telah pun melangkah ke perlawanan akhir kriket Piala Dunia 2011. Sri Lanka menewaskan New Zealand di dalam satu perlawanan yang cukup sengit. Perlawanan berlangsung dari jam 2 petang sehingga hampir ke jam 10 malam. Bagi saya New Zealand memang telah mempamerkan permainan terbaik mereka. Mungkin nasib tidak menyebelahi mereka kali ini. Seperti Australia yang tewas kepada India di perlawanan suku akhir tempohari.

Daripada suratkhabar online tribune.pk – klik di sini

Esok Pakistan akan bertemu dengan musuh tradisi mereka, India. Ini adalah perlawanan yang dinantikan oleh kesemua peminat kriket seluruh dunia. Perlawanan yang dijangka akan sengit dan sukar bagi kedua-dua negara berjiran ini. Saya perhatikan di mana-mana sahaja di Islamabad, malah di seluruh negara ini, rakyatnya memang tergila-gilakan kriket. Di mana-mana sahaja anda akan ketemu dengan warga Pakistan yang asyik bermain kriket. Mereka akan bermain kriket sambil bersalwar khameez (pakaian kebangsaan) mereka. Sarung sahaja kasut sukan, dan anda telah bersedia untuk bermain kriket di mana-mana. Tidak kira tua muda, miskin kaya, semuanya memang gila kriket di sini. Tidak kira di padang kriket sebenar, di jalanraya, di tepi jalan, di tepi kawasan lapang berpokok, depan rumah, malah depan kedai di Jinnah Super sekalipun mereka akan bermain kriket. Pernah juga bola kriket mereka hampir-hampir terkena saya ketika aku sedang membeli barangan runcit di kedai di Jinnah Super tahun lepas.

[2 Videos] India Melangkah ke Separuh Akhir, Bakal Bertemu Pakistan Pada 30 Mac 2011, ICC Piala Dunia Kriket 2011 – Mother Of All Classic Cricket Match ! | Spring 2011 | Marvi Rd & Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Perghhhh hebat jugak game India vs Australia tadi kan. memang sungguh mendebarkan. Pada satu masa Australia dah nampak macam nak menang mudah, dah la Sachin Tendulkar terkeluar awal. hehe. Sekali last minit depa kejar balik masa dengan Yuvraj dengan Raina. Terus menang beb dengan Australia.

Memang cool la game tadi India vs Australia. Saya memang expect India akan menang. Nak bagi India vs Pakistan masa semi finale nanti. Bagi power sket game kan. Mestila ala-ala el-classico match Real Madrid dengan Barcelona. Mother of all Matches ini nanti di antara India lawan Pakistan.

Pakistan pun memang mengharapkan akan jumpa ngan India semi nanti, memang clash of the titans lah kali ini. Game pasti menarik dan tertarik, mungkin dabomb! Surelah akan ada riot kat sini kan. haha. Whether Pakistan menang atau kalah surelah ramai yang akan tengok game kat Jinnah Supermarket F-7 nanti kan.

[2 Photos] Hujan Petang Ini Adalah Petanda Berakhirnya Musim Panas, Selamat Datang Kepada Musim Luruh dan Musim Dingin di Islamabad, Pakistan | Majlis Merisik/Meminang pada Musim Panas, Majlis Pertunangan pada Musim Luruh & Majlis Pernikahan/Persandingan Pada Musim Bunga | Marvi Rd, Near Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Pagi ini terasa dingin sekali. Saya dapat rasakan seperti akan ada sesuatu yang berlaku di Islamabad. Namun saya tak tahu apa ertinya gerak hati ini. Sudah banyak kali saya berbicara akan gerak hati. Ya anda perlu mengikut gerak hati untuk terus hidup di Islamabad. Gerak hati dan tawakkal disulam dengan doa adalah kunci kehidupan di sini.

[ 1 ] Dedaunan Musim Luruh Yang Telah Bertukar Warna | Autumn In My Heart | Autumn Season | Marvi Rd | Islamabad, Pakistan | 29 11 2009 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Pagi ini banyak kerja yang perlu saya lakukan. Seperti kebiasaannya jika aku ingin pulang ke Malaysia, pastinya akan banyak kerja yang perlu dibereskan di pejabat. Entah kenapa ianya seperti begitu sinonim sekali. Bukan sekali. Namun telah banyak kali ya. Saya rasa telah lima atau enam kali saya pulang ke Malaysia. Dan setiap kali itulah kerja akan menimbun, ianya akan lebih banyak pada saat-saat terakhir tikanya saya akan pulang ke Malaysia.

[ 2 ] Reflection of the Hotel Building | Winter 2010 | Pearl Continental Hotel | Bhurban | Khyber Pakhtoonkhwa Province, Pakistan | 21 02 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[2 Photos + 1 Video] Pengerusi Pusat Ruet-e-Hilal, Mufti Munibur Rahman Mengumumkan Tarikh Hari Raya Aidilfitri Pada Hari Sabtu! | Islamabad | Pakistan

Kalau di Malaysia kita ada Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja umumkan pasal raya dan puasa.

Di sini diumumkan oleh Pengerusi Ruet-e-Hilal Committe – Mufti Munibur Rahman.

Depa baru sahaja umumkan pukul 9 malam tadi. Kami dah sempat Solat Isya’ pun tadi.

Baru nak terawih juga.

Tengoklah pengumuman yang dilakukan malam tadi di TV Pakistan berkenaan tarikh Hari Raya Aidilfitri di sini.

Lambat sangat depa ni umumkan tadi kan. hehe. Takpelah kalau raya esok pun dah selesai terawih semua bagai.

Kadang-kadang bila dah berada di luar negara ni mula la rindu macam-macam kan.

Termasuk lah rindu nak dengar dan lihat pengumuman puasa dan raya oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja.

Nasiblah sekarang ni dah ada youtube bagai. Jadi dalam sekelip mata je dah masuk dalam internet.

Senang sedikit saya nak tengok pasal Malaysia. Kalau ada apa-apa berlaku di sini, kseejap je malaysia dah tahu.

Hebat kan !

– – – – – – – –  –

Petang semalam masa saya tengok berita depa pi tengok anak bulan ni.

Lahore ngan Karachi telah mengumumkan tak nampak. Yang saya agak pelik dah tak nampak anak bulan apsal la tak umumkan tak jadi raya sahaja kan.

Sambil Jalan-Jalan di Saeed Book Bank, Jinnah Super, Ternampak Plak Eid Mubarak Greeting Card or Kad Raya Pakistan Ni. hehe :)

tu dia siapa kata kat pakistan takde kad raya eh ?

ada tau, kalerful powderful lagi okey. hehe i like the maroon colour. cun kan!

best gak beli kad raya kat sini, nak hantar mmg aku rasa mcm dah x sempat la kan

so aku beli je la buat kenangan kat pakistan.

kalau aku post ke malaysia surelah akan sampai lepas raya

hehe 🙂 nantilah aku snap terus from rak kad raya tuh, gua mmg dah buddy ngan tokei kedai

eh radio kat malaysia dah mula pasang lagu raya eh ?

[6 Photos] Pokok Bunga Amaltas Kuning Sedang Rancak Berbunga, Hati Juga Berbunga-Bunga Melihatnya, Umpama “Golden Shower” Membasahi Bumi | Jinnah Super Market di Sektor F7 | Islamabad, Pakistan

Saya dah selalu jalan-jalan, samada memandu sendiri atau bersama pemandu saya di area sini.

Memang dah selalu nampak pokok bunga ni. cuma belum tahu apa nama pokok bunga ini.

Tadi masa jalan-jalan memang sahaja sahaja bawa kamera digital nak ambil gambar pokok misteri ini.

[ 1 ] Blooming Yellow Amaltas Flower Tree during Summer 2010 | Jinnah Super F7, Islamabad, Pakistan | July 18, 2010 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Hasil kajian di internet saya perasan nama pokok bunga ni ialah pokok amaltas

Memang cantik kan. Umpama hujan emas (golden shower) membasahi bumi sektor F7 lagaknya.

Memang cantik struktur bunganya sebab berwarna kuning emas  dan jatuh mengurai ke bawah

[ 2 ] Blooming Yellow Amaltas Flower Tree during Summer 20 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)10 | Jinnah Super F7, Islamabad, Pakistan | July 18, 2010

Pokok bunga ini memang ditanam secara khusus di sepanjang jalan di sektor F7 ini.

Berdekatan pula dengan jinnah super market, betul2 dekat dengan rumah saya.

Memang cantik, dan pokok ini hanya akan berbunga pada musim panas sahaja.

Kalau terlepas mengambil gambarnya kenalah tunggu setahun lagi untuk dia berbunga.

Saya perasan lama juga musim bunga amaltas kuning ni sebenarnya. Dah dekat sebulan menguning.

[11 Photos] Hail Storm Hit Islamabad – Peribahasa “Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu Di Negara Sendiri…” Dah Tak Boleh Pakai di Bumi Islamabad Malam Ni | Spring 2010 | Marvi Rd, Near Jinnah Super market F-7 | Islamabad, Pakistan

Anda mesti biasa dengar pasal peribahasa “hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri” tu kan.

Kali ini memang dah tak boleh pakai la peribahasa tu sebab hujan batu bukan sahaja turun di negara sendiri.

Malah turun jugak di negara orang, hujan batu dah melanda bumi Islamabad tadi.

Ni memang betul-betul hujan batu ya!

[ 1 ] Hujan Batu Melanda Islamabad Malam Ini | Spring 2010 | Marvi Rd, Near Jinnah Super Market F-7 |Islamabad, Pakistan | 29 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Daun pokok neem pun jatuh juga malam ini | Hujan Batu Melanda Islamabad Malam Ini | Spring 2010 | Marvi Rd, Near Jinnah Super Market F-7 |Islamabad, Pakistan | 29 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Sedang saya sedap-sedap mentelaah pelajaran, Haha. Tengah bloghopping tetiba angin bertiup dengan kencang. Saya terkasima, lantas ketakutan seketika, terdapat bunyi-bunyi pelik di celahan dedaunan di belah bawah rumah. Apa kes ? Takkan ada orang main baling-baling batu malam-malam ni kan. Hujan pula turun dengan lebat. Saya buat derk sahaja, walaupun dalam hati gundah gulana. Ni apa cerita hujan dan ribut malam-malam ni kan. Memang kebiasaannya di Islamabad, masa pertukaran musim akan hujan dengan lebat, kurang-kurang pun selama seminggu.

Macam Biasa Terbeli Buku Lagi kat Saeed Book Bank – Travel Spain, Travel France & Banker to the Poor!

aku dah agak dah, setiap kali aku pergi dinner kat kim mun kat jinnah super, mesti akan tersinggah ke saeed book bank kat area depan tuh kan

bukan pertama kali tapi dah banyak kali neh ok

aku rasa by the time aku pindah from islamabad, surelah akan ada satu rak buku penuh dengan buku2

aku memang minat la nak baca buku2 travel neh

siap la nanti aku tempah rak buku khas pakai furniture pakistan

rosewood lagi beb! siap dengan ukiran ala2 style islamabad gitu ok

– – – – –

ada tempat yang aku dah singgah ada yang belum

kiranya kalau baca buku2 travel neh akan jadi lebih teruja nak travel

boleh jadi theraphy minda gitu ok

aku hengat lepas neh nak beli kerusi taman, nak lepak2 sambil minum teh kat taman

sambil tuh layan buku2 travel neh kan

hehe 🙂 mai sechawannnn !

hehe apa class teh ngan kopi, kat pakistan kita sebut mai chai secawan!

– – – – –

buku neh aku rasa mcm pernah nampak la

buku pasal skim micro credit yang famous kat sri lanka kalau x silap aku