Arowana Species & Kelisa Emas Bukit Merah at Bukit Merah Laketown Resort

yang kat atas neh bukan ikan arowana tapi ikan toman

dengar cerita ikan toman ni memang banyak kat area tasik bukit merah ni

perghhhh kalu aku jumpa sure aku dah amik gambar tadi kan

aku suka ngan design signboard dia kat bawah neh. memang cool !

design yang simple !

perghhh banya giler signs kat sini

mana satu la plak nak pegi ni kan

petang camni ingat nak pegi beli ice cream je lah

pastu lepak2 tepi tasik bukit merah neh

melayan sunset ok gak kan. hehe :)

kat area nak pegi ke jetty tuh ada mcm species arowana

dengar cerita arowana neh semua diaorang tangkap kat tasi tuh la

species neh rasanya ada kat bukit merah adjer

ntah betul ntah idak. haha :)

lawa gak ikan arowana gold neh kan

sure harga beribu2 neh

aku teringin gak nak bela. tapi ikan neh takleh campur ngan ikan2 lain rasanya

and tank dia kalau boleh biarkan kosong jer

tak payah letak batu2 or pokok2 air cam aquarium yang lain2 tuh

nama dia pun ada tasik bukit merah

kelisa emas tuh ! memang gold edition la ikan cool neh ! haha :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

70 responses to “Arowana Species & Kelisa Emas Bukit Merah at Bukit Merah Laketown Resort

  1. Dude, if you have the time, I recommend you drive to the Tasik kat Shah Alam visit Xian Leng Aquarium, dun forget to bring BIG memory card for your digital camera. Pastu ambik gambar Arapaima, Arowana, ntah apa lagi ikan yang besaq-besaq kat sana.
    I always go there kalo nak lepas geram tengok ikan! Free entrance, cheaper than Aquaria KLCC eheheh

    Jerry’s last blog post..World Lupus Day – May 10th

    Reply

  2. jerry : ada location wikimapia tak ? tapi ikan2 ni susah gak nak amik pakai digicam. asyik blur je. hehe :)

    Reply

  3. Ada, you know where the Shah Alam Waterpark is? Next door je. Kompleks PKNS is the next big building.

    Nah nie coordinates dier
    http://www.wikimapia.org/#lat=3.072456&lon=101.5128028&z=17&l=0&m=a&v=2

    Jerry’s last blog post..May 2008

    Reply

  4. jerry : orait thanks jerry. i think i know where it is. hehe :)

    Reply

  5. cun la tengok toman bunga tu… yang jarang tengok gambar toman harimau.. badannya berbelang-belang…

    suealeen’s last blog post..Kena Tag Lagi!

    Reply

  6. suealeen : toman bunga ya. baru tahu. hehe :) toman harimau kena pegi tasik kenyir la kot. hehe :)

    Reply

  7. don’t u know that kelisa mmg cool..? hehe.. including ‘kelisa’ black & yellow limited edition

    Reply

  8. erlena : heheh kelisa yang tuh mmg la cool. hehe :)

    Reply

  9. Berkilat2 badan die. Rase nak tangkap pastu buat ikan bakar. Hahha.

    KNizam, die ade tules harge tak?

    NoktahHitam’s last blog post..How To Remove FeedJit, Advertlet and MyBlogLog Footer

    Reply

  10. nh : heheheh ikan bakar paling best kalo pakai kelah adjer. perghhhh terliur la plaks. ahaks :)

    Reply

  11. design tu… vector design … black & white base

    Reply

  12. dian : hehe thanks :)

    Reply

  13. mmg cantiklah.. ikan ni.. harga pun cantik jugak!

    Reply

    KNizam Reply:

    mus : yep harga mmg cantek sesangat. riban2 kan. hehe :)

    Reply

  14. nmpk simple jewp….ank ikan kelisa kewp…
    hehehe2…

    Reply

    KNizam Reply:

    apitz : hehe lawa kan ikan neh. hehe :)

    Reply

  15. Bulan 6 lepas aku mancing kat kolam Bukit Merah tu air keruh le. Ada projek jalan keretapi baru tu. Seko pun xde dapat ikan, lagipun masa tu musim kering air surut. Next time ada masa aku nak repeat la.

    Reply

    KNizam Reply:

    drhouse : hehe tu projek landasan bekembar tu kan. hehe tapia ir tasik mmg busuk sikit la. hehe :)

    Reply

  16. salam…………

    abg nak tanya,kalau nak mula ternak ikan kelisa ni berapa modalnya…

    balas erk..

