[19 Photos] Platform Bridge Yang Menggerunkan, Budak Sekolah di Battagram & Warga Pashtun di Alai Valley | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 8

Battagram. Mendengarkan namanya sahaja telah membuat saya teruja untuk singgah ke pekannya. Saya sepatutnya telah singgah dan menginap di Battagram pada Travelog Utara Pakistan pada 2010. Namun, segalanya tidak menjadi. Kami hanya melalui Battagram. Ya. Hanya lalu sahaja. Tidak singgah langsung. Mustahil tiada apa-apa yang boleh dipelajari di pekan kecil yang pelik namanya ini. Tetapi pada tahun 2013, saya telah berazam untuk memasukkan Battagram di dalam ititenari perjalanan Travelog Hunza Attabad Khunjerab Babusar 2013.

[ 1 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

Battagram adalah bandar di dalam Wilayah Khyber Pakhtoonkhwa. Ini adalah bandar besar terakhir yang kita akan lalui di dalam wilayah ini. Selepas Battagram kita akan memasuki Wilayah Indus Kohistan. Terdapat satu jambatan yang dinamakan sebagai “Friendship Bridge” yang memisahkan kedua-dua wilayah ini. Entah kenapa saya rasa teruja apabila memikirkan yang kami akan singgah di Battagram. Walaupun saya tidak tahu apa sebenarnya akan saya lalui di sini. Selepas makan pagi di Abbottabad, kami memecut laju merentasi Lebuhraya Karakoram kembali.

Syazwan Othman asyik memetik “shutter” kameranya di sepanjang perjalanan. Saya tidak tahu apa lagi hendak dirakamkan. Ini bukan pertama kali saya melalui lebuhraya agung ini. Ini adalah kali ke-empat sebenarnya. Saya telah lali dengan suasana lebuhraya yang dahulunya dinamakan sebagai “Silk Road” ini. Saya semacam telah hafal selok-belok dan apa yang akan saya lihat di sepanjang perjalanan kali ini. Saya tahu saya nak berhenti di Battagram. Ketika saya lihat keluar tingkap, terhampat sawah-sawah padi yang masih penuh dengan air sawah. Ya! Kita telah sampai ke Battagram!

Battagram terkenal dengan kawasan sawah padi basmathinya. Memang banyak. Memang cantik sekali. Pada 2010, saya berjaya merakamkan suasana Battagram dengan sawah padinya yang menghijau. Kali ini kami agak tidak bernasib baik kerana padinya baru ditanam, dan masih belum matang hijaunya lagi. Tidak mengapa. Janji ada sawah padi. Padi-padi di sini ditanam ala-ala padi bukit sahaja. Mesti cantik pemandangan ketika padi-padi ini masak menguning. Umpama hamparan emas di celah-celah Lebuhraya Karakoram yang teragung di dunia ini.

Tiba-tiba kami nampak sungai dan “platform bridge”. Platform bridge ini adalah pengangkutan utama di sini. Dek kerana banyaknya sungai dan lurah gaung yang dalam, maka pembinaan jalan berturap agak mustahil. Beberapa buah kampung terpaksa dihubungkan dengan platform bridge sebegini. Seronok pula dapat bertemu dengan warga tempatan yang sedang sibuk untuk menggunakan perkhidmatan platform bridge ini. Nak naik saya tidak berani. Perjalanan ke Khunjerab Pass masih jauh. Kalau ada apa-apa kemalangan, habis kami nanti.

Di Wilayah Alai berdekatan Battagram ini masih mempunyai ramai warga Pakistan yang berbangsa Pashtun rupanya. Macam biasa, selepas pulang ke Islamabad, barulah saya akan terhegeh-hegeh mentelaah dan membaca kembali sejarah kawasan-kawasan yang telah saya lalui di sepanjang perjalanan kali ini. Cara begini walaupun agak tidak betul namun agak seronok. Kalau kita dah tahu sesuatu tempat dah tak seronok pula kan. Ini barulah “thrill” namanya. Main redah sahaja.

Apa-apa pun kita layan dulu gambar-gambar berskala besar travelogue kali ini di bawah ya !

[ 2 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 3 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 4 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 5 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 6 ] Platform Bridge & Warga Pashtn di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 7 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 8 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 9 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 10 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 11 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 12 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY SYAZWAN OTHMAN)

[ 13 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 14 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 15 ] Wah Rambut Sikat Tepi. Kalah Wak Doyok Ni | Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 16 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 17 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 18 ] Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 19 ] Seronok Betul Mereka Bergambar Dengan Kami | Platform Bridge & Warga Pashtun di Battagram | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Catatan Pengalaman Northern Pakistan Adventure Trip 2013 bersambung lagi di edisi selepas ini ….. sabar ya !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge