Akhirnya Aku Berjaya Set Up Maxis Punya 3G, MMS and Data Packet Setting !

korang tahu kan aku dah beli handphone baru

haah cik kiah !

knizam tuh dah beli dah handphone baru

bagitau la cik salmah, cik mega-drama etc ya. haha

i told u. memang cool giler beb !

haha banyak la ko cik kiah…

satu je yang aku malas kalau beli handphone baru neh

segala semua kena setting balik dowh !

benci aku ok

daripada contacts sampailah ke mms/3g/datapacket nyer setting

ko tahu apa jadik bila aku transfer semua contacts ke handphone baru ?

jadik mcm belacan ok ! haha

hampeh la. semua contacts dalam sony ericsson k810i bila masuk dalam nokia e71 terus hancus

semua tunggang langgang. dah mcm padang jarak padang merpati tekukur ok

sungguh benci aku

ni la saatnya bila orang call or sms aku sendiri tak kenal. haha

hari neh aku nak ajar satu benda.

macam mana nak setting mms/3g or data packet transfer kat nokia e71 ko

– – – – –

langkah 1

ko call maxis dulu

buat2 la mulut manis kan. yelah ko ada masalah

pastu adik manis kat the other line akan berbahasa sungguh indah

bak gula2 gitu

siap tanya aku dgn lemah lembut

aku bagitau la ada masalah nak setting mms/3g kan

dia siap kata lagi “ok takpe, we all akan hantar sms lepas neh”

“encik hanya perlu activate sahaja”

haha x sampai 3.45 saat, sms baru muncul

sungguh efficient ok maxis kali neh

i’m impressed. tapi x sampailah kategori jaw’s dropping ok

pastu ko pun save la segala settings tuh dalam nokia e71 ko

pastu kena shutdown handphone

aisey cam pc lah plak. benci aku !

pastu on balik selang beberapa minutes

pastu ko akan hangen !

sebab still takleh access ko nyer 3G/mms function

pastu ko call balik maxis beberapa kali

sampai 5kali mungkin. dan lepas kali ke-5 ko dah fed-up !

ko dan sengal. ko terus keluar beli cempedak goreng

layang cempedak goreng lagi class kan. haha

perut pun kenyang. walaupun tak dapat amik gambar cempedak goreng

walaupun x dapek buat live posting from gerai cempedak goreng

haha benci aku !

hampeh la maxis. selamba la tak tahu nak guide aku pasal nokia e71 neh

– – – – –

langkah 2

okeylah setelah give up dengan kata2 manis maxis

sama mcm aku selalu give up dengan streamyx

yang asyik2 la suruh aku shutdown dulu

katanya laptop aku dah panas ! haha

aku yg panas hati ok…

aku kan blogger knizam. so blogger kenalah minta tolong blogger lain kan

so aku pun google lah masalah aku

apsal aku takleh guna mms/3G

apsal aku asyik dapat message “data packet not available” adjer haha

jeng2 jeng sekali aku jumpa solution dia kat forum lowyat

bagus betul la forum neh

giler girang aku hari neh

sampai aku tertahan mamat jual ice cream mat kool !

sungguh cool ! terus beli ice cream mat kool 3

haha amik ko. sampai 3 wokay. cool punya pasal

– – – – –

langkah 3

apa lagi terus la buat mcm yang disuruh oleh forum lowyat tuh ok

steps to activate maxis 3G/mms/data packet for nokia e71

tools > settings > connection > apn control > options

deactivate restrictions

masukkan password – 1234

wallllla !

terus aku boleh masuk ke wap portal, main2 gambar mms and sewaktu dengannya

chaiiiyoookkkkkkkkkkkkkkkkk !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

60 responses to “Akhirnya Aku Berjaya Set Up Maxis Punya 3G, MMS and Data Packet Setting !

  1. argh… aku pun berkenan juga dengan E71 ni, berapa ya?

    Reply

  2. wah, abg knizam beli handfond baru,dah beli baru still marah2 ke. Awal memang lah kalang kabut sikit, after that boleh tulis banyak2 banyak ye…. πŸ™‚

    Reply

  3. haha lawak2…siap ada selingan beli cempedak goreng ngan eskrem tu…hehe… πŸ˜€

    Reply

  4. mudin : hehe x de la mahal mana compared to iphone. hehe πŸ™‚

    Reply

  5. noni : hehe bengang giler ngan maxis. simple instructions pun depa x tahu. hampeh je kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  6. amoi : ye chempedak goreng panas2 ngan mat kool2. haha kalo x surelah dah ada entry dalam http://makanmalaya.com kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  7. uuu hanphone baru..e71 lagi..ni la handphone idaman aku…hehehehehe…cam blackberry jer kan…

    Reply

  8. perghhh~ HP baru siak! :halo:

    Reply

  9. πŸ™‚ hahaha.. maxis ke, digi ke, celcom, umobile segala datok nenek telco kat malaysia ni mmg hampeh.. Aku dulu call bape kali celcom sambung ke bhgn teknikal kononnya nak setel masalah.. Teknician pun tak bole pakai.. Last-last aku setting manual copy balik semua ip/add.. tu naru NSeries.. nanti kalu iPhone ko tgklah masalah satu malaysia diaord nak solve mcmane.. (aku hangin gak ni ngan celcom)…

    Reply

  10. Nokia dgn cempedak goreng mmg secocok. Tambahan Knizam yg beli plak, gerenti masuk blog πŸ˜€

    Reply

  11. Wah… duit bonus buat beli enset baru ke? Just kidding…

    http://www.mohdlazim.com/2009/01/dorongan-dan-kejayaan.html

    Reply

  12. πŸ˜• πŸ˜• πŸ˜• πŸ˜•

    wowoo kaya..kaya

    Reply

  13. chukiesd : yep mcm berihitam. cuma lagi cool ! haha πŸ™‚

    Reply

  14. darkz : hehe panas2 lagi hp neh ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. onggon : tuh la pasal kan. aku benci la semua tuh. tapi x leh buat apa2 la. terpaksa sabar je lah. hehe πŸ™‚

    Reply

  16. zaki : tuh la kan. seb baik la aku tak snap gambaq. kalo tak sure boleh post kat http://makanmalaya.com

    Reply

  17. 19zim : hehe mana tahu eh. haha πŸ™‚

    Reply

  18. lydia : takdelah kaya mana. iphone lagi mahal ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  19. ni mesti dapat 2.5 months bonus TNB ni haha

    Reply

  20. banyak tu. MNC pun bg sebulan je. Aku nk keje TNB gak la πŸ™‚

    Reply

  21. joe : hahaa mana da weiiiiiiii. hehe πŸ™‚

    Reply

  22. zaki : hehe sila2 jangan segan2 ya πŸ™‚

    Reply

  23. …teringin cempedak goreng la..
    isk~

    Reply

  24. ok, satgi aku apply πŸ™‚

    Reply

  25. adila : hehe chempedak goreng la paling best masa hujan2 neh ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  26. zaki : hehe ko pun ada masalah yg sama ke eh ? hehe πŸ™‚

    Reply

  27. e51@gmail.com

    KNO, bape harga e71 tu? aku check kat sini harga dia lebih kurang Rm2400 tak masuk VAT lagi. kalau dapat staff discount pun bape je…still mahal lagi.

    Reply

  28. 1.7k bulih dpt doh bro. kat kbmall.

    Reply

  29. st : yep aku angkat pun kat lowyat la. hehe πŸ™‚

    Reply

  30. sy dh try setting tuk mms (gune celcom) few times still same mms failed!

    set kat packet data : tools > settings > connection > apn control > options > activate restrictions .

    camne nk ubah yg nih? tak le arr…. pikiran sudah buntu, kal celcom few times dh la cs macam haram. mta petunjuk please…kot2 de ke…thanks

    Reply

  31. kalo nak setting mms for phone nokia7610 camner yek??????aku receive mms dr kwn pastu maxis antar kat aku mcm nie>FROM:MAXISMMS……………YOU HAVE RECEIVED A PICTURE MESSEJ FROM 6017bla………..to view,visit http:maxis.com.my/mms camner yek.aku pegi link dia bg xleh…..so mcm maner yek??????????

    Reply

  32. mizam..ur the man..!!!!

    Reply

    KNizam Reply:

    parth : hehe ok πŸ™‚

    Reply

  33. it worked..nizam ,again..ur the man..!!

    Reply

    KNizam Reply:

    parth : hehe no prob ya πŸ™‚

    Reply

  34. thanks…sama masalah mcm u…seb bek terjumpe blog u ni…xsampai seminit settle…tq tq tq

    Reply

    KNizam Reply:

    ayong : hehe ok2 no prob πŸ™‚

    Reply

  35. salam…bro nk mntk tlg skit leh x? aku pkai hp nokia 3120 classic je… yg ni aku br je bli 2nd… mslhnye aku dh setting byk kali tp ttp xleh send or rceive mms….cmne nk wat ek?? hrp dpt mmbntu…huuuu

    Reply

    KNizam Reply:

    purple : sepatutnya setting dia senang je. cuba cal maxis minta file tu dulu πŸ™‚

    Reply

  36. kalo guna celcom mcm mana lak??

    Reply

    KNizam Reply:

    fais : tak sure la ye πŸ™‚

    Reply

  37. TQ. aku pun dapat setup talipon N97 MINI , mengikut tips anda.
    menu dalam phone tuh berbeza sikit, tapi point dia sama –> APN .
    3 hari duduk tak senang sebab tak leh guna mms/3g.. haha.

    Reply

    KNizam Reply:

    shanky : no prolemo ya hehe πŸ™‚

    Reply

  38. sape yg boleh setting kn sy mms and internet untk Nokia E72 sy.. Sy x dapat hntr gmbr and buka internet lh.. Huhuhuhuhu

    Reply

    KNizam Reply:

    botak : cuba call phone service provider ya

    Reply

  39. awk boleh setting kn sy mms and internet untk Nokia E72 sy.. Sy x dapat hntr gmbr and buka internet lh.. Huhuhuhuhu

    Reply

    KNizam Reply:

    botak : saya x sure la ngan setting e72 ya

    Reply

  40. thanks atas ilmu u ye..sy pun baru beli n then jadi mcm u ckp…try cari kat internet n then jmp website u ni..berguna sgt..tqvm

    Reply

  41. to botak..rasenye same je..asalakan dapat cari kat mane letaknye apn control atau deactivate restrictions..sbb husband sy punhye hp nokia c6…cuma kena cari apn control kat mane…nokia c6 kena cari kat admin setting..

    Reply

  42. to botak..rasenye same je..asalakan dapat cari kat mane letaknye apn control atau deactivate restrictions..sbb husband sy punhye hp nokia c6…cuma kena cari apn control kat mane…nokia c6 kena cari kat admin setting..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.