Baru Ku Tahu Rupa-Rupanya Sistem LHDN Malaysia Tak Centralised Satu Negara !

haha aku nak mengamuk neh

siap la korang. haha

seb baik ada minuman twister oren (dengan vitamin c dan lain2)

sejuk sket la hati aku tadi.

kuikuikui

– – – – –

dah la aku demam hari neh

ku gagahi jua nak pergi ke lhdn wangsa maju

dah la takde parking

terpaksalah parking kat alpha angle wangsa maju

kena bayar rm1 sebab aku x bawak jusco card (gua bukan kaki shopping mcm the confessions of a shophhh..amenda ntah)

terus gua menapak ke lhdn wangsa maju kat menara kautsar

amik nombor

seb baik la tak ramai orang

badan gua x berpeluh sebab gua demam

sekali number dipanggil

gua pun berjalan lemah longlai ala2 itik pulang petang ke kaunter

gua tak bawak apa2 pun beb

gua bawak ic je

gua pun tanyalah yang gua nak buat installment untuk cukai gua

dalam 3 kali gitu. haha

gua pun bagilah ic gua kat pegawai lhdn tuh

sekali dia pun key in mana yang patut

laju siot dia taip

kalau gua yang otai neh. haha

sekali dengan selambanyer dia cakap

“minta maaf encik

kami tak dapat nak view data2 encik

kami pun tak tahu berapa yang encik kena bayar

jadi kami tak dapat la nak luluskan apa installment

cuba encik tengok alamat kat surat-menyurat lhdn encik

mungkin fail2 encik masih berada di johor bahru”

aku dengan cool (padahal terkejut beruk siamang beb)

pun tanya la balik

“eh betul ke ni ?

takkan fail2 saya belum pindah lagi ke sini

kan since 2003 saya dah pindah kl

saya dah email segala2 pada lhdn jb ngan kl pun”

pegawai lhdn pun menjawab dengan sopan santun

laksana perempuan melayu terakhir

tersipu2 sambil mengadap flat screen (yang berhabuk)

“betul encik

data2 encik mungkin takde di kl ni

kami pun tak boleh nak view di sini”

aku tanya lagi

kali ada sedikit ketidakpuashatian di situ

“eh betul ke ni ?

takkanlah u tak boleh view data2 saya

saya nak check la berapa saya kena bayar sebelum buat installment”

dia jawab kembali dengan jujur

sambil mengharapkan aku ucapkan terima kasih dan berlalu pergi

mungkin pegawai lhdn tuh belum lunch agaknya

aku bagitau lagi

“la kalau mcm tuh lhdn neh tak centralised lah ye

cuba pakai sistem sap.

susah2 hire je azwan hazree buatkan sistem tuh

sampai kena pergi jb nak kena tahu pasal cukai saya

hehe takpelah

terima kasih

nanti saya sendiri akan call lhdn jb tuh”

pegawai lhdn tuh tersengih dan mengucapkan terima kasih kembali kepada saya

sungguh puas nampak di mukanya

laksana baru lepas meneguk cendol leman dawi lagaknya

haha exagerrate dowh !

– – – – –

begitulah alkisahnyer

aisey !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

42 responses to “Baru Ku Tahu Rupa-Rupanya Sistem LHDN Malaysia Tak Centralised Satu Negara !

  1. duit kutip billion2 system tak centralised….mengong betul

    Reply

    KNizam Reply:

    zamz : tuh la kan. terkejut tapir aku kejap depan kaunter tadi. nak je aku terus configurekan sap untuk diaorang. haha πŸ™‚

    Reply

  2. errmm..no comment..hehe

    Reply

    KNizam Reply:

    amir : haha ko kehe lhdn ek. aisey hehe πŸ™‚

    Reply

  3. abes la..nasib baik aku dekat kelana jaya jer…tp kalau aku pindah tempat lain camana nanti…waaaaaaa sedih nyer….

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : tuh la pasal kan. even pdrm dah boleh buat report kat mana2 kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  4. perghh..
    mesti bnyk gaji sebulan ko nih zam…
    sampei cukai pun kena buat instalment

    /ps moxs x pnh byr cukai sumur idops … camne? diam je la…… (org x byr cukai x blh ckp bnyk2.. kan?)

    Reply

    moxs Reply:

    btw .. sorry to hear ko demams plak zam…..
    dah makan paracetamol?

    Reply

    KNizam Reply:

    moxs : malam ni baru nak jumpa tabib. hehe πŸ™‚

    Reply

    KNizam Reply:

    moxs : takde la banyak mana. tapi dah dibagi bayar bulan2 amik je lah. hehe πŸ™‚

    wahh sure lagi masyukkkk sebab tak bayar tax kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  5. lorrr…gitu ke?

    kenapa ye mcm tak hairan je…..ooooooooooooo

    hahahahaha

    Reply

    KNizam Reply:

    kujie : hahahahahaahaha saya siap terkejut tapir tadi ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  6. huhuh.. xsangke.. betape x efisiennye lembaga ‘hassle’ dlm negri ni..

    Reply

    KNizam Reply:

    kid : haha bagus. kreatip ko. i like. haha πŸ™‚

    Reply

  7. ape la..zaman2 IT camni pun pakai sistem2 fail2 camni ke..x efisien da…kalo file 1, 2 xper la..kalo dah ribu2, x praktikal pada ak..

    Reply

    KNizam Reply:

    izzat : tuh la kan. punyalah banyak duit. sampai sistem pun takleh nak centralise. hehe πŸ™‚

    Reply

  8. nampaknya kau dikencing bulat-bulat oleh gadis kaunter itteew .. unless .. kau VIP macam aku, di mana akses ke penyata/ledgerl tidak boleh dilakukan oleh sebarang orang. ha.ha. betul aku tak tipu. fail kau, kalau masih di jb memang x boleh access online

    anyway .. need any help? email aku guna email ni, nanti aku boleh berikan contact aku. beliau boleh tolong mendapatkan maklumat yang kau perlukan.

    ps: tax system is too complex for even SAP to handle.

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : cis aku benci double standard mcm neh. malas la aku nak bayo kalo camni. haha πŸ™‚

    takpe bro esok aku call dulu. kalau takleh baru aku contact ko balik

    eh takde makneyer yang complex. sistem manusia jugak kan. hehe kalau complex sangat camner nak implement gst 2010 nanti. hehe πŸ™‚

    Reply

    azwan Reply:

    ha..ha.. itu aku x tau πŸ™‚
    patutnya setakat nak cek status takde masalah. jadi macam aku senang … ada tax consultant sendiri, tak payah pening-pening.

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : tapi aku mmg tengok terang2 kat screen dia tadi. cuma keluar nama ngan ic je. details ileekkkk. hehe πŸ™‚

    tapi sap takkan takleh cater kot.

    apa lagi lobi la bro kat lhdn. hehe masyukkkkk tuh πŸ™‚

    Reply

    azwan Reply:

    ha.. ha.. aku bukan kerja ngan vendor pun nak lobi melobi ni. tapi kalau pakai SAP, memang byk le customization nya. boleh kaya jadi FT consultant aje pun πŸ™‚

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : hehe ko kan consultant berjaya. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. Bukan LHDN je Zam. Kastam pun begitu jugak. Dia ikut negeri.

    *Macam-macam…

    Reply

    KNizam Reply:

    rohaizad : aisey ada lagi yang x centralise. pelik tul la. mana la pergi duit banyak2 kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  10. iseymen… kompom tak canggey.
    cam ne la nak suh depa transfer data nko
    ke KL ni.

    alah.. susah-susah sangat.. suruh jer depa
    pakai live posting.. hahaha

    kalau nko nak ajo depa, jangan lupe panggil
    aku sekali ok… aku pon nak menuntut. aku hari tuh
    dah try tukar template semate-mate nak test
    mende alah live posting nih.. tapi still tak berjaya.
    bile aku publish… semua HTML & CSS code macam
    kene strip dengan template aku. yang tinggal cume
    referer link.. yang semua die hilangkan...
    pelik betoi la blog aku ni~

    tapi aku blom la test pakai default template plak.
    tak taw le kan... bro, kalau boleh hang kasik
    template kat flickR tuh boleh tak.. hahaha~

    itupon kalau tak keberatan ar :D

    Reply

    KNizam Reply:

    kreuger : hehe tuh la pasal kan. nak je aku ajar nak configure sistem tadi. haha

    aisey ko pakai je normal template dulu. kan senang hehe πŸ™‚

    Reply

  11. LHDN memang cam tu kot.Ikut negeri memasing la. Ada seorang kawan aku ada 2 fail kat LHDN. Satu kat KL dan satu kat melaka. Aku pun tak tau la camne benda macam ni boleh berlaku….

    lagi satu cukai yang terlebih bayar diaorang buat tak reti jer,kalau kurang kena potong gaji. Susah juga nak berurusan dengan LHDN ni

    *aku setiap tahun terlebih bayar cukai (PCB potongan cukai berjadual) nak minta balik kena buat surat.. pas tu melopong tak dapat..

    Reply

    KNizam Reply:

    hady : hehe tuh la kan. kalau diaorang centralised semua data kan senang. boleh la elak duplication. fail mmg la kena maintain. but system boleh set as one kan. hhe πŸ™‚

    Reply

  12. wah..wah…wah… macam drama seh, tu lah salah satu masalah kat lhdm. Kena bersabar ye….

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : tuh la kan. berbillion2 kutip sistem mcm tuh jugak. ntah hapa2 la. πŸ˜‰

    Reply

  13. Aku pantang betul, apa yang aku bayar tapi service hampeh!

    Not worth for money..

    Cukai aku bayar weh!

    Reply

    KNizam Reply:

    biliksebelah : hehe tuh la kan. berbillion2 kutip. system tak centralise jugak. haha πŸ˜‰

    Reply

  14. hi nizam.
    setahu aku, kalau file kau kat JB pun, kau still leh tahu kau nye outstanding balance.

    Sebabnya, aku selalu je cek on behalf client aku kat LHDN Wangsa Maju ni. Mungkin LHDN JB tak update, so, sbb tu LHDN Wangsa Maju takleh cek.

    Dan kau boleh request, diorg yg kena pindah kan file kau ke KL, sebabnya kau cakap, kau dah bgtau diorg kan, sebelum ni. Sepatutnya dah setel dah.

    Perlukan bantuan aku?

    Reply

    KNizam Reply:

    nurnana : hehe sepatutnya diaorang dah update sebab aku dahemail officially masa aku transfer ke kl. hehe takpelah. biar aku settle cara biasa dulu. malas la nak pakai cable ni. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. >sabarnya u,patut nya bagi je satu dos kat minah tu………………
    >tu lah,bezanya gomen (goverment)gaji ngan bonus naik saja,tp prestasi tak meningkat pun,lagi tah apa2 tah.
    >i pun selalu terlebih bayar,tp memang buat bodoh je lah,kalau nak claim bailk kena buat surat bagai….,tp kalau tak cukup kena g bayar lagi……………wal hal i punya bulan 2 dah kena, pcb kena kena lagi…………………………………

    Reply

    KNizam Reply:

    mimi : hehe tuh la kan. kita nakkan perkhidmatan yang terbaaaeekkkkk hehe πŸ™‚

    Reply

  16. >macam mana nak dpt perkhidmatan terbaik,kalau keje pun sekadar melepaskan batuk di tangga.
    >my friend lg kesian,susah payah g LHDN KG ATAP nak open fai, pegawai kat situ cakap tak payah………….katanya gajinya blm mencapai tahap kena bayar cukai,bila my friend cakap kawan dia yang suruh………..u all tahu apa jawapan dari pegawai LHDN ………….? katanya , KAWAN U KE I YANG KEJE KAT SINI,I KEJE SINI MESTILAH I LG TAHU…………!….MACAM NI CARA LAYAN ORANG AWAM………….KATA BUDI BAHASA BUDAYA KITA….?

    Reply

    KNizam Reply:

    mimi : owh kesiannya member ko

    Reply

  17. tapi i lain pulak dgn u all, lhdn ok dengan i. kalau terlebih bayar , tak payah mintak…. i terima je dari lhdn…cepat pulak tu, mungkin lhdn terengganu cekap, negeri cantik, budaya menarik…he he

    Reply

    KNizam Reply:

    nori : wahhhh kira bernasib baiklah tuh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

    azwan @ melayu boleh Reply:

    aku pun kira bernasib baik lah jugak sebab dah dapat refund πŸ™‚ cepat betul.

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : hehe ko mmg bernasib baik lah. hehe πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge