Air Laut Bertukar Ke Warna Merah Di Pulau Pangkor / Lumut !

pagi tadi aku ada dengar pasal berita neh kat hot.fm

x sempat nak baca paper online

perghhhhh macam mana boleh jadi camni eh ?

ni mesti ada kaitan dengan terumbu karang warna merah yg dah mati secara mengejut neh kan

kalau sapa2 yang selalu snorkelling or scuba diving mesti perasan yang banyak terumbu karang warna dia memang kemerahan dan garang sket

ke ada kaitan dengan kerang ? hehe

mandai2 je aku kan…. hehe

PULAU PANGKOR – Permandangan Pulau Pangkor yang cantik terganggu apabila air laut di sini bertukar warna kemerah-merahan.

Kejadian itu sudah berlaku sejak sebulan lalu dan ia menjadi semakin teruk minggu lepas.

Perubahan air laut daripada kebiru-biruan kepada warna merah itu mengejutkan kira-kira 2,000 nelayan di sekitar Pulau Pangkor, Kampung Baharu dan Segari di sini.

Pulau Pangkor yang mempunyai 25,000 orang penduduk menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Dianggarkan seramai 10,000 orang mengunjungi pulau itu setiap bulan.



Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Sungai Pinang Besar di sini, Roslan Ahmad berkata, senario aneh itu telah menjejaskan hasil tangkapan ikan khususnya nelayan pesisir pantai.

“Sehingga kini kita tidak tahu apa punca menyebabkan air laut di sini menjadi merah tetapi yang pasti ramai nelayan mendakwa pendapatan mereka mulai merosot,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Sementara itu tinjauan Kosmo! di sekitar muara Sungai Dinding termasuk kawasan Terminal Jeti Penumpang di Lumut, Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Jeti Lumut Yacht Club Lumut di sini turut mendapati keseluruhan air laut di situ bertukar menjadi merah.

Bagaimanapun, warna kemerah-kemerahan itu beransur-ansur hilang terutama di muara Sungai Dinding berhadapan Pulau Pangkor. sumber sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 responses to “Air Laut Bertukar Ke Warna Merah Di Pulau Pangkor / Lumut !

  1. KN, kalau tak silap aku, dulu aku belajar, fenomena ni kite panggil alga bloom…atau Ledakan Alga….
    to be specific, ini diakibatkan oleh sejenis plankton yang dipanggil “dinoflagellate” yang akan bertukar ke warna keperang-perangan kalau sampai masenye…

    bende ni mmg harmful, especially kalau ikan makan plankton merah ni…
    akan sebabkan ikan tu beracun, dan sama kesannya ke atas manusia.

    ko paham ke ape yg aku explain nih???

    Reply

  2. cekgu : hehe paham2. aku pernah dgr gak. bahaya la kan. so no seafood kat lumut la. hehe 🙂

    Reply

  3. i.e. red tide

    Reply

  4. joe : aku x pernah experience la red tide neh. rasa cam nak pergi pangkor je amik gambar. hehe 🙂

    Reply

  5. sbb tu ikan lari kot..
    diorang dah blaja pasal red tide ni kat school of fish

    Reply

  6. tmu : ikan mmg dah lama lari la kot sebab deria diaorang lagi peka rasanya. hehe 🙂

    Reply

  7. betul ke nih? kebetulan aku baru je balik dari pangkor ahad lepas biasa je laut kat situ masa tu. pelik gak tetiba dlm 3-4 hari terus jadi merah camni.

    Reply

  8. shah : betul la kot sebab dah masuk paper. area ko pergi tak kena kot shah. hehe 🙂

    Reply

  9. This is red tide phenomenon due to algae. Algae can be considered to be blooming at concentrations of hundreds to thousands of cells per milliliter, depending on the severity. Algal bloom concentrations may reach millions of cells per milliliter. Algal blooms are often green, but they can also be yellow-brown or red, depending on the species of algae.So kiranya red tide ni disebabkan species alga tu jenis warna merah.Algal blooms may also be of concern as some species of algae produce neurotoxins. Kalau toxin ni masuk dalam sistem pendarahan manusia ia boleh menyebabkan paralysis (lumpuh). xsure samada paralysis tu permanent or transient. ikan pun bleh lumpuh tau. camna bleh lari plak?

    Reply

  10. ash : perghhhh bahaya lah jugak kan. hehe 🙂

    Reply

  11. Baagaimanakah keadaan Pulau Pangkor sekarang?

    Reply

  12. syifaa : x sure la sebab dah lama tak pergi pulau pangkor la. hehe 🙂

    Reply

  13. Salam, just nak share. Dari segi Ilmu Falak Islam, fenomena diatas mempunyai 2 maksud (air menjadi merah)

    1. Pertukaran pemerintahan
    2. Allah akan turunkan bala’

    Minta dilindungi dari sebarang kejadian yang tak diingini dan musibah.

    Wallahu’alam.

    Reply

    KNizam Reply:

    fnd : owh patutla mb baru from pangkor. hehe 🙂

    Reply

  14. x sbr nk g plau pngkor……hehehe

    Reply

    KNizam Reply:

    isma : whahhhh best tuh kan. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge