3 Meninggal Dunia Tragedi Samun Waktu Sahur di Shah Alam !

aku tengok buletin utama semalam

sempat la layan berita kejap sebelum ke masjid kan

nampak ada satu kes samun kat shah alam

perghhhh ni actualy kawasan elit tau.

camner la boleh kena samun. waktu sahur plak tuh

takziah pada keluarga mangsa

nampaknya dah kurang selamat la kejiranan kita ni kan

kawasan yang kena samun tuh aku tengok rumah2 cantik2 dan area baru lagi

aku ingat dulu ada kes rompak masa waktu sahur masa aku ngan family dok kat taman koperasi polis fasa 1. masa tu tengah syok2 bersahur sekali jiran sebelah menjerit2 minta tolong. dia siap ckp yang ada orang masuk rumah dia. dia jerit from master bedroom ke luar. ramai orang datang. ada yang bawak pistol (polis la) cukup. last2 tuan rumah campak je kunci melalui porch ke bawah. kitaorang masuk rumah tuh. tapi perompak berjaya melarikan diri la kan. haissshhh 😥

perlu ke hidupkan kembali rukun tetangga ?

p/s – aku dulu pernah join rukun tetangga masa kat pantai dalam. hehe

3 mati tragedi samun waktu sahur di Shah Alam

SHAH ALAM 9 Sept. – Belum pun hilang kesedihan dan trauma kehilangan isteri tersayang dibunuh penyamun dalam tragedi ngeri di rumahnya di sini pagi ini, seorang ahli perniagaan dikejutkan pula dengan berita ibunya meninggal dunia.

Dalam kejadian di D’Kayangan, Seksyen 13 di sini pukul 4.45 pagi ini, Mohd. Yusof Abdul, 66, seorang bekas pegawai polis, menerima dugaan besar apabila isterinya, Raja Noriana Raja Ahmad, 41, dijadikan tebusan oleh sekumpulan penyamun warga Indonesia yang memecah masuk rumah mereka.

Peristiwa yang berlaku ketika beliau dan isteri serta dua anak tirinya bangun untuk bersahur itu, berakhir dengan kematian isterinya yang ditikam di leher, belakang dan dikelar di rusuk kiri oleh dua daripada empat perompak terbabit.

Dua daripada penjenayah yang menjadikan Raja Noriana sebagai tebusan mati ditembak oleh polis yang tiba di tempat kejadian. Polis turut menahan dua penjenayah lain di dalam rumah itu.

Isteri Mohd. Yusof dikejarkan ke Pusat Perubatan Selangor di sini tetapi meninggal dunia di hospital itu sebelum mayatnya dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang untuk dibedah siasat.

Bagaimanapun, malang lain menimpa Mohd. Yusof apabila dua jam kemudian beliau mendapat berita ibunya, Zabedah Jidin, 86, pula meninggal dunia di Alor Gajah, Melaka.

Dalam tragedi samun dan bunuh itu, Mohd. Yusof dan Raja Noriana berada di ruang keluarga di tingkat atas rumah apabila isterinya menjerit ternampak kelibat empat penjenayah memasuki kediaman mereka.

Pada masa itu, dua anak tiri Mohd. Yusof, Puteri Erika, 20, dan Puteri Aqila, 16, berada di bilik masing-masing.

Ketika ditemui di Bilik Mayat HTAR petang ini, Mohd. Yusof yang ternyata masih sugul dan trauma menceritakan isterinya menjerit sejurus ternampak perompak masuk ke dalam rumah.

“Ketika itu, Puteri Erika terus kunci pintu biliknya dan terjun dari tingkap untuk selamatkan diri.

“Saya tak sempat lari lalu empat penjenayah itu kemudian ikat kaki, tangan dan mulut saya di ruang keluarga di tingkat atas. Puteri Aqila pula diikat di biliknya.

“Ketika mereka sedang ikat isteri saya, sepasukan anggota polis serbu masuk ke rumah saya menyebabkan dua daripada penjenayah berkenaan tarik isteri saya masuk ke dalam bilik,” katanya.

Mohd. Yusof menambah, ketika itu dua lagi penjenayah terbabit tidak sempat melarikan diri lalu menyerah diri kepada pihak polis.

Mohd. Yusof memberitahu, beliau dan Puteri Aqila berjaya diselamatkan oleh pasukan polis dan mereka tidak mengetahui apa yang berlaku terhadap Raja Noriana selepas itu.

Anggota-anggota polis pantas tiba di tempat kejadian sejurus dihubungi oleh Puteri Erika yang melarikan diri dengan terjun dari biliknya di tingkat atas sejurus menyedari kehadiran para perompak itu.

Puteri Erika patah pinggang selepas terjun dari tingkap biliknya.

Sementara itu, bermula dari pukul 5.30 hingga 8.20 pagi, sepasukan anggota polis yang berada di dalam rumah mangsa cuba mengadakan rundingan dengan dua penjenayah yang menahan Raja Noriana supaya membebaskan wanita itu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, sejurus menyedari kedatangan pasukan polis, dua penjenayah itu menjadikan Raja Noriana sebagai tebusan dan mereka berkurung di bilik utama di tingkat atas.

Menurutnya, penjenayah terbabit menuntut diberi sebuah kereta manakala salah seorang rakan mereka yang ditahan sebelum itu dibebaskan untuk menjadi pemandu bagi membolehkan mereka melarikan diri.

“Penyamun itu tutup semua tingkap dan pintu bagi mengelak pergerakan mereka dilihat dari luar. Mereka dera wanita itu dengan mencederakannya sebagai ugutan kepada pasukan polis supaya memenuhi tuntutan mereka,” katanya kepada pemberita.

Menurut Khalid, kira-kira pukul 8.20 pagi iaitu tiga setengah jam selepas Raja Noriana ditahan, polis bertindak menyerbu bilik persembunyian penjenayah terbabit apabila mereka mula membakar bilik tersebut.

Katanya, kedua-dua perompak itu berjaya ditembak mati di bilik itu sebelum polis mengeluarkan mangsa untuk dikejarkan ke hospital.

“Anak perempuan mangsa (Puteri Erika) patah pinggang setelah terjun dari biliknya untuk melarikan diri manakala bapa dan seorang lagi anaknya (Puteri Aqila) tidak mengalami kecederaan serius,” ujarnya.

Dalam kejadian itu, seorang pengawal keselamatan tapak perumahan tersebut, Man Bahadur Nepal, 22, seorang rakyat Nepal, turut ditahan oleh kumpulan penjenayah terbabit. Lelaki itu diikat kedua-dua kaki, tangan dan mulut.

Khalid percaya kumpulan penjenayah itu terlibat dalam sekurang-kurangnya enam kes jenayah samun di sekitar Lembah Klang dan Negeri Sembilan.

Penjenayah yang ditembak mati dikenali sebagai Mojib Ridwan, 25, dan Abdul Sugiono, 26, masing-masing memiliki pasport Indonesia yang sudah tamat tempoh pas lawatan.

Polis turut menemui pistol jenis Smith & Wesson .32 daripada penjenayah terbabit. Pistol itu dipercayai dicuri dari rumah seorang pegawai kerajaan di Seksyen 3 di sini pada 3 September lalu. Selain itu polis turut menemui enam butir peluru, sebilah parang dan dua pisau.

Sementara itu, rumah Mohd. Yusof pernah cuba dipecah masuk oleh penjenayah pada 1 September lalu. Perumahan D’Kayangan itu terletak di bekas tapak Litar Lumba Batu 3. Keluarga bekas pegawai polis itu merupakan keluarga pertama mendiami kediaman di kawasan perumahan tersebut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

41 responses to “3 Meninggal Dunia Tragedi Samun Waktu Sahur di Shah Alam !

  1. tengok berita ni masa tunggu nama dipanggil utk jumpa doktor
    selalu kalau kawasan perumahan baru mmg kes jenayah rompak menjadi2..sbb byk rumah kosong

    Kujie’s last blog post..Tip elakkan letih memandu

    Reply

  2. Aku tengok gak.. dasat betul laa sekarang ni.. semua main bunuh-bunuhan..

    nuaeman’s last blog post..Ramadhan Contest!!: Aku dan Ramadhan..

    Reply

  3. bulan baik cenggini pun ada lagik org menyetan.
    setan xde, dia lak nak ganti setan.

    kalau benda dh nak jadik, tak kisah la di kwsn elit mana pun, penjahat tetap ada.

    نورنانا’s last blog post..Tag: Dari Puan Zahid, with love (haha)

    Reply

  4. kujie : tu la kan. tapi kawasan tuh rumah mmg nampak elite sket kan. hehe ingatkan ada guard ke apa… 😯

    Reply

  5. nuaeman : hehe tu dasat betul la. siap ada patah pinggang sebab terjun from tingkat atas rumah tuh ❗

    Reply

  6. nurnana : tu la kan. ada plak yang menyetankan diri bulan2 puasa ni. seb baik dah mati kena tembak :mrgreen:

    Reply

  7. hoho~
    ngeri gile.
    dah jatuh ditimpa tangga.
    kesian gile seyh.
    orang indon ni datang mesia buat sial pulak.
    pergh bengang nya la ade orang kejam macam ni.

    DieyLa’s last blog post..Rantaian Blog.

    Reply

  8. “Dalam kejadian itu, seorang pengawal keselamatan tapak perumahan tersebut, Man Bahadur Nepal, 22, seorang rakyat Nepal, turut ditahan oleh kumpulan penjenayah terbabit”

    pengawal keselamatan pun kena?
    dia kena mcm mana nak jaga keselamatan org lain?
    boleh caya ke pengawal skrg ni?
    serius la cakap.. bkn org gila pun boleh jadi pengawal ke?
    dah bape ramai pengawal yg “gila” kan?
    haaiissshhhhh

    Adila’s last blog post..Jigsaw Puzzle DONE!

    Reply

  9. Raya dah dekat.
    Hujung tahun dah dekat.
    Kos sara hidup meningkat.
    Darah meningkat.
    Income tak meningkat.
    Perut tak mahu ikat.
    Orang yang iman tiada tingkat.
    Mula panjat rumah bertingkat.

    pening’s last blog post..Proton Waja in Cairo

    Reply

  10. penjenayah sekarang seolah2 sudah tidak takut akan undang2…. berani mati dan berani juga ambil nyawa orang…apa nak jadi ngan Malaysia ku sekarang….

    Afzai Afandi’s last blog post..Seronok dan Bahagia

    Reply

  11. ngeri je baca…harap2 dijauhkan la…

    pengawal tu tido kot…sbb tu kena ikat…lgpon sorg2 je berkawal…mana larat nak lawan penyamun tu…

    kat area umah aku pon ada pencuri minggu lepas…tp tatau apa jadi…cuma dengar org jerit mintak tolong jek…

    amoi’s last blog post..I Miss U !!!!

    Reply

  12. Innalilillah…

    tragis!

    mudin001’s last blog post..Perempuan dalam hidupku…

    Reply

  13. dia orang tu lebih teruk dari setan. at least setan tak de bunuh2 orang secara kejam. hanya manusia yg ikut setan je buat kerje camni…

    shaxx’s last blog post..Verbosity and More Awards

    Reply

  14. dieyla : hehe tu la ngeri sungguh. dah la patah pinggang pastu mak dia kena bunuh plak. sungguh kejam la diaorang ni :vangry:

    Reply

  15. adila : tu la kan. ada pengawal pun bukan boleh buat apa2. lainlah kalau pengawal berkawal 24 jam kan. hehe 🙂

    Reply

  16. afzai : tu yg aku takut tuh. diaorang surelah nothing to lose kan. kita plak yang hidup dalam ketakutan. hehe

    Reply

  17. amoi : hehe tu la kan. minta dijauhkan la benda2 camni….huhu

    Reply

  18. pening : wahhhhh siap berpantun berkerat2 ko ek. hehe nice pantun 🙄

    Reply

  19. mudin : tu la kan. alfatihah :mrgreen:

    Reply

  20. shaxx : kejam la diaorang. masalahnyer diaorang tuh berleluasa la sekarang ni…. :vangry:

    Reply

  21. kehidupan dah makin tertekan, orang pun dah makin terdesak. macam-macam boleh berlaku.

    azwan’s last blog post..Number 4

    Reply

  22. azwan : tu la kan. risau plak aku nak tido malam2 ni. hehe 😉

    Reply

  23. KNizam: kalau risau nak tidur, tak payah tidur, duduk le bertafakur, sampai azan kejut org berdengkur.

    pening’s last blog post..Proton Waja in Cairo

    Reply

  24. A Chinese friend pernah pesan pada @pp, simpan cash at least RM1K dlm rumah, so that bila kena rompak, perompak2 taklah frust sgt with the RM1K. Iyelah dah umpil sana, umpil sini, berat kerja tu, bila dapat masuk rumah, tahu2 tusen pun tak de. Bila tgk duit tak de, depa frust dan masa tu depa buat yang lebih tak patut…(cederakan, rogol n worse.. bunuh).

    Di kawasan perumahan @pp, almost semua corner lot yang berpagar cantik dan yang dah reno gila2 tu, dah dimasuki org.

    Moral of story : pagar cantik, rumah reno cantik, duduk kawasan elit – theyol ingat orang kaya berduit semuanya.

    wallahulam.

    @k@kPOKPEK’s last blog post..JOM BELAJAR BUAT KUIH DGN @PP – KUIH SERIMUKA

    Reply

  25. pening : haah la baik aku qiyammullail la camni kan. hehe sekali ended up update blog tengah2 malam buter. hehe :mrgreen:

    Reply

  26. app : hehe tu la kan. ok gak idea simpan 1k tuh. hehe sekarang ni bukan kira pagar cantik ke idak. kadang kalau diaorang dah desperado, semua rumah dimasuknyer…. kena bertawakkal je la.

    selawat sebelum tidur dan baca 4Qul tuh…hehe :mrgreen:

    Reply

  27. ha ah. kawasan elit nie. tp cam besa la. pak guard haprak. gwe pun nak blah dari cni. walau gua tak dok cni. sekadar lepak ngan makwe kaye je :XO:

    Extremist Thinker’s last blog post..Berbuka Puasa Di Temani Gadis Pelayan

    Reply

  28. et : hehe tu la kan. patutnya kawasan elite camtu kenalah dapat kawalan keselamatan yang berpadanan. hehe 😎

    Reply

  29. sedih beb aku baca berita ni pg td..giler btol…aku sedih gak psl comment asyik kena cop spam jer….xlayak ke aku nk comment kt blog ko ni ? 😥

    |1f34|-|1r3’s last blog post..Break Fast with Negaraku!

    Reply

  30. life4hire : hehe rileks. aku kena demarked manually la tadi. takpe aku akan still allow. aku pening la camner akismet neh works. hehe 🙂

    Reply

  31. asal la p bunuh…nk rompak..rompak je la… adeyh.. takziah buat keluarga mangsa.. kawasan2 elit camni patut ada security guard.. at least rukun tetangga.. patut benda2 camni dorang expect.. jgn bila dah jadi sampai terkorban camni baru nk bertindak…

    izzat’s last blog post..New Proton MPV: You Decides the Name

    Reply

  32. izzat : hehe tu la kan. amik duit cukup la. ni sampai bunuh membunuh susah la. 😥

    Reply

  33. erm….suami dier tu aku knl sgt…bos tmpt aku koje lu…dier laaa tuan punyer travel agency triways travel network tu…walaupon tua..tp ensem…dats y bini smpai 3..tahla…xtau nk ckp per..tp aku byk dgr cter kisah tuan haji yusof ni..cter x baik ttg dier yg lupe daratan…erm….cian kat bini pertama dier…aku panggil dier puan umi..ssh sng bgnkan perniagaan..then pas da kaye….tuan haji cari pompuan lain n langsung x jenguk bini dier…aku ni mmg sensitip sket bab2 mcm ni..kesian sgt kat puan umi tu..

    Reply

  34. ema : hehe la ada cerita plak ek. hehe :mrgreen:

    Reply

  35. “Penjenayah yang ditembak mati dikenali sebagai Mojib Ridwan, 25, dan Abdul Sugiono, 26, masing-masing memiliki pasport Indonesia yang sudah tamat tempoh pas lawatan.”

    Inilah realiti Malaysian…kenapa kita tidak mempersoalkan tentang bagaimana warganegara asing yang datang ke negara kita telah tamat tempoh lawatan tapi masih boleh berada di negara kita? Ini baru dua orang.
    Pihak berkuasa negara kita, Jabatan Kastam/Imigresen mesti dipersoalkan tentang sistem kawalan mereka….sistem kawalan negara kita esp tentang perkara ini. Itu belum tengok lagi rekod mereka di negara masing-masing.

    Jika bukan generasi kita yang persoalkan, generasi mana lagi…Malaysia Negaraku, Tanah Tumpah Darahku……
    Wake up call Malaysian…kita mesti ubah cara pemikiran kita…..Just imagine kita nak pergi negara lain di Barat/Timur/Utara/Selatan mesti diperiksa 100%…kenapa tidak kita….

    Biar di mana sahaja kita berada di Malaysia….saya sentiasa inginkan & mahukan jaminan keselamatan untuk Negara saya, keluarga saya & masyarakat saya….kita perlu berubah Malaysian

    Reply

  36. saiko : hehe tu la kan. hehe selamat hari raya aidilfitri 1429H. maaf zahir batin. 😀

    Reply

  37. raja siti fatimah

    masih sedih dan teringat kan arwah,kerana beliau seorg ibu saudara yg sgt baik,kelakar dan peramah.amat mengagumi nya yg sgt berjiwa berani kerana ingin menyelamatkan anak nya puteri aqilah.kami amat terasa kehilangan nya..

    Reply

  38. raja : salam takziah ya

    Reply

  39. puteri noor aqilah

    thanks for ur support .. im as her daughter need ur support ! i hope my mom happy at their world .. alfatihah :((

    Reply

    KNizam Reply:

    puteri : alfatihah

    Reply

  40. puteri,,,i n awin akan sentiase support u,,,u jgn sedih2 lg,,,ape yg u perlu now ny study smart ok,,,jgn pk2 lg dah,,,hidup kite masih jauh lg,,,mom u da xde n x mgkin dtg lg kt u,,,so u sbgai ank dye u just truskan hidup n jd anak yg solehah k beb,,,

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge