[1 Photo] Biji-Biji Bajra Yang Semakin Banyak Di Musim Panas 2011 | Summer 2011 | Bandar Muridke, Daerah Narowal | Wilayah Punjab, Pakistan

Semasa dalam perjalanan ke Narowal tempoh hari penulis perhatikan banyak betul pokok-pokok biji bajra di kiri dan kanan jalan. Memang tengah kemuncak musim menuai bajra kali ini agaknya. Pokok-pokok bajra ni sekali imbas, seakan-akan pokok jagung juga. Berwarna kehijauan dan biji-bijinya yang telah masak kekuningan. Rupa pokok memang seperti pokok jagung. Namun tiada buah jagung di batang pokoknya. Rupa daunnya juga memang mirip kepada pokok jagung. Jangan tersilap ya!

Nantilah kalau ada masa penulis akan meletakkan di sini gambar biji-biji bajra secara dekat (makro) pula. Kini penulis tidak berkesempatan untuk memuat naik gambar-gambar lain berkenaan biji-biji bajra ke akaun flickR penulis. Namun anda kini telah ketahui akan rupa biji-biji bajra yang sedang masak ranum seperti di atas kan?

Biji-biji bajra ini digunakan dalam pemakanan, penulis diberitahu oleh penduduk sekitar Muridke yang biji-biji ini jika dilumatkan dan dicampur dengan tepung atta (tepung gandum yang amat popular untuk membuat pharata, naan dan sebagainya) dan dibuat roti memang sedap sekali rasanya. Hasil carian penulis ketemu dengan resipi roti bajra, ianya begitu terkenal di India dan Pakistan rupanya. Penulis tidak berkesempatan lagi  untuk menjamah roti pharata hasil campuran biji-biji bajra dan tepung atta tersebut. Mungkin lain kali agaknya.

Biji-biji bajra ini juga sesuai dijadikan makanan burung. Jangan tak tahu, penulis juga kerapkali membeli biji-biji bajra untuk diberi kepada burung-burung yang selalu bertandang ke laman penulis di rumah di Islamabad. Berduyun-duyun burung-burung daripada pelbagai spesis yang datang. Gagak pun ada! Namun burung gagak rasanya agak sukar untuk mematuk biji-biji bajra dek kerana saiz paruhnya yang besar  itu. Maka menarilah burung-burung yang kecil paruhnya di dalam bekas makanan berisi biji-biji bajra di laman seri penulis.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 responses to “[1 Photo] Biji-Biji Bajra Yang Semakin Banyak Di Musim Panas 2011 | Summer 2011 | Bandar Muridke, Daerah Narowal | Wilayah Punjab, Pakistan

  1. travel experience camni adalah sangat best.. ni first time aku dengar pasal bijirin ni…

    Reply

  2. alalala… satu jer gambar.. mane yang lain. duhh.. ni nak kene rival cam mijie gak nieh… bhahahaha!

    Reply

    KNizam Reply:

    dah hilanga semangat nak berblog la. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge