Category Archives: Jinnah Super Market

[37 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 2/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Ini adalah sambungan daripada blog posting koleksi gambar-gambar ketika Musim Luruh di Islamabad.

Terdapat juga koleksi di tempat lain yang agak jauh seperti di Skardu di Wilayah Baltistan.

Musim Luruh di Islamabad agak singkat.

Percaya atau tidak jika saya katakan yang saya tak perasan langsung akan suasana ceria Musim Luruh semasa saya mula-mula sampai di Islamabad pada bulan Oktober 2009.

Tiada koleksi gambar dedaunan kemerahan pada tahun itu!

Apa-apa pun kita layan dulu gambar-gambar Musim Luruh yang sempat saya rakamkan melalui instagram di bawah ya.

[ 1 ] Head #Marala | River #Chenab | Gujrat Village | Wetland Park | iPhoneography | #Winter 2013 | Road Less Travelled | Near #Sialkot | #Punjab Province, #Pakistan

[ 2] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 3 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 4 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | Makkan Charbi | Vilayiti Shistum | Sapium Sebiferum | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[32 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 1/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Musim Luruh adalah musim yang paling saya gemari.

Masakan tidak, pada ketika ini, cuaca adalah agak sejuk, tidaklah sepanas semasa Musim Panas membahang pada bulan Jun setiap tahun.

Musim Luruh menyaksikan dedaunan pokok-pokok bertukar warna kemerahan, kekuningan dan sungguh menyaksikan.

Saya selalu mengabadikan koleksi gambar-gambar Musim Luruh di Islamabad melalui instagram saya.

Best juga kalau dapat letakkan kesemuanya dalam satu blog post macam di bawah kan?

[ 1 ] These Grape Leaves Are Changing Colours | Autumn Season Is Here Fellas! | Islamabad, Pakistan

[ 2 ] United Colours of Autumn Season | Governor House, Nathia Gali | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

[ 3 ] The Gujjars of Kaghan Valley, Heading South To Runaway from The Cold Winter | Mahandri, Kaghan Valley | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan

[ 4 ] United Colours of Autumn | Rose & Jasmin Garden | Islamabad, Pakistan

[ 5 ] Autumn Leaves | Isloo PAK

[ 6 ] Pre-Autumn Leaves @ Chinese Tallow Trees | Isloo PAK

[ 7 ] Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 8 ] Maple Leaves or Chinar Leaves Are Falling, Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 9 ] Chinese Tallow Tree Autumn Leaves | Attaturk Avenue, Isloo PAK

[6 Photos] Rindukan Ayam Golek Pantai Dalam, Kabuli Pulao Rice & Jinnah Supermarket F-7 | Spring 2014 | Kabul Restaurant, Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Ayam golek Pantai Dalam. Ia. Saya terlupa nama kedai ayam golek yang berdekatan dengan Flat Bukit Angkasa jalan ke Pantai Dalam selepas kawasan RTM. Mungkin Ayam Golek Nara ? Inilah natijahnya apabila sudah lama sangat berada di luar negara. Sampaikan kedai-kedai makan yang sering saya kunjungi telah saya lupa namanya. Saya gemarkan ayam golek. Bukan sebarang ayam golek. Kenalah ayam golek yang ada rempah-ratus di dalamnya. Macam ayam golek di Pantai Dalam itu. Jadi semasa saya singgah di Restoran Kabul di Jinnah Supermarket di kawasan F-7 , saya terpandang ayam golek. Gosok biji mata sekejap. Takkan ada ayam golek di Islamabad ini ?

[ 1 ] Chicken Roast Yang Sungguh Menggiurkan. Nampak Macam Ayam Golek Pantai Dalam Kan ? | Farewell Ping Pong & Lunch at Kabul Restaurant | Rumah Wan F-7/4 & Jinnah Super Market F7 | Cold Spring 2014 | Islamabad, Pakistan | 02 03 2014 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Ya betul. Memang ada ayam golek di kedai makan di Islamabad. Sila lihat gambar di atas tanpa berkelip. Saya juga tidak berkelip. Saya belek-belek kedai ini. Saya perhatikan sekali mesin yang sedang panas. Ada ayam golek di dalamnya. Warna ayam yang digolek sungguh menggiurkan. Kalau ikutkan nafsu, harus terus sahaja saya membelinya sekarang. Tapi awas! Apakah rasanya. Adakah rasanya akan sama seperti ayam golek di Pantai Dalam ? Samakah rempah-ratus di dalam badan ayam ini ?

[14 Photos] Boom Boom Afridi Tewas, Sachin Tendulkar Memang Hebat & Pengalaman Menyaksikan Kriket Piala Dunia 2011 | Spring 2011 | Marvi Rd & Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Akhirnya pasukan kriket Pakistan tewas jua malam tadi. Perlawanan yang bermula jam 2 petang memang agak menarik. Cuaca sungguh panas di Stadium Mohali. Tidak, aku tidak singgah ke Stadium Mohali. Aku hanya menyaksikan perlawanan di antara Pakistan dan India semalam di kaca TV sahaja. Kerajaan Pakistan telah mengumumkan cuti umum seluruh negara separuh hari semalam. Perdana Menteri Pakistan bersama 51 orang jemaah menteri dan pegawai kanan kerajaan Pakistan bertandang ke Stadium Mohali bagi menyaksikan perlawanan getir kedua-dua negara semalam.

[ 1 ] Cricket Decorated Cake from Rahat Bakery | Celebrating the Semi Final Game, Cricket World Cup 2011 Between Pakistan vs India | Jinnah Super Market Area, Blue Area Near ISE Tower & Cricket Cake from Rahat Bakery | Islamabad, Pakistan | 30 03 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] The Crowd at Jinnah Super Market F7 | Celebrating the Semi Final Game, Cricket World Cup 2011 Between Pakistan vs India | Jinnah Super Market Area, Blue Area Near ISE Tower & Cricket Cake from Rahat Bakery | Islamabad, Pakistan | 30 03 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[4 Photos] Mereka Memang Gila Kriket Di Sini, Boom Boom Afridi & Pakistan Zindabad ! | Spring 2011 | Marvi Rd & Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Tatkala saya menaip coretan di malam hari ini, pasukan kriket Sri Lanka telah pun melangkah ke perlawanan akhir kriket Piala Dunia 2011. Sri Lanka menewaskan New Zealand di dalam satu perlawanan yang cukup sengit. Perlawanan berlangsung dari jam 2 petang sehingga hampir ke jam 10 malam. Bagi saya New Zealand memang telah mempamerkan permainan terbaik mereka. Mungkin nasib tidak menyebelahi mereka kali ini. Seperti Australia yang tewas kepada India di perlawanan suku akhir tempohari.

Daripada suratkhabar online tribune.pk – klik di sini

Esok Pakistan akan bertemu dengan musuh tradisi mereka, India. Ini adalah perlawanan yang dinantikan oleh kesemua peminat kriket seluruh dunia. Perlawanan yang dijangka akan sengit dan sukar bagi kedua-dua negara berjiran ini. Saya perhatikan di mana-mana sahaja di Islamabad, malah di seluruh negara ini, rakyatnya memang tergila-gilakan kriket. Di mana-mana sahaja anda akan ketemu dengan warga Pakistan yang asyik bermain kriket. Mereka akan bermain kriket sambil bersalwar khameez (pakaian kebangsaan) mereka. Sarung sahaja kasut sukan, dan anda telah bersedia untuk bermain kriket di mana-mana. Tidak kira tua muda, miskin kaya, semuanya memang gila kriket di sini. Tidak kira di padang kriket sebenar, di jalanraya, di tepi jalan, di tepi kawasan lapang berpokok, depan rumah, malah depan kedai di Jinnah Super sekalipun mereka akan bermain kriket. Pernah juga bola kriket mereka hampir-hampir terkena saya ketika aku sedang membeli barangan runcit di kedai di Jinnah Super tahun lepas.

[2 Videos] India Melangkah ke Separuh Akhir, Bakal Bertemu Pakistan Pada 30 Mac 2011, ICC Piala Dunia Kriket 2011 – Mother Of All Classic Cricket Match ! | Spring 2011 | Marvi Rd & Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Perghhhh hebat jugak game India vs Australia tadi kan. memang sungguh mendebarkan. Pada satu masa Australia dah nampak macam nak menang mudah, dah la Sachin Tendulkar terkeluar awal. hehe. Sekali last minit depa kejar balik masa dengan Yuvraj dengan Raina. Terus menang beb dengan Australia.

Memang cool la game tadi India vs Australia. Saya memang expect India akan menang. Nak bagi India vs Pakistan masa semi finale nanti. Bagi power sket game kan. Mestila ala-ala el-classico match Real Madrid dengan Barcelona. Mother of all Matches ini nanti di antara India lawan Pakistan.

Pakistan pun memang mengharapkan akan jumpa ngan India semi nanti, memang clash of the titans lah kali ini. Game pasti menarik dan tertarik, mungkin dabomb! Surelah akan ada riot kat sini kan. haha. Whether Pakistan menang atau kalah surelah ramai yang akan tengok game kat Jinnah Supermarket F-7 nanti kan.

Sambil Jalan-Jalan di Saeed Book Bank, Jinnah Super, Ternampak Plak Eid Mubarak Greeting Card or Kad Raya Pakistan Ni. hehe :)

tu dia siapa kata kat pakistan takde kad raya eh ?

ada tau, kalerful powderful lagi okey. hehe i like the maroon colour. cun kan!

best gak beli kad raya kat sini, nak hantar mmg aku rasa mcm dah x sempat la kan

so aku beli je la buat kenangan kat pakistan.

kalau aku post ke malaysia surelah akan sampai lepas raya

hehe 🙂 nantilah aku snap terus from rak kad raya tuh, gua mmg dah buddy ngan tokei kedai

eh radio kat malaysia dah mula pasang lagu raya eh ?

[6 Photos] Pokok Bunga Amaltas Kuning Sedang Rancak Berbunga, Hati Juga Berbunga-Bunga Melihatnya, Umpama “Golden Shower” Membasahi Bumi | Jinnah Super Market di Sektor F7 | Islamabad, Pakistan

Saya dah selalu jalan-jalan, samada memandu sendiri atau bersama pemandu saya di area sini.

Memang dah selalu nampak pokok bunga ni. cuma belum tahu apa nama pokok bunga ini.

Tadi masa jalan-jalan memang sahaja sahaja bawa kamera digital nak ambil gambar pokok misteri ini.

[ 1 ] Blooming Yellow Amaltas Flower Tree during Summer 2010 | Jinnah Super F7, Islamabad, Pakistan | July 18, 2010 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Hasil kajian di internet saya perasan nama pokok bunga ni ialah pokok amaltas

Memang cantik kan. Umpama hujan emas (golden shower) membasahi bumi sektor F7 lagaknya.

Memang cantik struktur bunganya sebab berwarna kuning emas  dan jatuh mengurai ke bawah

[ 2 ] Blooming Yellow Amaltas Flower Tree during Summer 20 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)10 | Jinnah Super F7, Islamabad, Pakistan | July 18, 2010

Pokok bunga ini memang ditanam secara khusus di sepanjang jalan di sektor F7 ini.

Berdekatan pula dengan jinnah super market, betul2 dekat dengan rumah saya.

Memang cantik, dan pokok ini hanya akan berbunga pada musim panas sahaja.

Kalau terlepas mengambil gambarnya kenalah tunggu setahun lagi untuk dia berbunga.

Saya perasan lama juga musim bunga amaltas kuning ni sebenarnya. Dah dekat sebulan menguning.

Macam Biasa Terbeli Buku Lagi kat Saeed Book Bank – Travel Spain, Travel France & Banker to the Poor!

aku dah agak dah, setiap kali aku pergi dinner kat kim mun kat jinnah super, mesti akan tersinggah ke saeed book bank kat area depan tuh kan

bukan pertama kali tapi dah banyak kali neh ok

aku rasa by the time aku pindah from islamabad, surelah akan ada satu rak buku penuh dengan buku2

aku memang minat la nak baca buku2 travel neh

siap la nanti aku tempah rak buku khas pakai furniture pakistan

rosewood lagi beb! siap dengan ukiran ala2 style islamabad gitu ok

– – – – –

ada tempat yang aku dah singgah ada yang belum

kiranya kalau baca buku2 travel neh akan jadi lebih teruja nak travel

boleh jadi theraphy minda gitu ok

aku hengat lepas neh nak beli kerusi taman, nak lepak2 sambil minum teh kat taman

sambil tuh layan buku2 travel neh kan

hehe 🙂 mai sechawannnn !

hehe apa class teh ngan kopi, kat pakistan kita sebut mai chai secawan!

– – – – –

buku neh aku rasa mcm pernah nampak la

buku pasal skim micro credit yang famous kat sri lanka kalau x silap aku