[20 Photos] Pokok Epal Hijau Sudah Mula Berbunga Putih Dengan Lebatnya di F8 Area, Islamabad Pakistan. Lagaknya Seperti Sakura Putih Mengadap Pergunungan Fujiyama di Jepang ! | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan

Tu dia tajuk posting blog yang sungguh panjang berjela. Tajuk kena la ada kick kan. Kalau tak, takdelah orang nak datang blog kita, wajah kita ni. hehe 🙂 Sekali tengok tajuk je dah kemaruk nak masuk dalam blog. haha. Saya perasan katIislamabad ni dah mula dengan musim bunga. Flowers are everywhere, semua tempat ada bunga. Rumput-rumput pun dah mula nak menghijau. Seronok je kan dapat menghirup udara segar, hamparan karpet rumput menghijau sebegini. Sekarang ini musim green apple blossom at Islamabad pula. Perghhhh lawa beb!

[ 1 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Masa saya singgah ke F-8 park nak jalan-jalan tadi, ternampak sederet pokok-pokok di tepi jalan yang sedang rancak berbunga. Rupanya pokok epal hijau ya kawan-kawan. Tak sangka pula di tengah-tengah Islamabad ni ada pokok epal hijau. Dah macam bunga sakura di pergunungan Fujiyama pula saya tengok pokok bunga ni.

[ 2 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 3] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Lepas ni akan tiba pula musim epal hijau. Mesti best ni kan, nak epal main petik je kat tepi-tepi jalan. haha. Surelah akan masam gila ni sebab epal hijau la katakan. Nak aprikot sila pergi ke Utara Pakistan ya.

[ 4 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 5 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Tapi serius memang lawa banget seh pemandangan di tepi jalan kali neh. Memang membuatkan saya berhenti sekejap nak check pokok apa sebenarnya ni. Terus amik kamera snap sana snap sini, if only ada DSLR, harus saya snap pakai fish eye lens ni. Kalaulah ada drone di tangan, mesti lebih menarik video yang dapat dirakamkan.

[ 6 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 7 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Dengan langit yang membiru, sudah lama tak merasa langit yang membiru macam ni. Di Malaysia berlambak la langit biru sebab selalu hujan. Di sini masa winter, memang dusty winter gila-gila punya. Langit pun ala-ala kelabu sahaja :).

[ 8 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 9 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Omputeh kata spring is in the air. Now baru saya tahu macam mana sebenarnya perasan tibanya musim bunga. Dengan bunga-bunga penuh di mukabumi, ada yang melata sahaja hehe. Tak dapat pergi layan bunga-bunga sakura di Jepun, dapat layan sakura berkembang di Islambad pun jadilah!

[ 10 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 11 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Siapa sangka di bumi Islamabad ni ada pokok musim bunga yang macam ni. Sudah macam di Benua Eropah pun ada ni. Kalau saya cakap saya kini berada di Benua Eropah, pastilah anda semua akan terperdaya juga kan. hehe :).

[ 12 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 13 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Kadang-kadang bila nak musim bunga ni hati pun akan berbunga-bunga sekali. Mana taknya bila dah menengok berlambak-lambak bunga di taman-taman dan kawasan-kawasan lapang di Islamabad ni. Memang best woooooo pengalaman terindah ni ok.

[ 14 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 15 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Tataplah puas-puas gambar-gambar pokok epal hijau yang sedang rancak berbunga ni. Ini sudah tentunya pengalaman setahun hanya sekali sahaja nak menengok pemandangan macam ini. So tu yang saya snap banyak gila gambar nak buat kenang-kenangan di bumi Islamabad Pakistan kali ini.

[ 16 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 17 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Sekali tengok macam pokok bunga almond pun ada ni. Kalau ada pokok almond depan rumah kan ke lagi bagus kan. Pastilah bangun sahaja di waktu pagi, kalau nak makan almond london terus petik adjer. Tercakap london plak gua. Sorry Cik Kiah! Eh silap almond london hanya di Malaysia, hanya waktu bulan puasa nak dekat raya je. haha

[ 18 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 19 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Apa-apa pun memang terpesona la dengan suasana musim bunga di Islamabad kali neh. Kita lupakan sebentar suasana hiruk pikuk dengan letupan di sana-sini. Bosan saya tengok tv asyik dengan letupan sahaja. Letupan nak sambut musim bunga gamaknya! hehe.

[ 20 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

– – – – – – – – – –

Kalau nak tengok gambar dalam skala besar kan. Tak perlu cari kanta pembesar, sila click sini adjer. Puas hati ok! Hehe 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 responses to “[20 Photos] Pokok Epal Hijau Sudah Mula Berbunga Putih Dengan Lebatnya di F8 Area, Islamabad Pakistan. Lagaknya Seperti Sakura Putih Mengadap Pergunungan Fujiyama di Jepang ! | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan

  1. arghhhhh jeless… jeles… jeles….
    hahaha… series nak mintak hang tapaw
    ranting ngan bunge tu masuk dalam clear plastik.
    nak simpan… taman pon lawa… macam nak suruh
    hang sodok tanah tuh isi dalam plastik jugak
    *ini dah macam forensik* hadoi ai, kemaruk
    nak pergi jalan tapi pulus kureng~

    Reply

    KNizam Reply:

    man : haha tunggu la aku keringkan nanti hehe 🙂

    Reply

  2. Cun!!!
    Pos laa ke Mesia. :p

    Reply

    KNizam Reply:

    eriyza : hehe nanti la kirim apple pie terus hehe 🙂

    Reply

  3. Assalamualaikum,
    Pokok epal tu tanam di mana? Macam kat tepi jalan raya je, macam kita di sini, tanam pokok bunga tepi jalan.

    Reply

    KNizam Reply:

    zainal : betul2 di tepi jalan. sebagai hiasan je 🙂

    Reply

  4. Wah, hebat tu. Bayangkan kalau di Malaysia pihak Bandaran tanam pokok buah seperti rambutan, durian dan lain-lainnya di tepi jalan raya. Maunya tak bergaduh warga kota berebut nak ambik buah tu..heh.

    Reply

    KNizam Reply:

    zainal : tu la kan. best betul nanti nak tunggu pokok epal ni berbuah lebat pula hehe 🙂

    Reply

  5. lawa dan indah… ^_^

    Reply

    KNizam Reply:

    beliamuda : tepi jalan ni je sebenarnya hehe 🙂

    Reply

  6. mcm bunga sakura kat jepang..

    Reply

    KNizam Reply:

    meria : yep mmg sama je kan hehe 🙂

    Reply

  7. oooo………ye ke..nnt tanya abg
    bunga yg dia post tu sama..tapi bunga dia kaler pink

    epal merah kot..hehehe

    Reply

    KNizam Reply:

    k jie : kalau kaler pink mungkin buah plum la kot hehe 🙂

    Reply

  8. Pingback: Burj Dubai – Pemandangan Dari Dalam

  9. seronoknya tgk bunga pokok epal 2 cam bunga sakura lak he….he…

    Reply

  10. pinjam gamba last wat wallpaper! hihi ^_^

    Reply

  11. bybEE fLOwErJAs

    mcm best jew tgk pic pokok aple bebuah…
    wne hijau mmg fevret colour sy…so trase geram plak tgk pic 2…
    owhhh sukeny…=D thx

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge