Category Archives: forum i.t + gajet

Video – The Dangers and The Impact of the Latest Amendments to Malaysia’s Evidence Act 1950, Section 114A, Not Only to The Tech Community But Even the Ordinary Aminah.

Perlu ke Akta sebegini?

Ada banyak lagi la akta2 yang lain yang perlu digubal.

Fokus la pada masalah ekonomi ke, sosial ke. Damn!

Kenangan Anda, Saya & LEGO – LEGO Kini Telah Berusia 80 Tahun!

Suatu ketika dahulu LEGO adalah permainan kesukaan saya

Bagaimana dengan anda? Pernah bermain dengan LEGO?

Tahukah anda yang LEGO telah berusia 80 tahun pada tahun ini?

Ya benar! LEGO telah mengharungi usia emas kali ini.

Sempena dengan usia emas 80 tahun LEGO, syarikat LEGO telah menerbitkan filem pendek di atas. Terima kasih LEGO. Anda telah berjaya mewarnai kehidupan kanak-kanak di seluruh dunia. Kami lebih berimaginasi selepas bermain dengan LEGO (cewaaahhh!).

Jangan tak tahu akan ada Taman Tema berinspirasikan LEGO yang bakal dibuka di Johor pada September 2012 ini. Dengar ceritanya tiket pun telah hampir habis terjual. Kempunanlah saya untuk melawat taman tema tersebut bulan hadapan. Bukan kerna tiket habis, tetapi kerna saya tidak akan berada di Malaysia pada bulan hadapan. Jika anda melawat taman tema LEGO di Johor, sila instagramkan gambar-gambar anda untuk tatapan saya dan isteri 🙂

Suatu nostalgia yang tidak perlu diperkenalkan lagi, suatu sejarah tersendiri

Snow Photography Tips 2012 – Walaweiiii Dah Tak Sabar La Nak Main Salji !

tahun lepas aku main belasah je snap salji dengan digicam sony

tahun ni lepas dah ada dSLR ni kena la belajar sket2 kan. white balance? apakah!

nak cober dSLR ni pun bukannya senang. kalau snow tebal sangat susah gak ni

apa2 pun mari kita belajar dulu cara2 nak snap gambar dalam snow yang cun melecun!

sebenarnya susah jugak la nak snap pic dengan video dalam snow ni tau

sebab area keliling memang putih je. so camera akan confuse dgn white balance

kalau snap pakai flash terus gambar akan jadi gelap. tapi kalau pakai flash boleh nampak salji!

lagi satu kena cover camera gak takut mist dengan basah sebab salji ni basah sebenarnya hehe 🙂

Wordless Wednesday (Video Edition) – What Makes a Great Picture?

Wordless Wednesday (Video Edition) – So You Think Photojournalism Is Easy? Think Again!

GMail New Look, No More Annoying GBuzz & Google Reader New Layout

More white space, more neat and definitely more space to play with.

That’s new Gmail layout. Last week Google introduced the new layout for Google Reader as well.

I like it! Superbly crafted, hot from the halloween oven. I like more zen style white space.

Well done Google!

Now please do revamp Android.More white space. Stylish design!

I want to use it, but kinda don’t like the layout compared to iOS5. hehe 🙂

SIMI, Singapore Version of SIRI via iPhone4SG – Mr Brown Show. Muhahahahahahaha!

muhahahahaha lawak giler siot SIMI, singapore version of SIRI via iPhone4SG

memang lawak giler, x larat nak gelak lagi dah malam ni. hahahahahaha

Mr Brown Show ni la yang buat lawak dengan lagu Nobody But Chewwwwwww!

ngaliaq ayaq mata cek gelaq naaaaa. hangpa cer nengok kat bawah ni

Mr Brown Show click here lorrrrrrrrr ! haha

boleh download MP3 version sekali kat sana. hahahahahaahahaha

Selamat Tinggal Steve Jobs (1955-2011) – Terima Kasih Kerana Telah Membuatkan Semua Orang Terbangun & Sedar Akan Peri-Pentingnya Gajet Mudahalih & Indahnya Ciptaan Teknologi Semasa

Pagi ini dunia dikejutkan dengan berita kematian Steve Jobs, pengasas Apple Computer

Penulis sebelum ini bukanlah seorang pengguna barangan Apple, malah kadang-kadang membenci Apple

Namun segalanya telah berubah pada Disember 2009, apabila penulis membeli telefon bimbit iPhone 3Gs

Barulah penulis sedar akan uniknya barangan Apple, cantiknya inovasi yang mereka lakukan

Apple bersungguh untuk merekacipta barangan yang cantik di mata, senang diguna, indah dek pandangan & mesra jari.

Tidak pernah dalam sejarah penulis ternanti-nanti akan Keynote Address oleh Pengerusi Apple ini

Penyampaian yang bersahaja ketika memperkenalkan sesuatu produk Apple akan diingati sampai bila-bila

Mana ada CEO yang boleh melakukan perkara yang sama seperti apa yang Steve Jobs lakukan.

Tidak buat masa ini kan 🙂

Selamat tinggal Steve Jobs. Terima kasih Apple.

Dunia gajet akan merindui anda, dan barangan ciptaan anda.

Penulis ingin meminjam kata-kata yang sungguh bermakna daripada Gizmodo pagi ini:

Bill Gates may have put a computer on every office desk, but it was Steve Jobs who put one in every dorm room and bedroom and living room. And then, years later, he repeated the trick, putting one in every bag and every pocket, thanks to the iPad and iPhone. If you use a computer or smartphone today, it is either one he created, or an imitation of his genius. | Gizmodo

iPhone 5 Bakal Dilancarkan 4 Oktober 2011, Bila Nak Sampai Malaysia ni Maxis Oooiiiii !!

Ramai pula tanya aku bila la iPhone 5 ni nak launch & sampai Malaysia

hehe gua x kerja ngan Apple.com ya adik2, gua juga xde kaitan dengan Maxis Malaysia (or uMobile) ehem2. hehe 🙂

So jawapan aku aku tak tau la. Wa pucetaw beb!

Kalau nak tahu boleh tanya Cik @icednyior or Encik @amanfirdaus hehe 🙂

Tapi apa yang aku harap dengan iPhone 5 hanya satu : TOLONGLAH BATTERY TU KASI TAHAN LAMA SKET YA!

Agaknya kalau pakai smartphone memang battery cepat habis kan

Dah tahu nak buat smartphone, pi lah buat battery yang betul2 boleh tahan lama kan

Gua memang tak puas hati beb, gua kalau tengah dok tunggu flight kat Gate tuh pun boleh habis battery

Padahal bukannya main game sangat pun, cuma social media ngan buat kerja2 sket2 je

hehe masa mula2 dapat iPhone 4 dulu pun gua dah kecewa dengan battery life ni hehe 🙂

so harap2nya Apple.com dapatlah improve kan battery life.

Dah nama pakai smartphone takkan la nak off semua notification kan

Ala basic je macam Facebook, Twitter, 4Square, KakaoTalk, WhatsApp, Instagr.am, GroupMe, Viber je kan. hehe 🙂

24 hours – British Consular Staff Overseas – InfoGraphic Melalui Youtube Yang Menarik Ni!

aku suka la dengan style infografik ala2 macam dalam video kat bawah ni

kalau ada masa nak je aku buat pasal kehidupan kat bumi islamabad ni nanti

mesti best kan, ala2 travelogue tapi version info grafik yang penuh dengan maklumat

so sekarang kenala kumpul maklumat dulu kot. kena ada banyak gambar

kena selalu godek2 graphic software, nampak macam simple tapi susah gak ni

aku suka dengan konsep yang dia pakai, pasal dia snap untuk masa 24jam

untuk aku mungkin akan snap dalam masa 2-3 hari la kot. biasa travel dlm 3h2m kan 🙂

siapa2 yang pernah buat infografik kat malaysia macam ni eh?

terasa nak belajar benda baru la plak. ahaks.

– – – – – – – – – –

selamat berpuasa!

hari ni ialah hari ke-5 aku berpuasa, hari ke-4 untuk warga pakistan di sini