Arowana Species & Kelisa Emas Bukit Merah at Bukit Merah Laketown Resort

yang kat atas neh bukan ikan arowana tapi ikan toman

dengar cerita ikan toman ni memang banyak kat area tasik bukit merah ni

perghhhh kalu aku jumpa sure aku dah amik gambar tadi kan

aku suka ngan design signboard dia kat bawah neh. memang cool !

design yang simple !

perghhh banya giler signs kat sini

mana satu la plak nak pegi ni kan

petang camni ingat nak pegi beli ice cream je lah

pastu lepak2 tepi tasik bukit merah neh

melayan sunset ok gak kan. hehe 🙂

kat area nak pegi ke jetty tuh ada mcm species arowana

dengar cerita arowana neh semua diaorang tangkap kat tasi tuh la

species neh rasanya ada kat bukit merah adjer

ntah betul ntah idak. haha 🙂

lawa gak ikan arowana gold neh kan

sure harga beribu2 neh

aku teringin gak nak bela. tapi ikan neh takleh campur ngan ikan2 lain rasanya

and tank dia kalau boleh biarkan kosong jer

tak payah letak batu2 or pokok2 air cam aquarium yang lain2 tuh

nama dia pun ada tasik bukit merah

kelisa emas tuh ! memang gold edition la ikan cool neh ! haha 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

70 responses to “Arowana Species & Kelisa Emas Bukit Merah at Bukit Merah Laketown Resort

  1. cross/cross back arowana berkmaksud sisik keenam iaitu sisik pada atas belakang badan bersambung dia punya shining keemasannya..cross back arowana berbeza dgn malaysian golden arowana..kerana ada malaysian golden arowana yang tidak bersambung pada sisik keenam..
    high back arowana terbahagi kepada dua, jenis super high back arowana dan juga high back arowana..
    super high back adalah kacukan antara m.gold dan high back biasa,dan sisik keemasan akan mencapai pada barisan sisik kelima,ada juga farm yang mengkacukkan jenis malaysia gold yang tidak berapa jadi dengan super high back,kebiasaannya sisik ikan ini akan mencapai bar is kelima dan sedikit titik keemasan pada baris keenam..
    Manakala bagi jns high back biasa pada asalnya terhasil dari kacukan Indonesian gold(RTG) dengan Malaysia gold,jika di ihat pada bhg ekor ikan jns high back biasa warnanya seakan-akan jns RTG..
    Mmg susah untuk menentukan jns arowana bersaiz di bawah 4 inci,beli di kedai yg btl2 di percayai..salah satu cara mudah dan paling asas, nak memilih ikan bersaiz kecil, cuba perhatikan kilauan keemasan pada setiap bhg,aras sisiknya..
    sbb tu kita lihat arowana bersaiz besar berharga tinggi kerana kita dah boleh nampak jns apa dan kecantikannya.

    Reply

  2. selepas di kacukkan jns MG dab RTG terhasil high back…barulah jns h.back biasa di kawinkan dgn high biasa sehinggalah sekarang…

    Reply

  3. shah rizal

    saya seorang pemilik kolam ternakan arowana.jika berminat nak beli arowana,call saya 0175466797.serious buyer only

    Reply

  4. Saya berminat nak beli arowana. Tapi nak tau harga n jenis. Kalau ada gambar leh tunjuk skali lagi bagus. Setakat ni saya dah bela jenis silver dah besar. So, jenis silver saya tanak dah. nak jenis lain pulak untuk koleksi

    Reply

    KNizam Reply:

    roziah : alamak saya bukannya tahu pasal ikan2 ni ya hehe 🙂

    Reply

  5. bagaimana masukkan cip dlm aro? blh btau

    Reply

  6. cik roziah kena tgk berapa budget dulu baru blh tau apa jns aro yg blh di beli,lokasi tinggal di mana?

    Reply

  7. dia masukkan cip kat ats sekitar kwsan perut

    Reply

    KNizam Reply:

    ghani : wahhhh camtu dia masukkan chip ek. hehe thanks for sharing the info hehe 🙂

    Reply

  8. encik; saya peminat ikan kelisa dan sya dri johor ,boleh encik bagi saya alamat ,kolam ikan kelisa di johor .bantuan encik amat saya hargai.

    Reply

  9. saya tak tau pasal ikan ni, tapi saya wat keja untuk orang jer

    Reply

  10. memang cun pown…

    Reply

  11. klau beranie tangkap la… tp klau nak tangkap jangan tangkap sekor tangkap la dua pastu ko panggang kita mkn kat tepi kolam bukit merah..he…he…he…

    Reply

  12. faizal bin nasir

    macan ank beli ikan kelisa satu pasang warna emas ke braoa harga tolongggggggggggggggggggggggggggggg

    Reply

  13. saya ada ikan kelisa nak jual…

    saiz : 16-18 inci
    berat : lebih kurang 2 kg
    keadaan : sihat dan baik
    harga : RM5 000.00 ( boleh runding)
    tempat : ulu choh, johor

    019-5144239

    Reply

  14. pstikan dapatkan certificate/surat branak bg kelisa 1st class, senang nk jual smla nnti dgn hrga yg tggi..

    Reply

  15. IKAN KELISA MALAYSIA GOLDEN C/H…

    saiz : 16-25 inci
    umur : 3 tahun
    tempat : SENAI, JOHOR..
    keadaan : baik dan sihat
    harga : RM 4000- RM 6000 seekor

    datang tgok dn runding hrga.. stock terhad.. 019-5144239

    Reply

  16. highback arowana 8 inci…berminat sms/tel 0122251464…lokasi klang selangor

    Reply

  17. leh dtg tgk dulu…pilih bg puas hati br ambik…

    Reply

  18. Saya nak jual anak ikan Highback 3″&7″ dan Silver 5″-9″… Harga boleh bincang… SMS @ call 0196167621 – 0195612301 – 0195773017

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge