Category Archives: Malaysia

Suasana Ketika Memasak Rendang Sempena Aidilfitri | Kg Terentang, Jasin, Melaka Bandaraya Bersejarah | 30 Ramadhan 1431H

whoa selamba la adik aku email gambar2 memasak rendang kat jasin tadi

hehe best wooooo suasana di jasin sebelum raya neh kan, semua sanak saudara balik kampung

sehari sebelum raya mesti busy giler, hehe masa ni lah sahur terakhir

pepagi lagi akan singgah ke pasar beli itu ini sebagai persiapan terakhir nak sambut raya

kaum ibulah yang paling busy sebab nak sediakan juadah hari raya sekali

adesssss miss my mon rendang ayamlah ! kalau aku ada surelah aku yang akan masak rendang ni hehe

adesss sedap la plak menengokkan rendang ayam ni kan, penat woooo nak mengacaunyer ok

maunyer 2-3 jam baru nak masak, pastu tambah santan balik, kena kacau balik hehe

panas tak payah cakap la kan, tapi rendang ni la paling sedap in the world

dah pakai ayam kampung yang ala2 liat2 sket, perghhhhh rindu la nak balik jasin wooooo

ni adik aku tengah memasak rendang ayam. lepas ni surelah kena rebus nasi impit plak kan

kalau arwah nenek ada dulu memang wajiblah menganyam ketupat

pastu kitaorang lah yang kena memasukkan beras dalam tuh

then semuanya akan sama2 merebus ketupat, lagilah lama wokey. hehe 🙂

Damai Homestay kat Kuala Kangsar – Satu Lagi Penginapan Best Terbaru di Kuala Kangsar !

perghhhh aku perasan dah banyak la homestay kat kuala kangsar neh kan

dulu2 masa aku belajar kat kuala kangsar, memang limited giler penginapan kat kuala kangsar

yang ada cuma rumah rehat kuala kangsar ngan hotel double lion adjer

kadang2 kalau famili aku turun kuala terpaksa tido kat ipoh ok

kadang2 singgah taiping nak tido then turun balik ke kuala kangsar

hehe sekarang dah ada safari resort, dah ada homestay dan banyak penginapan budget kat kuala kangsar

so senang la kalau siapa2 nak melawat kuala kangsar kan

aku mmg suka turun kuala kangsar neh, memang aman damai adjer bile singgah kualer neh ok

mmg dunia terasa akan berhenti seketika kalau korang pergi melancong ke kuala kangsar

serius gua tak tipu punya. banyak benda yang boleh dibuat kat kuala neh ok

ada macam2 tempat bersejarah yang boleh dilawati dan banyak makanan dan minuman yang nak dicuba

aku mmg akan selalu la turun kuale sebab aku coach hockey team mckk (mighty duck project 2010)

tapi serius la mmg mendamaikan kalau dapat bercuti ke kuala kangsar ok.

– – – – –

Assalamualaikum..nizam..

Summer Holiday (2000) Lakonan Sammy Cheng & Richie Jen – Filem Hong Kong Yang Difilemkan di More More Tea Inn, Pulau Redang !

perghhhh lama siot rasanya aku tak menjejakkan kaki ke redang

last sekali aku pergi tahun 2005 ngan 2006

dua2 tahun aku pergi stay kat laguna redang island resort

hehe bila tengok movie summer holiday (2000) neh teringat kat pulau redang

best wooooooo redang island. memang majestic la pulau dia

cun giler. air jernih ya amat. pasir puteh sesangat. sejuk je pantai ngan pasir dia

kalau tak percaya korang boleh singgah ke pulau redang

depan resort mmg lawa giler wa cakap lu

apa2 pun korang layan kan je lah movie summer holiday (2000) neh ok

tempat dia shoot tuh nama dia more more tea inn

memang betul2 ada tempat tuh depan laguna redang island resort. hehe 🙂

dan lagu kat bawah neh best giler ok

mmg layan lah kalau dok kat pulau2 yang cun mcm redang tau

– – – – –

From Hong Kong comes this light romantic comedy about a romance that unexpectedly blossoms at a Malaysian resort.

After losing her job, Summer (Sammi Cheng) is looking to make some quick cash, so she heads to Malaysia to sell off her share of a beach resort she co-owns with her cousin.

Perghhh Kan Ke Best Kalau Boleh Cuti2 Malaysia kat Villa Rayhan, Al-Sakinah River Lodge, Janda Baik !

perghhhhh teruja la plak aku nak bercuti ke janda baik mcm neh

korang tengok jelah al-sakinah river lodge neh

dah la ada kolam ikan

memang la best kalau dapat lunch or dinner kat gazebo sebelah lodge tuh kan

ngadap plak kolam ikan yang tenang adjer

malaysia, truly asia lah camni !

ada plak sungai yg mengalirkan air sejuk giler

perghhhhh neh mmg betul2 cuti2 malaysia lah

siap la lodge neh akan termasuk dalam senarai lodge aku kalau aku singgah ke janda baik nanti

p/s – aku x pernah sampai lagi la ke sana. hehe 🙂

ada sapa2 dah sampai nak recommend accommodation or jjcm kat sana ke ?

Percutian Ke Ba’Kelalan Sarawak dalam LIBUR Ogos 2009 !

perghhhhh ada satu sebab je kenapa aku beli libur kali neh

sebab ada entry pasal ba’kelalan

korang tahu ke kat mana tu eh ?

hehe kat sarawak la dowh !

kat ba’ kelalan ada epal malaysia ok

satu2 nyer tempat ada banyak epal kat sana tau

nak pergi sana pun kena naik flight, tukar 2 kali kat kuching

perghhhhh kena pergi la ke sana satu hari nanti

ntah bila la tuh kan. hehe 🙂

Terasa Nak Makan Mee Banjir Udang Kuala Sepetang La Esok !

wokay macam biasa kalau dah sampai ke kuala kangsar neh

akan plak tersambung ke taiping kan

hehe kita lupakan taman tasik taiping dan bukit larut

click kalau nak tengok route dalam saiz gajah duduk

kita lupakan kuetiaw doli kat taiping

kita akan ke kuala sepetang

actually neh kali kedua aku pergi

so aku rasa dah boleh expect la berapa banyak udang aku nak makan

or camner strategy nya nak selak2 udang mencari mee dalam mangkuk. hehe

serius beb !

memang tak tipu, kat warung mak teh mee banjir udang neh kan

korang actually memang kenalah selak2 udang nak mencari mee dia

punyalah banyak udang dalam pinggan mee korang

satu pinggan dalam rm8 kalo x silap akulah kan. hehe

eh bukan ke sepatutnya entry neh masuk makanmalaya.com

haha sebab entry neh ditaip pakai nokia e71 okey !

– – – – –

Driving directions to Kuala Sepetang, Perak, Malaysia
43.8 km – about 44 mins
Jalan Kangsar
1. Head east on Jalan Kangsar toward Persiaran Sungai Kangsar
0.5 km
2. At the roundabout, take the 1st exit onto Jalan Taiping
4.2 km