Baru Ku Tahu Rupa-Rupanya Sistem LHDN Malaysia Tak Centralised Satu Negara !

haha aku nak mengamuk neh

siap la korang. haha

seb baik ada minuman twister oren (dengan vitamin c dan lain2)

sejuk sket la hati aku tadi.

kuikuikui

– – – – –

dah la aku demam hari neh

ku gagahi jua nak pergi ke lhdn wangsa maju

dah la takde parking

terpaksalah parking kat alpha angle wangsa maju

kena bayar rm1 sebab aku x bawak jusco card (gua bukan kaki shopping mcm the confessions of a shophhh..amenda ntah)

terus gua menapak ke lhdn wangsa maju kat menara kautsar

amik nombor

seb baik la tak ramai orang

badan gua x berpeluh sebab gua demam

sekali number dipanggil

gua pun berjalan lemah longlai ala2 itik pulang petang ke kaunter

gua tak bawak apa2 pun beb

gua bawak ic je

gua pun tanyalah yang gua nak buat installment untuk cukai gua

dalam 3 kali gitu. haha

gua pun bagilah ic gua kat pegawai lhdn tuh

sekali dia pun key in mana yang patut

laju siot dia taip

kalau gua yang otai neh. haha

sekali dengan selambanyer dia cakap

“minta maaf encik

kami tak dapat nak view data2 encik

kami pun tak tahu berapa yang encik kena bayar

jadi kami tak dapat la nak luluskan apa installment

cuba encik tengok alamat kat surat-menyurat lhdn encik

mungkin fail2 encik masih berada di johor bahru”

aku dengan cool (padahal terkejut beruk siamang beb)

pun tanya la balik

“eh betul ke ni ?

takkan fail2 saya belum pindah lagi ke sini

kan since 2003 saya dah pindah kl

saya dah email segala2 pada lhdn jb ngan kl pun”

pegawai lhdn pun menjawab dengan sopan santun

laksana perempuan melayu terakhir

tersipu2 sambil mengadap flat screen (yang berhabuk)

“betul encik

data2 encik mungkin takde di kl ni

kami pun tak boleh nak view di sini”

aku tanya lagi

kali ada sedikit ketidakpuashatian di situ

“eh betul ke ni ?

takkanlah u tak boleh view data2 saya

saya nak check la berapa saya kena bayar sebelum buat installment”

dia jawab kembali dengan jujur

sambil mengharapkan aku ucapkan terima kasih dan berlalu pergi

mungkin pegawai lhdn tuh belum lunch agaknya

aku bagitau lagi

“la kalau mcm tuh lhdn neh tak centralised lah ye

cuba pakai sistem sap.

susah2 hire je azwan hazree buatkan sistem tuh

sampai kena pergi jb nak kena tahu pasal cukai saya

hehe takpelah

terima kasih

nanti saya sendiri akan call lhdn jb tuh”

pegawai lhdn tuh tersengih dan mengucapkan terima kasih kembali kepada saya

sungguh puas nampak di mukanya

laksana baru lepas meneguk cendol leman dawi lagaknya

haha exagerrate dowh !

– – – – –

begitulah alkisahnyer

aisey !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

42 responses to “Baru Ku Tahu Rupa-Rupanya Sistem LHDN Malaysia Tak Centralised Satu Negara !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.