    Reply

  17. nak ternak kelisa bukan macam ternak ikan keli bang

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : yep mmg susah kan. hehe :)

    Reply

  18. pernah bela ikan kelisa tak?kalau tak kena belajar2 dulu..kelisa susah nak di ternak di aquarium,selalu kat kolam tanah sahaja…kolam pun bukan main gali..terus letak ikan…kena tgk kolam,sumber air,tempat,kesesuaian tanah kolam…mau ratus ribu ke juta RM jugak

    Reply

  19. kalau nak mudah, murah, selamat dan senang jaga, cari fiber tank 8kaki X 3 Kaki X 3 Kaki atau aquarium saiz tu, beli anak kelisa dalam 20 ekor saiz 5 ke enam inci harga dalam RM 550 ke 750.00 sekor, bela dalam 2 ke 2 tahun setengah jual balik sekor paling kurang 2500.00,kalau 20 ekor dah 50 ribu…jaga pun bukan susah sangat,makan pun murah..kalau tak berani bela banyak,beli Malaysia Golden dalam 5 ke enam inci sekor,harga dalam 2500.00,simpan dalam aguarium saiz 5kakiX2 setengah X 2 setengah, cukup dua tahun ke dua tahun setengah jual balik,paling2 kurang blh dapat 7 ke 8 ribu sekor

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : perghhh panjang lebar penerangan ni. cayalah hehe :)

    Reply

  20. amcam ada berani?

    Reply

  21. a’kum bang mail janggut..dah stat projek ke?

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : hah ? projek apa eh ?

    Reply

  22. kata nak ternak kelisa..tu yg tanya dah stat projek ke belum?

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : nak ternak mcm mana kalau dah jadi expat ni. hehe :)

    Reply

  23. budak kampung

    Em nak tau ikan kelisa emas yg jenis mana paling mahal dan kat mana yg paling laris di pasaran?kelisa merah pun ok gakkan?

    Reply

    KNizam Reply:

    budakkg : alamak saya tak sure la pulok. hehe :)

    Reply

  24. bang nak tanya ckit, nape ikan kelisa nie terlampau mahal? saya tengok biase jer.. ape kelebihan ikan tu sampai orang dok tergila2 nie? citer ckit…

    Reply

    KNizam Reply:

    khai : hehe kena la tanya pembeli tu. hehe :)

    Reply

  25. salamelekum….kpd budak kampung: kelisa emas ada banyak variasi, setiap ikan ada kelebihannya..yg mahal adalah jns emas,emas ada golden base,blue base,golden head,pure base,full golden head, tu antara yg mahal2..saya pernah tengok jns golden head betina usia 5 tahun,di beli oleh farm dengan harga RM 38,000.00 seekor,biasa farm yg akan beli sbb nak buat induk..yang paling laris di kawasan bkt meh kerana ia tempat asal pembiakannya..di jhr,melaka pn ada tp kadar kelahiran yg paling tggi adalah di bkt mrh…
    Kelisa merah berasal dari kalimantan,indonesia..mmg cantik tapi kalau tak jaga pemakanan,air,dan lain2..warna merah susah nak keluar..untuk melihat warna merah naik plg2 kurang kena jaga 2 tahun setengah baru naik..berbeza dengan jenis gold..kurang dari setahun setengah dah nampak goldennya.Kira bercinta jugak nak menunggu warna naik

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : terima kasih di atas penerangan ya :)

    Reply

  26. a’kum kepada en. khai….keietimewaan kelisa nie pada sisik..kalau sesapa perasan berapa tahun pun umur kelisa ssknya tetap enam baris..dari bawah perut ke atas belakang badan,biar pun umurnya 10 tahun,20tahun 30 tahun(kalau ada umur samapai tahap nilah)..warna pada baris2 tu yg membezakan jns kelisa..setiap sisik kelisa yg berkelas satu dan dua mempunyai tetingkap kecil pada setiap sisik,tetingkap ni yang membezakan jns,harga dan kualiti,..cnth kelisa kelas 3..jns banjar red/green/silver/pearl,ia tidak mempunyai tetingkap kecil pada setiap baris sisiknya,kelas 2, Red tail Golden-tetingkap sisik hanya pada baris keempat sahaja,jns high back-tetingkap sisik hanya pada 4 setengah sisik sahaja,super high back-tetingkap sisik hanya sampai pada baris ke lima sahaja.Bagi kelisa gred 1 pula Malaysia golden, tetingkap sisik hingga baris keenam,dan yang menyeliputi kesemua sisiknya akan bertambah mahal..setakat tulah pengetahuan umum utk membezakan jns arowana dan juga keistimewaannya..manakala yg jns merah pula ada mcm2 jns..sambung lain kali

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : wahhh ilmu baru bagi saya. hehe 😉

    Reply

  27. Terima kasih en ghani..em saya mcm berminatla nak pelihara golden base..bapa harga sepasang golden base saiz 2 inci?boleh tahu ke jantina ikan kalu saiz sebesar tu?

    Reply

  28. untuk pengetahuan budak kampung,farm tidak akan menjual saiz 2 inci,mereka akan jual bila saiz ikan sekitar 3 ke 4 inci iaitu selepas bercantum perut,harga bagi saiz tu sekitar 1800-2000 atau lebih bergantung kepada kualiti. untuk menentukan golden base bagi saiz 4 inci agak sukar, tetapi ada org yg akan menyuluh badan ikan dengan lampu picit untuk melihat dasar warna badan aro tersebut samaada lebih gold atau blue base..
    untk menentukan jantina arowana semasa saiz 4 inci agak sukar,ada farm yg akan melihat bentuk badan ikan samaada lebar atau lurus memanjang dan kebarangkalian ketepatan jantina ikan 80peratus betul.bagi yg berbentuk lebar dipercayai betina,dan lurus memanjang adalah jantan.kalau nak betul2 tepat tunggu ikan besar baru boleh lihat jantina dengan betul.
    arowana sukar dan jarang boleh di campurkan dua ekor sahaja dalam satu tank,risiko bergaduh amat besar. Ini kerana arowana merupakan spesis ikan yg mempunyai kawasan masing2.Paling baik adalah 7 ekor keatas,itu pun kadang-kadang masih boleh bergaduh. Pengalaman saya membeli dua ekor arowana bersaiaz 5 inci yang merupakan satu beradik,apabila di letak di dalam satu tank setengah jam mereka dah mula bergaduh.
    saya cadangkan jika tuan tidak mempunyai pengalaman membela arowana adalah lebih baik tuan mulakan dengan membela jenis yang agak murah harganya spt high back sekitar 750 keatas bagi saiz 6 inci keatas,dan bila di jual semula boleh mendatangkan sedikit hasil.

    Reply

  29. Terima kasih En Ghani.Skrg ni baru saya tahu info serba sedikit melalui individu spt En Ghani.laman web,rakan2 yg sudah pelihara.kena rajin.Mungkin saya akan mulakan spt En Ghni syorkan iaitu jenis high back.tp kalu saya dpt harga yg baik utk golden n super red x salahkan cuma kena pastikan tidak tertipu.setelah dpt serba sedikit info saya rasa risiko penipuan tu kurangla.

    Reply

    KNizam Reply:

    budakkg : nanti amik gambar ikan ya :)

    Reply

  30. yang penting minat dan hobi,kalau kedua duanya kuat datangla rajin,penat mcmana skalipun msti ada masa utk ikn,tak pg,petang,tak petang malam,tak malam tengah malam…betul tu kalau nak cari yg jns mhl2 kn patikan btl2 jnsnya,jgn tertipu..keluar duit byk2 tak dpt apa yg kita nak..jaga bertahun tak jadi apa yg kita nakkan,buang masa,tenaga,duit,
    golden ada byk pecahan variasi,super red pn mcm tu jgk..golden plg murah 3-4 inci 1800,s.red 3-4 inci plg mrh 1200..ada org pggl higj back,sy pnh lihat di kedai dia pggl high back half gold..kalau tak berhati2 tertipu. beli pda yg btl2 blh di percayai..slmt membela arowana

    Reply

  31. Knizam: nanti bila dah pelihara baru boleh amik gambar..
    EnGhani: terima kasih byk2 info.

    Reply

    KNizam Reply:

    budakkg : wokay amik gambar cun2 tau :)

    Reply

  32. salam..sy baru nk mengenali ikan arowana ni..dan sy bminat untuk mmbela ikan jnis ini..sy mint ikan jenis red head..kat mne sy leh dptkn penjual yg btol2 ade menjual ikan arowan jenis ini..

    Reply

    KNizam Reply:

    along : wahhhhh bagus nak bela ikan ni kan. hehe :)

    Reply

  33. tggl di mana?

    Reply

  34. salam…en ghani,boleyh mintak tunjuk ajar..
    apekah beza nya antara term “cross” dan “high”
    back spesis arowana nie…??:)
    thanx…

    Reply

  35. w’ salam..mmg banyak bezanya tu spesis pn berlainan

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge