Category Archives: Gilgit

[12 Photos] Poskad Dari Pakistan, Gambar #6 Adalah Tinggalan Sejarah Yang Dibina Oleh Raja Demetrius Graeco-Bactrian Pada 180 BC

Susulan daripada sambutan hangat akan posting Anda Pasti Tidak Percaya Ini Adalah Gambar-Gambar Pelancongan Sebenar di Pakistan. #1 & #11 Adalah “Shangri-la” atau “Heaven On Earth”, saya bawakan sambungan daripada posting tersebut dengan 12 lagi gambar-gambar menarik di Pakistan di sepanjang empat tahun kembara saya di sana.

[ 1 ] Rohtas Fort | Winter 2013 | Jhelum | Punjab Province | Pakistan | 09 02 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Di atas adalah Rohtas Fort atau Kubu Rohtas. Dibina oleh Sultan Sher Shah Suri pada Abad ke-16. Nak pergi ke Rohtas Fort ini anda perlu memandu selama kira-kira 2 jam dari Islamabad ke Bandar Dina di Daerah Jhelum. Setiap tahun memang saya akan singgah di sini untuk lepak-lepak sambil mengasah skil fotografi. Kubu-Kubu sebesar sebegini eloknya dilawati ketika musim luruh atau musim sejuk. Takdelah berpeluh-peluh masa memanjat tangga-tangga yang banyak di sini nanti.

Besar juga kubu tinggalan sejarah Sultan Shah Suri ini. Memang banyak tempat untuk diabadikan di dalam gambar. Di sini ada dalam 12 pintu gate utama. Setiap satunya memang besar dan boleh dilalui dengan gajah, yelah kan, gajah kan pengangkutan yang utama suatu masa dahulu. Jika anda ada tentera bergajah, memang sesuatu yang menggerunkan musuh-musuh anda.

[1 Video] HD Video by James Hudson – Inside the Real Pakistan : The Mountains of Gilgit-Baltistan

Seronok bila dapat melihat video di bawah.

Pengalaman merentasi Karakoram Highway sehingga ke Khunjerab Pass pada 2013 tidak akan dapat dilupakan.

Inside the real Pakistan : The mountains of Gilgit-Baltistan from James Hodson on Vimeo.

In April 2014, three friends embarked on a journey to Gilgit-Baltistan, the northernmost territory of Pakistan, where Karakoram range and western Himalayas converge. Home to five of the world’s ‘eight-thousanders’, the region is one of raw beauty with snow-capped peaks rising from the valley floor. Our journey takes us from Gilgit to Passu, via the Hunza Valley, passing through Karimabad, Nagar, Gulmit, and across Attabad Lake.

Gilgit-Hunza-Skardu-Deosai + Northern Pakistan Travel Series | Part 1 | Islamabad ke Abbotabad, Dinner Chicken Tikka & Ayam Togel Bergantungan

dah genap seminggu aku balik dari utara pakistan. aku bernasib baik sebab dapat balik awal.

kalau tidak boleh tersangkut di dalam banjir monsoon yang tengah melanda pakistan sekarang ini.

memang best travel ke sana. betullah apa yang mereka selalu cakap (terutamanya di internet), travelling ke utara pakistan menjanjikan suatu pengalaman yang pasti tidak dapat dilupakan.

bercakap pasal karakoram highway sahaja, maunyer tak habis blog post aku dibuatnya.

aku akan cuba catatkan seberapa detail berkenaan perjalanan kali ini. aku akan cuba cover sebanyak mungkin tempat, masa dan manusia dalam coretan perjalanan kali ini.

susah rupanya nak buat travel series yang serius. bukan calang-calang orang yang boleh buat travel series yang boleh bermanfaat kepada orang lain kan. hehe 🙂

perjalanan kali ni memang cukup mencabara sebab ia akan melalui perjalanan sejauh lebih kurang 2,000 km merentasi jalan merbahaya seperti karakoram highway.

serius aku cakap, sebelum aku singgah ke karakoram highway ni aku ingat karakoram highway ni macam jalan ke naran/kaghan valley dulu (masa nak ke saiful-muluk jheel).

sekali lagi teruk rupanya jalannya tau !

– – – – – – – – – –

Islamabad – Rawalpindi – Taxila – Hassan Abdal – Haripur – Havelian – Abbottabad – Mansehra – Battagram – Thakot Bridge – Besham – Pattan – Komila/Dasu – Shatial – Chilas – Raikot Bridge – Jaglot – Thalichi – Gilgit – Naltar Valley – Danyore Valley – Minapin – Karimabad – Hunza Valley

ini adalah project jalan2 terbaru. bakal menjelma dalam sedikit masa lagi

bukannya dekat tuh dowh ! dalam 1,200 km jugak la. dengan glaciers/tanah runtuh segala bagai

siapa la nak drive jauh2 tuh kan. semua flight ticket dah habis ditempah sampai ke puasa

so nak tak nak, kena la jugak drive nak sampai ke area gilgit / hunza neh kan. hehe 🙂